Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο φασισμός είναι μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει την ομιλία του Γ. Μαρίνου στη Διεθνή Συνάντηση που διοργάνωσε χτες το ΑΚΕΛ με την ευκαιρία του Συνεδρίου του

Από τη Διεθνή Συνάντηση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ χτες στη Λευκωσία, με την ευκαιρία του 22ου Συνεδρίου του
Από τη Διεθνή Συνάντηση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ χτες στη Λευκωσία, με την ευκαιρία του 22ου Συνεδρίου του
Χτες, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε στη Διεθνή Συνάντηση που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, με την ευκαιρία του 22ου Συνεδρίου του, με θέμα «Οι απειλές του φασισμού και των αντιδραστικών δυνάμεων στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των πολέμων».

Στην ομιλία του ο Γ. Μαρίνος σημείωσε τα εξής:

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το ΑΚΕΛ για την πρόσκληση σε αυτή τη Διεθνή Συνάντηση, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό και να τον διαβεβαιώσουμε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό του, στην πάλη για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του, για να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού προβλήματος, που θα ακυρώνει τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής και θα αποκλείει συνομοσπονδιακές, διχοτομικές περιπέτειες.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Τιμήσαμε πρόσφατα τα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και επιβάλλεται να δουλέψουμε επίμονα για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, για την προβολή του σημαντικού ρόλου των ΚΚ στην πάλη των λαών και την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης, του σοσιαλισμού, στην ήττα του φασισμού.

Εχουμε υποχρέωση να συγκρουστούμε με τον αντικομμουνισμό, με τις ανιστόρητες θέσεις της ΕΕ, που επιχειρεί να ταυτίσει το ναζισμό με τον κομμουνισμό και στηρίζει τις αστικές κυβερνήσεις που νομιμοποιούν φασιστικές δυνάμεις, απαγορεύουν τη δράση των ΚΚ, την κομμουνιστική ιδεολογία και τα σύμβολα, όπως στις χώρες της Βαλτικής, στην Ουκρανία, γενικότερα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής - Ανατολικής Ευρώπης.

Οι απολογητές του καπιταλισμού παρουσιάζουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία ως μια "υγιή" κοινωνική - πολιτική πραγματικότητα, που κάποια στιγμή παρουσιάζει μια διαχειριστική "ανωμαλία".

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Οι προσεγγίσεις που αποσπούν το φασισμό και τον πόλεμο από την εκμεταλλευτική φύση του καπιταλισμού, τους νόμους και τις αντιθέσεις που τον διαπερνούν, αθωώνουν το σύστημα, καλλιεργούν αυταπάτες και συγχύσεις για να αφοπλίσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι ο καπιταλισμός ευθύνεται για τα δεινά των λαών, για τους πολέμους, τις κρίσεις, το φασισμό, την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Η ιστορική πείρα αποδεικνύει ότι ο φασισμός αποτελεί μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων, υπερασπίζεται την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, τα κέρδη των λίγων, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Αξιοποιεί ιδιαίτερα τις οδυνηρές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, πατάει πάνω στην ανεργία και τη φτώχεια, στα προβλήματα κατεστραμμένων μικροαστικών στρωμάτων, στη φθορά των αστικών κοινοβουλευτικών κομμάτων, καλλιεργεί τον εθνικισμό και χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για την ενσωμάτωση λαϊκών δυνάμεων.

Αυτό επιβεβαιώνει και η πορεία της εγκληματικής, ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, που στηρίζεται από τμήματα του κεφαλαίου και ακουμπά στο αστικό κράτος, έχει ευαγγέλιο τον αντικομμουνισμό, καλλιεργεί το ρατσισμό και οργανώνει εγκληματικές ενέργειες για το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Το φασισμό δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει το καπιταλιστικό σύστημα που τον γεννάει, ούτε το αστικό κράτος ή τα αποκαλούμενα αντιφασιστικά μέτωπα, μέσα από τα οποία ξεπλένουν τις ευθύνες τους τα κόμματα του συστήματος.

Ο Μπρεχτ έγραψε ότι "ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή...".

Το φασισμό μπορεί να τον αντιμετωπίσει μόνο η οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης, η λαϊκή συμμαχία, η ανάπτυξη της ταξικής πάλης, που θα έχει στόχο να βάλει τέρμα στην εξουσία των μονοπωλίων, στο καπιταλιστικό σύστημα.

Οξυνση των ανταγωνισμών για έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών και αγωγών

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στην Ουκρανία είναι εκρηκτικές.

Η καπιταλιστική κρίση έχει οδηγήσει σε όξυνση των ανταγωνισμών των μονοπωλίων, σε όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη και στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες για τον έλεγχο των αγορών, των ενεργειακών πηγών και των αγωγών.

Αυτή είναι η βάση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και δεν μπορούν να θολώσουν τα νερά τα προσχήματα των αστικών κυβερνήσεων για να δικαιολογήσουν νέες επεμβάσεις και πολέμους.

Οι θερμές εστίες στην περιοχή μας έχουν βάλει στην ημερήσια διάταξη τον κίνδυνο μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εμπλέκει περισσότερο την Ελλάδα στα γρανάζια ΝΑΤΟ - ΕΕ

Στην Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί το δρόμο των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρεί το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων, ετοιμάζει νέα συμφωνία - μνημόνιο με Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ (τρόικα) και εμπλέκει περισσότερο τη χώρα στα γρανάζια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για λογαριασμό των συμφερόντων της αστικής τάξης, προωθώντας την αποκαλούμενη "γεωστρατηγική αναβάθμιση".

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι αναμφισβήτητη.

Ο υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια ενάντια στη Ρωσία και για την αναβάθμιση της Τουρκίας, που συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο. Εσυρε το χορό μαζί με τα ΝΑΤΟικά "κοράκια". Η κυβέρνηση υιοθετεί τις θέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ και προσπαθεί να δικαιολογήσει τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο με το πρόσχημα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών και της "προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών".

Ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραχωρήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις και τις στρατιωτικές βάσεις για να διευκολύνει το ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά της "τρομοκρατίας". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε δήλωση του υπουργού Αμυνας ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει με τις ΗΠΑ την εγκατάσταση νέας ΝΑΤΟικής βάσης σε νησί του Αιγαίου.

Συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, γίνεται λόγος για αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, εξωραΐζεται ο ρόλος του Ισραήλ, που δολοφονεί τον Παλαιστινιακό λαό.

Αυτό είναι συγκεκριμένο υλικό που επιτρέπει να βγούνε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Κάθε παγίδευση στους σχεδιασμούς της αστικής τάξης αφοπλίζει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, το καταδικάζει σε χρόνιο εγκλωβισμό στο έδαφος που γεννάει τον πόλεμο, στο έδαφος της "ειρήνης" με το πιστόλι των μονοπωλίων στον κρόταφο των λαών.

Το Κόμμα μας παλεύει για το κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, για την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η πάλη για την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, είναι αναπόσπαστη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για το σοσιαλισμό.

Δύσκολος δρόμος αλλά αυτός μπορεί να δυναμώσει την πάλη και να προετοιμάσει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα για να ανταποκριθούν στις σύνθετες εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ