Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Παραμένει η ανισοτιμία

Με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις, όπως προβλέπει η διαδικασία του επείγοντος, συνεχίστηκε χτες η εξέταση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά την απόκτηση ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών και την ενσωμάτωση δύο οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες εντείνεται η ήδη άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών.

Συνοπτικά, το νομοσχέδιο θέτει επιπρόσθετες δυσκολίες για την απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών των μεταναστών, αφού τα κατηγοριοποιεί ανάλογα με το είδος της άδειας παραμονής που έχει δοθεί στους γονείς τους. Ενώ διατηρεί -και σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνει- τις τιμές των παραβόλων που απαιτούνται για τα σχετικά έγγραφα.

Με την ενσωμάτωση των δύο οδηγιών της ΕΕ περί ενιαίας άδειας εργασίας και για την εποχική εργασία, εισάγει φιλοεργοδοτικές ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την απαλλαγή του εργοδότη να παρέχει κατάλληλο κατάλυμα στο μετανάστη, αλλά και την έμμεση απαλλαγή του από μέρος των ασφαλιστικών του εισφορών. Ειδικά για το τελευταίο, προβλέπεται ότι στον αγροτικό τομέα, ο εργοδότης δε θα προκαταβάλλει στον ΟΓΑ τις ασφαλιστικές εισφορές δύο μηνών και τις υπόλοιπες ανά δύο μήνες, μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Τώρα, ο εργοδότης θα προκαταβάλλει εισφορές μόνο για ένα μήνα, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα, μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον ΟΓΑ να εισπράξει τις ασφαλιστικές εισφορές από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ...

Κατά την πρώτη συνεδρίαση, όπου έγινε ακρόαση φορέων, ήταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΠΑΣΕΓΕΣ, Χρ. Γιαννακάκη, ο οποίος επισήμανε ότι: «Το ενδιαφέρον μας αφορά τις διατάξεις του άρθρου 7 του νομοσχεδίου, που είναι σχετικές με τους μετακλητούς εργάτες τρίτων χωρών, εποχιακούς εργάτες γης. Εκτιμώ ότι ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας, έτσι όπως τέθηκαν και κατά τις διαπραγματεύσεις με τις υπηρεσίες, επιλύει θέματα κόστους, ρευστότητας και ευελιξίας».

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σ. Πουλικόγιαννης, ο οποίος επισήμανε πως «έχουμε μια σειρά από ζητήματα απέναντι στους μετανάστες ή αυτούς τους εποχικά απασχολούμενους, όπου πραγματικά δίνετε ένα έναυσμα στους εργοδότες να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους και μετά να τους πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων. Βλέπουμε ότι υπάρχει συνολικά μια προσπάθεια στήριξης των εργοδοτών, για άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών και άρα συνολικά των εργαζομένων».

Ο Αν. Αντανασιώτης, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, επισήμανε ότι «τα παιδιά των μεταναστών -τα μεταναστόπουλα που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στη χώρα μας, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής των γονιών τους- πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα μεταξύ τους και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τα Ελληνόπουλα σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Με αυτήν την έννοια, θεωρούμε ότι πρέπει να γράφονται σε ειδικά δημοτολόγια των δήμων κατοικίας τους, να τους παρέχονται πλήρη δικαιώματα και να αποκτούν αυτοδίκαια την ελληνική ιθαγένεια με την ενηλικίωσή τους, εφόσον φυσικά τα ίδια το επιθυμούν». Πρότεινε την κατάργηση των παραβόλων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση, επισήμανε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι «γνώμονας του ΚΚΕ είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των μεταναστών και των παιδιών τους. Ακόμα και αυτής της μικρής μερίδας των παιδιών που αφορά το σχέδιο νόμου». Ενώ, καταθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για το θέμα της ιθαγένειας, σημείωσε ότι «πρέπει να σπάσει αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ παιδιών νέων μεταναστών και παλιών, αλλά και των διακρίσεων που υπάρχουν στα δικαιώματα των παιδιών τους. Αυτό μπορεί να γίνει με τη διασφάλιση πλήρων δικαιωμάτων σε όλα τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα». «Εσείς συνδέετε τα δικαιώματα με την ιθαγένεια. Οι πολιτικοί πρόσφυγες στη Σοβιετική Ενωση, δεν πήρε κανένας από αυτούς ιθαγένεια και όμως δε στερήθηκε κανένας από αυτούς δικαιώματα, ούτε στην κατοικία, την Υγεία, την Παιδεία και τα τόσα δικαιώματα που υπήρχαν τότε στις χώρες του σοσιαλισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ