Πέμπτη 11 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Σε ιδιώτες η πυρασφάλεια, μεγάλα τα κενά

«Το ΚΚΕ προβάλλει σήμερα το συλλογικό αγώνα, τη συμπόρευση εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, νεολαίας, ενάντια στην ΕΕ, στο ΔΝΤ, ενάντια στα νέα μέτρα και μνημόνια που ετοιμάζει μαζί τους η κυβέρνηση. Εχουμε την πεποίθηση ότι η συμπαράταξή σας μαζί με τα σωματεία και τις άλλες λαϊκές οργανώσεις που παλεύουν σ' αυτή την κατεύθυνση, είναι και η καλύτερη διαφύλαξη όσων κεκτημένων σας έχουν απομείνει, ο πιο σίγουρος δρόμος για ανάκτηση όσων χάσατε μέσα στην κρίση». Αυτά τόνισε μιλώντας στο 18ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, που διεξήχθη στην Πάτρα από τις 8 έως τις 10 Ιούνη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.

Ο βουλευτής του Κόμματος τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, πως το συνέδριο πραγματοποιείται τη στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχεδιάζει μαζί με τους δανειστές μια συμφωνία που θα είναι σε βάρος του λαού. Δηλαδή, μια νέα αντιλαϊκή συμφωνία, με νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, με νέο μνημόνιο, που θα συνοδεύεται με νέα επίθεση σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική της ΕΕ, που υλοποίησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ακολουθεί και η σημερινή, οδήγησε στην υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, στην ένταση της εμπορευματοποίησης των δασών, στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων για τη διαχείρισή τους σε επιχειρηματικούς ομίλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, όπως είπε, η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για την παραχώρηση της αντιπυρικής προστασίας της Πάρνηθας σε εταιρεία, με κόστος 410.000 ευρώ. Υπογράμμισε ότι «πρόκειται ουσιαστικά για ιδιωτικοποίηση της πυρασφάλειας του βουνού, την ίδια στιγμή που έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να καταργεί ή να συγχωνεύει πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια, να τα μετατρέπει σε εποχικά. Ταυτόχρονα, εκχωρούνται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους δήμους, με συνέπεια τη διαφοροποίηση του επιπέδου παροχής πυρασφάλειας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την εφαρμογή της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια στους πυροσβέστες, να τους δοθούν ατομικά είδη αντιπυρικής προστασίας, να συντηρηθούν τα οχήματα και αναφέρθηκε στο εκτεταμένο φαινόμενο των απλήρωτων ωρών υπηρεσίας, λέγοντας πως είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των οφειλόμενων ρεπό. Είπε δε πως «οι συνθήκες κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, είναι εντατικοποιημένες. Εντοπίζεται έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και ασφαλούς επέμβασης στα επιχειρησιακά συμβάντα, με μειωμένη σύνθεση πληρωμάτων, χρήση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού και μη σωστή συντήρησή του. Ο συνδυασμός όλων αυτών αυξάνει την πιθανότητα ατυχήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν αυξηθεί οι θάνατοι και τραυματισμοί πυροσβεστών».

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ, που είναι:

  • Αμεσα προσλήψεις στην Πυροσβεστική για κάλυψη όλων των οργανικών κενών. Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος της τριχοτόμησης του προσωπικού της Πυροσβεστικής σε μόνιμους, πενταετούς θητείας και εποχικούς. Μονιμοποίηση με σταθερές υπηρεσιακές σχέσεις, όλων των πυροσβεστών πενταετούς θητείας και συμβασιούχων.
  • Αύξηση των κρατικών δαπανών για την Πυροσβεστική. Nα επανέλθουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα επίπεδα προ του 2009. Πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας Ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
  • Θεσμοθέτηση και εφαρμογή όλων των απαιτούμενων σύγχρονων, αυξημένων μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, κατά την υπηρεσία των υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας.
  • Λύση στα προβλήματα των πυροσβεστών, τόσο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας αλλά και γενικότερα σε ό,τι αφορά τη ζωή τους και την οικογένειά τους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ