Τετάρτη 10 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας αιώνας «μαζί με το λαό για το λαό», για το σοσιαλισμό

Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στα χτεσινά εγκαίνια της έκθεσης

Το λογότυπο που ήρθε 1ο στο διαγωνισμό και αξιοποιείται ήδη στις δραστηριότητες για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ
Το λογότυπο που ήρθε 1ο στο διαγωνισμό και αξιοποιείται ήδη στις δραστηριότητες για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζουμε σήμερα την έκθεση με τις δημιουργίες των δεκάδων καλλιτεχνών, εικαστικών που πήραν μέρος στον ανοικτό διαγωνισμό που προκήρυξε η Κεντρική Επιτροπή για τη διαμόρφωση λογότυπου των 100 χρόνων του ΚΚΕ.

Η δημιουργία που επιλέχτηκε από την κριτική επιτροπή, αλλά και από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, ήδη σηματοδοτεί και ενοποιεί τις πολύπλευρες δραστηριότητες γιορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ που έχουν ξεκινήσει σε ολόκληρη τη χώρα.

Με μεγάλη χαρά θα βραβεύσουμε σήμερα τις δημιουργίες που αναδείχτηκαν στις τρεις πρώτες θέσεις του διαγωνισμού, ενός διαγωνισμού που είναι αλήθεια πως άφησε σημαντική και πολύτιμη παρακαταθήκη.

Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί όλες οι δημιουργίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ανταποκρίθηκαν στο βασικό κριτήριο που έθεσε η Κεντρική Επιτροπή, το λογότυπο - σήμα των 100 χρόνων ΚΚΕ να εκφράζει και να αποτυπώνει με πρωτότυπη και υψηλής αισθητικής σύνθεση τα στοιχεία και χαρακτηριστικά που απορρέουν από την πρωτοπόρα θεωρία και δράση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ έναν αιώνα στην πρώτη γραμμή, οδηγητής και πρωτομάχος

Οπως γνωρίζετε, το ΚΚΕ, το Νοέμβρη του 2018, συμπληρώνει μια συγκλονιστική ιστορική διαδρομή ενός αιώνα αμέτρητων αγώνων, θυσιών και ανεκτίμητης προσφοράς στην εργατική τάξη και το λαό της χώρας μας.

Διδασκόμαστε από την ηρωική Ιστορία μας, παραμένουμε ακλόνητοι στο σκοπό μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Αξιοποιούμε δημιουργικά τα συμπεράσματα που έχουμε βγάλει μέσα από αυτόν τον τιτάνιο αγώνα της εργατικής τάξης, του λαού μας, με μπροστάρη το ΚΚΕ!

Διδασκόμαστε από την ανιδιοτελή προσφορά και θυσία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών του λαού μας, κομμουνιστών και κομμουνιστριών, αγωνιστών και αγωνιστριών, που βρέθηκαν κοντά έναν αιώνα τώρα στην πρώτη γραμμή της μάχης, παλεύοντας με συνείδηση στον ταξικό αγώνα.

Αποψη της έκθεσης της ΚΕ του ΚΚΕ
Αποψη της έκθεσης της ΚΕ του ΚΚΕ
Διδασκόμαστε από τα θετικά αλλά και τις αρνητικές καμπές αυτής της τιτάνιας πάλης. Από τις αδυναμίες, τα λάθη, τις παραλείψεις.

Είμαστε μέσα σε όλες τις χαρές και τις λύπες, τις αγωνιστικές εξάρσεις αλλά και τα πισωγυρίσματα. Εχουμε πλήρη συνείδηση και γνώση ότι τα σπουδαία και τα μικρά, οι επιτυχίες και οι πικρές στιγμές, τα σωστά και τα λάθη έγιναν στη διάρκεια μιας αδυσώπητης πάλης, με έναν αδίστακτο αντίπαλο, που δεν ήθελε να χάσει τα προνόμιά του και που δεν πρόκειται ποτέ από μόνος του να παραιτηθεί απ' αυτά, που ήθελε και θέλει να κρατά το λαό ποδοπατημένο, «μοιραίο κι άβουλο αντάμα».

Το ΚΚΕ σε αυτή την πάλη της εργατικής τάξης, του λαού μας, δήλωσε πάντα «παρών»! Στην πρώτη γραμμή, οδηγητής και πρωτομάχος! Οπως είναι και σήμερα, κάθε μέρα, όπως θα είναι και αύριο. Μέχρι την οριστική νίκη, για πάντα!

Το ΚΚΕ έχει επίγνωση του μεγάλου βάρους ευθύνης του απέναντι στην εργατική τάξη, στο λαό που υποφέρει. Μελετά την Ιστορία του και αξιοποιεί τα συμπεράσματα που απορρέουν από αυτήν ώστε να γίνει πιο ικανό στην πάλη για το δίκιο και τη χειραφέτηση του λαού, για τη μόνη διέξοδο προς όφελός του, το σοσιαλισμό και την οριστική απαλλαγή του από τις κρίσεις, τη φτώχεια, τους πολέμους που γεννά ο καπιταλισμός.

Το ΚΚΕ παραμένει «το πιο νέο» κόμμα, γιατί πρεσβεύει το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικά προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα: Την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

...και των 3ων
...και των 3ων
Στην 100χρονη πορεία του αναδείχθηκε σ' αναντικατάστατη δύναμη έμπνευσης και οργάνωσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αντιμετώπισε σκληρές δοκιμασίες, έμεινε όρθιο στις αντιξοότητες της ταξικής πάλης και προχωρά.

Σ' αυτόν τον ηρωικό αγώνα, συνέβαλε και πλειάδα καλλιτεχνών κι άλλων ανθρώπων που εμπνεύστηκαν από την ιδεολογία και τους μεγάλους στόχους του ΚΚΕ και τους ταξικούς αγώνες και έθεσαν το έργο τους στην υπηρεσία του λαού, χωρίς την προσδοκία κάποιας υλικής ανταμοιβής, αλλά μόνο της ηθικής καταξίωσης και της συμβολής στη λαϊκή πάλη.

Με τα έργα τους, που πολλές φορές δημιουργήθηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες και διωγμούς, μέσα σε φυλακές και εξορίες, στην παρανομία, τις στερήσεις, δημιουργήθηκε ένα γιγάντιο έργο στον πολιτισμό και τα γράμματα, θέτοντας το νέο: Τέχνη για τον εργαζόμενο λαό και τη νέα κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι κόκκινες γραμμές του λαού δεν τέμνονται με αυτές της κυβέρνησης και των δανειστών

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα, η κυβέρνηση και οι εταίροι της ανταλλάσσουν νέα ραβασάκια δυσβάστακτων μέτρων, φορτώνοντας το λαό παλιά και νέα μνημόνια.

Θέλουν το λαό και το κίνημά του, άλλοτε χειροκροτητή, κι άλλοτε να υποκύπτει στους εκβιασμούς για να αποδεχτεί τις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες που ετοιμάζουν.

..της 2ης διαγωνιζόμενης..
..της 2ης διαγωνιζόμενης..
Ο λαός πρέπει να θέσει τις δικές του κόκκινες γραμμές, να χαράξει τη δική του γραμμή πάλης.

Αυτές οι κόκκινες γραμμές ούτε ταυτίζονται, ούτε συγκλίνουν, ούτε τέμνονται με την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης και των δανειστών, αλλά και των άλλων κομμάτων, που είναι η στρατηγική της ΕΕ, η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, με το λαό δεμένο χειροπόδαρα.

Ο λαός μας μπορεί να αντιτάξει τη μεγάλη δύναμή του που δεν την έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα, που την έβαλε σε δεύτερη μοίρα. Η δύναμή του βρίσκεται πρώτα από όλα στην οργάνωση, στην ταξική πάλη, στον ανυποχώρητο αγώνα για να ανακτηθούν οι απώλειες, στην προετοιμασία και οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης, άμεσα, τώρα, για να διεκδικήσουμε κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων.

Η δύναμη των αγώνων πολλαπλασιάζεται και φέρνει κάποια αποτελέσματα μόνο όταν αναπτύσσεται και εξελίσσεται, μέσα από την ίδια την πείρα των εργαζομένων, σε αγώνα αμφισβήτησης της εξουσίας των μονοπωλίων, της ΕΕ, και του ΝΑΤΟ.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση παλεύει το ΚΚΕ.

Για να δοθεί οριστική λύση υπέρ του λαού, που σημαίνει οριστική και μόνιμη κάλυψη όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και ολόπλευρη ανάπτυξη του ανθρώπου, απαιτείται πραγματική ρήξη. Ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους.

Η βράβευση του 1ου διαγωνιζόμενου..
Η βράβευση του 1ου διαγωνιζόμενου..
Ρήξη σημαίνει η εργατική τάξη με τα λαϊκά στρώματα να έρθουν στην εξουσία, τα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η παραγωγή και οι κοινωνικές υπηρεσίες να σχεδιάζονται κεντρικά, επιστημονικά, να πραγματοποιούνται με εργατικό έλεγχο και με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία.

Σ' αυτόν τον αγώνα σάς καλούμε να συναντηθείτε με το ΚΚΕ στον αγώνα και το κίνημα, με ό,τι επιφυλάξεις έχει ο καθένας και η καθεμιά για επιμέρους θέσεις του. Να ξανασυναντηθούμε στους λαϊκούς αγώνες, στα μεγάλα συλλαλητήρια, ενάντια στο νέο μνημόνιο - συμφωνία. Αυτός είναι ο δρόμος μιας πραγματικά περήφανης κι αξιοπρεπούς για το λαό στάσης.

Κι εδώ στους αγώνες, στο κίνημα, η Τέχνη μπορεί να συναντηθεί με το λαό και ο λαός με την Τέχνη, μπορεί να βρει ο καθένας αστείρευτες πηγές έμπνευσης για νέα μεγάλα έργα.

Οι νέοι καλλιτέχνες εμπνέονται απ' το όραμα του ΚΚΕ

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η ΚΕ του ΚΚΕ ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, που συνολικά ξεπέρασαν τους 80, με πάνω από 100 έργα.

Ευχαριστούμε θερμά τους εικαστικούς καλλιτέχνες, τους γραφίστες, τους εργαζόμενους στην επικοινωνία και τη διαφήμιση, τους σπουδαστές των Σχολών Καλών Τεχνών, των Γραφικών Τεχνών, των Σχολών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, όλους όσοι συγκινήθηκαν από το κάλεσμα του ΚΚΕ και συνέβαλαν με τη δημιουργική συμμετοχή τους στην επιτυχία του διαγωνισμού.

Ο Δ. Κουτσούμπας με τη μικρότερη συμμετέχουσα στο διαγωνισμό
Ο Δ. Κουτσούμπας με τη μικρότερη συμμετέχουσα στο διαγωνισμό
Η μεγάλη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τη δημιουργία του λογότυπου των 100χρονων αποδεικνύει πως νέοι καλλιτέχνες και δημιουργοί σήμερα συγκινούνται και εμπνέονται από τους αγώνες και το όραμα του ΚΚΕ για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, εκτιμούν το ρόλο του ΚΚΕ ως σταθερού υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών, όπως και την προσφορά του στην ανάπτυξη των τεχνών και του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου, να συμβάλουν με τη δημιουργική συμμετοχή τους στην επιτυχία του διαγωνισμού.

Η κάθε συμμετοχή και δημιουργική πρόταση ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις διαμόρφωσης λογότυπου - σήματος για τα 100 χρόνια ΚΚΕ και αποτελεί πολύτιμη συνεισφορά στην ευρύτερη ανάπτυξη των καλλιτεχνικών μορφών και μέσων έκφρασης του Κόμματος, καθώς και των σχέσεών του με τους δημιουργούς.

Είναι αλήθεια πως ο διαγωνισμός αυτός έγινε υπόθεση καλλιτεχνών, εργαζομένων και σπουδαστών, τόσο επαγγελματιών όσο και ερασιτεχνών, με στόχο να συνδημιουργήσουν και να αποτυπώσουν μέσα από το έργο τους, την αμφίδρομη διαχρονική σχέση που έχει το Κόμμα: «Μαζί με το λαό για το λαό».

Πολύμορφη δραστηριότητα γιορτασμού των 100 χρόνων

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων, με κορύφωση το 2018, θα ξεδιπλωθεί μια πολύμορφη δραστηριότητα με πολυθεματικές εκθέσεις, εκδηλώσεις, συναυλίες.

Η Κεντρική Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει σημαντικές κεντρικές πρωτοβουλίες που περιλαμβάνονται στην πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα με τίτλο: «Από τα 95 στα 100 χρόνια ΚΚΕ», ανάμεσά τους:

  • Πρωτοβουλίες συνάντησης με Κομμουνιστικά Κόμματα για θέματα στρατηγικής απέναντι στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.
  • Τη συνέχιση της ιστορικής έρευνας του Κόμματος για την περίοδο 1968 - 1991, καθώς και νέα έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας του Κόμματος της περιόδου 1918 - 1949. Η ΚΕ φιλοδοξεί το όλο εγχείρημα να προχωρήσει σημαντικά, ώστε στα 100 χρόνια να υπάρχει πλήρης ή μερική έκδοσή του.
  • Εκδοτική δραστηριότητα, που θα διαπνέεται από το στόχο για τα 100χρονα του ΚΚΕ και θα τον υπηρετεί, με ιστορικό - πολιτικό - ιδεολογικό βιβλίο, ενταγμένο στην ειδική σειρά «Από τα 95 στα 100 χρόνια ΚΚΕ».
  • Εκδόσεις αρχειακού υλικού του Κόμματος και της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΔ), τμήμα της οποίας ήταν το ΚΚΕ.
  • Εκδόσεις μελετών σε θέματα που φωτίζουν το οικονομικό - κοινωνικό - θεσμικό - πολιτικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε, έδρασε το ΚΚΕ. Θεματικές επεξεργασίες σε κοινωνικά προβλήματα όπου θα αντιπαρατίθενται ο καπιταλιστικός και ο σοσιαλιστικός τρόπος αντιμετώπισής τους, θα αναδεικνύεται η ρεαλιστικότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού ανά κοινωνική ανάγκη, οι όροι της ταξικής πάλης πριν και μετά την ανατροπή του καπιταλισμού.
  • Διοργάνωση του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου του ΚΚΕ στο τέλος του 2017, αφιερωμένου στην προσφορά του Κόμματος στη λογοτεχνία (πεζή και έμμετρη) και στο θέατρο.
  • Διοργάνωση Εκθεσης εικαστικών έργων για το ΚΚΕ το 2018.
  • Το Φεστιβάλ «100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ» το 2018.

Ξεχωρίζουμε, αυτό το μήνα, το 4ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή και το οποίο είναι αφιερωμένο στον κομμουνιστή Τούρκο ποιητή, Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο: «Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη» που διοργανώνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 13 και 14 Ιούνη, στην αίθουσα Συνεδρίων της έδρας της ΚΕ στον Περισσό.

Απευθύνουμε κάλεσμα τόσο στους ίδιους τους συμμετέχοντες του διαγωνισμού αλλά και σε όλους τους καλλιτέχνες και εικαστικούς, να συμβάλουν με τις ιδέες τους και τις δημιουργίες τους σε όλη αυτή τη μεγάλη δραστηριότητα, που έχει ως κεντρικό σύνθημα:

«100 χρόνια ΚΚΕ: Με το λαό για το Σοσιαλισμό.

"Σεμνή υπογραφή του λαού μας,

στις λεωφόρους του μέλλοντος"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ