Σάββατο 13 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η ΤΤΙΡ και τα άλλα εν εξελίξει πακέτα διεθνών συμφωνιών του κεφαλαίου

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Η ΤΤΙΡ πέρα από τα προφανή οικονομικά αποτελέσματά της στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, επιδιώκεται να επιτελέσει και το ρόλο του «οδηγού», για τη σύναψη και άλλων παρόμοιων διμερών ή πολυμερών συμφωνιών από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ηδη, άλλα 3 μεγάλα πακέτα διεθνών συμφωνιών βρίσκονται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων. Πρόκειται για τη Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης Ατλαντικού - Ειρηνικού (ΤransPacific Partnership- ΤΡΡ), δηλαδή την επιδίωξη των ΗΠΑ αποκλείοντας την Κίνα, να εξασφαλίσουν συμφωνίες με τις 11 πιο σημαντικές χώρες της λεκάνης του Ειρηνικού (Ιαπωνία, Καναδάς, Μεξικό, Χιλή, Περού, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Βιετνάμ και Μπρουνέι). Την ίδια στιγμή, η ΕΕ για δικό της λογαριασμό βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις για αντίστοιχες συμφωνίες με την Κίνα και την Ιαπωνία, με τη Mercosur στη Λ. Αμερική, την Ινδία, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, το Μαρόκο. Πριν από όλες αυτές τις συμφωνίες, η ΕΕ ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αντίστοιχης συμφωνίας της με τον Καναδά (CETA) και με τη Σιγκαπούρη, οι οποίες θεωρούνται γενική δοκιμή για την ΤΤΙΡ κι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη φάση «νομικών επεξεργασιών» πριν να έρθει ως το τέλος του χρόνου για κύρωση στο Ευρωκοινοβούλιο και κατόπιν στα Κοινοβούλια όλων των κρατών - μελών. Να σημειωθεί επίσης, ότι ως αποτέλεσμα της νέας κατάστασης που φέρνει η ΤΤΙΡ, ήδη δρομολογούνται και μια σειρά επικαιροποιήσεις παλιότερων διμερών συμφωνιών της ΕΕ, όπως π.χ. η τελωνειακή ένωση με την Τουρκία.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Ιδιαίτερη σημασία έχει, επίσης, η επικείμενη «διεθνής συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών» (ΤΙSA) ανάμεσα στην ΕΕ και σε άλλα 22 κράτη (ΗΠΑ, Κίνα, ΕΕ, Αυστραλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ισραήλ, Μεξικό, Νορβηγία, Πακιστάν, Τουρκία, Ν. Κορέα κ.ά.), με βασική στόχευση την παραπέρα απελευθέρωση των υπηρεσιών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των πολυμερών διαπραγματεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ο όγκος, ωστόσο, των οικονομικών μεγεθών της ΤΤΙΡ σε σχέση με όλες τις προαναφερθείσες συμφωνίες δε χωρά καμιά σύγκριση, αφού και οι παραμικρές μεταβολές οικονομικών μεγεθών στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας σημαίνουν αστρονομικά κέρδη για τα μονοπώλια.

Με δεδομένο όλο το παραπάνω πλέγμα διεθνών συμφωνιών που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση, ο στόχος επίτευξης της συμφωνίας ΤΤΙΡ μετατέθηκε για το 2016, δεδομένου ότι οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί των δύο ιμπεριαλιστικών κέντρων είναι ιδιαίτερα οξυμένοι. Δεν είναι βέβαιο ότι οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ, ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ θα γεφυρωθούν, τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Συνυπάρχει μαζί με το κοινό συμφέρον ο σφοδρός ανταγωνισμός.

Μια εικόνα αυτών των αντιθέσεων και των διαφορετικών προσδοκιών για τα μονοπώλια που εκπροσωπούν μπορούν να μας δώσουν κάποια στοιχεία για τις οικονομικές σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ.

Για τις οικονομικές σχέσεις ΕΕ - ΗΠΑ

Οι οικονομίες της ΕΕ και των ΗΠΑ από κοινού αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2013, η ΕΕ διατήρησε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ για τις εισαγωγές εμπορευμάτων, μπροστά από τον Καναδά και την Κίνα. Παρά τη μείωση των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, οι ΗΠΑ παρέμειναν ο πρώτος προορισμός των ενωσιακών εξαγωγών το 2013, απορροφώντας το 16,6% του συνόλου των εξαγωγών της ΕΕ (συγκριτικά, η Κίνα απορροφά το 8,5%).

Οι ΗΠΑ βρίσκονται μόλις στην τρίτη θέση μεταξύ των «εταίρων» της ΕΕ όσον αφορά τις εισαγωγές. Οι εξαγωγές τους προς την ΕΕ μειώθηκαν κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 11,7% των αγαθών που εισάγονται στην ΕΕ. Από την άποψη αυτή, οι ΗΠΑ υστερούν σε σύγκριση με την Κίνα και τη Ρωσία, οι οποίες παρέχουν το 16,6% και το 12,3% των συνολικών εισαγωγών της ΕΕ, αντίστοιχα.

Οι εξαγωγές υπηρεσιών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν μεταξύ του 2012 και του 2013, όπως και οι εισαγωγές υπηρεσιών από τις ΗΠΑ. Το 2013 η ΕΕ κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα ύψους 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στις συναλλαγές της με τις ΗΠΑ στον τομέα των υπηρεσιών.

Σημειώνουμε επίσης δύο ακόμα ενδεικτικά στοιχεία: Οι επενδύσεις των ΗΠΑ προς την ΕΕ είναι τρεις φορές παραπάνω από τις επενδύσεις τους σε όλη την Ασία. Επίσης, οι επενδύσεις της ΕΕ στις ΗΠΑ είναι οκτώ φορές παραπάνω από τις επενδύσεις της ΕΕ σε Κίνα και Ινδία. Ωστόσο, η ενισχυόμενη θέση της Κίνας στην ΕΕ προκαλεί προβλήματα στην παρέμβαση των ΗΠΑ (βλ. ΠΙΝΑΚΑ 1).

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις ΗΠΑ και αντίστροφα. Το 2012 σημειώθηκε αύξηση άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ όσον αφορά τα επενδυτικά αποθέματα και στις δύο πλευρές. Οι διμερείς άμεσες επενδύσεις είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι το εμπόριο μεταξύ μητρικών εταιρειών και θυγατρικών στην ΕΕ και στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο όλου του διατλαντικού εμπορίου (βλ. ΠΙΝΑΚΑ 2).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γιατί - στη Θέση 13 - λέμε πως «η τάση αλλαγής του συσχετισμού δύναμης (...) μεταφράζεται λαθεμένα από μια σειρά δυνάμεις ως "αποχώρηση των ΗΠΑ"»;(2021-03-30 00:00:00.0)
Λαϊκός ξεσηκωμός για να ματαιωθεί το «οικονομικό ΝΑΤΟ» ΕΕ - ΗΠΑ(2015-07-08 00:00:00.0)
Οικονομικό ΝΑΤΟ για τα μονοπώλια - Σχεδιασμένο χτύπημα ενάντια στους λαούς(2015-06-13 00:00:00.0)
ΤΤΙΡ: Ισχύς εν τη ενώσει των μονοπωλίων σε βάρος των εργαζομένων(2015-06-13 00:00:00.0)
Ουκρανία και Διατλαντική Ενωση στο «τραπέζι»(2014-02-28 00:00:00.0)
Συνάντηση με ντόπιους και Ευρωπαίους βιομηχάνους(2014-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ