Τετάρτη 10 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η ψήφος στη συμφωνία δε συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης

Να κλείσει η κυβέρνηση άμεσα συμφωνία με τους δανειστές και η ΝΔ να την υπερψηφίσει επί της αρχής, όταν το σχετικό κείμενο έρθει στη Βουλή, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας.

Μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, και επιχειρώντας μια χαρτογράφηση πιθανών εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό το επόμενο διάστημα, είπε σχετικά με το ενδεχόμενο «εσωκομματικής ανατροπής» του πρωθυπουργού: «Δεν πιστεύω ότι κινδυνεύει να ανατραπεί ο κ. Τσίπρας, αλλά αν αμφισβητηθεί με συγκεκριμένους τρόπους η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο τελευταίος που δύναται να ομιλήσει περί αυτού, είμαι εγώ. Το θέμα αφορά το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση, υπάρχουν κανόνες. Αν απολέσει τη δεδηλωμένη, οφείλει να παραδώσει την εντολή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τη δώσει στο δεύτερο κατά σειρά κόμμα».

Σχετικά με μια συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών και τη στάση που πρέπει να τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε: «Επί της αρχής σημαίνει ότι χρειάζεται η χώρα συμφωνία με τους εταίρους στην Ευρωζώνη. Επί της αρχής, λοιπόν, πρέπει να ψηφίσουμε "ναι". Επί του περιεχομένου της συμφωνίας - αυτό που λέμε στη Βουλή "επί των άρθρων" - έχουμε κάθε δικαίωμα να τοποθετηθούμε, να κάνουμε την κριτική μας και να ψηφίσουμε με τον τρόπο που κρίνουμε αναλόγως του περιεχομένου. Εκείνο που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αντιμετωπίσουμε τρικ του πρωθυπουργού, λ.χ. αν φέρει τη συμφωνία και μας πει ότι αυτό συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και να την ψηφίσουμε (...) Δεν μας έστειλε η κοινωνία στη Βουλή για να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτήν την κυβέρνηση της οποία το πρόγραμμα ούτως ή άλλως παρέβη η κυβέρνηση, αντιπολιτευθήκαμε ευθέως στην προεκλογική περίοδο».

Δίνοντας δε, τη δική του ερμηνεία για τη «στήριξη της κοινωνίας προς τον ΣΥΡΙΖΑ» ισχυρίστηκε: «Οφείλεται στην έλλειψη σαφούς εναλλακτικής πρότασης. Αν διατυπωθεί σαφής εναλλακτική πρόταση η οποία θα λειτουργήσει με πειστικότητα προς την κοινωνία σιγά - σιγά, η στήριξη που απολαμβάνει όχι τόσο η κυβέρνηση όσο ο πρωθυπουργός προσωπικά, θα αναστραφεί πλήρως».

Στο ερώτημα αν μπορεί να επιτύχει κάτι τέτοιο η ΝΔ, ο Δένδιας απάντησε: «Υπό όρους μπορεί η ΝΔ. Το επέτυχε στο παρελθόν, μπορεί και τώρα». Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «η ΝΔ κινείται ακόμα στο πλαίσιο της πρότασής της στις τελευταίες εκλογές. Δεν έχει κάνει αυτοκριτική και δεν έχει επαναδιατυπώσει την πρότασή της. Λογικά, αυτό περιορίζει την εκλογική απήχησή της και θα την περιορίζει (...) Η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει με τη διαδικασία που ορίζεται σε κάθε κόμμα από το καταστατικό του, δηλαδή τις συνεδριακές διαδικασίες», συμπλήρωσε...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ