Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ανεβοκατεβαίνει το «θερμόμετρο» των θρησκευτικών συγκρούσεων

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες, ηρεμία επικρατούσε χτες στο τουριστικό νησί της Ινδονησίας, Λομπόκ. Πιθανότατα γιατί φαίνεται πως ελήφθησαν σοβαρά υπόψη οι προειδοποιήσεις της αστυνομίας πως θα ρίχνει αληθινά πυρά, δίχως δεύτερη κουβέντα, έναντι οποιουδήποτε επιχειρήσει να προβεί σε λεηλασίες και επιθέσεις κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων του νησιού (χριστιανοί, ινδουιστές).

Ετσι, στους δρόμους του Λομπόκ, που κάποτε ήταν γεμάτοι από ξένους τουρίστες, χτες, περιπολούσαν μόνο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ιδιαίτερα εμφανής ήταν η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας έξω από καταστήματα και οικίες χριστιανών στην πρωτεύουσα του νησιού, Ματαράμ, και στην παρακείμενη πόλη Αμπενάν.

Ωστόσο, η κατάσταση στα ταραγμένα νησιά Μολούκα παρέμενε τεταμένη. Εκατοντάδες μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν χτες μία ακόμη οργισμένη διαδήλωση στην Αμπόν (πρωτεύουσα των νησιών Μολούκα), μετά τον εντοπισμό του πτώματος ενός μουσουλμάνου με εμφανή τα σημάδια υποβολής σε βασανιστήρια σε δρόμο γειτονιάς με πλειοψηφούσα τη χριστιανική θρησκευτική μειονότητα. Ο Πενγκ Σουργιαμάν, ιερέας στο μεγαλύτερο τζαμί της Αμπόν κατηγόρησε τους Χριστιανούς πως ευθύνονται για τα βασανιστήρια και το φόνο του 45χρονου μουσουλμάνου καλώντας τους ομόθρησκούς του να προβούν σε αντίποινα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ