Τετάρτη 3 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
FIFA
Παραίτηση Μπλάτερ μετά την πίεση

Την παραίτησή του από την προεδρία της FIFA, πέντε μόλις ημέρες μετά την εκλογή του, ανακοίνωσε χτες ο Ζεπ Μπλάτερ, επικαλούμενος ως αιτία τη μη στήριξη προς το πρόσωπό του και δίνοντας πλέον νέα τροπή στη μάχη συμφερόντων που διεξάγεται στους κόλπους της διοίκησης του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, υπό τη σκιά των σκανδάλων διαφθοράς. Τα τελευταία οδήγησαν, την περασμένη Τετάρτη, στη σύλληψη 14 παραγόντων για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος. Η FIFA οδεύει προς νέο συνέδριο (έκτακτο) και εκλογή νέου προέδρου.

Τα νέα δεδομένα, πέρα την ικανοποίηση που πρόσφεραν στους αντιπάλους του Μπλάτερ, χαρακτηρίζονται και ως ...προάγγελος σημαντικών γεγονότων. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του προέδρου της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γκάρι Ντάικ, ο οποίος, αφού εξέφρασε τη χαρά του, απείλησε το Κατάρ -διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ 2022 και «πέτρα των σκανδάλων» διαφθοράς- να... μην αισθάνεται και άνετα (!).

Αξιοσημείωτος στα γεγονότα είναι και ο ρόλος των πολυεθνικών-χορηγών της FIFA, αλλά και άλλων αντίστοιχων που δραστηριοποιούνται στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, προκειμένου να προστατέψουν τα κέρδη τους, είτε προσπαθώντας να αποφύγουν τη σύνδεσή τους με σκάνδαλα (αλλάζοντας συμμάχους και εχθρούς), είτε εξασκώντας πίεση για αλλαγές και «κάθαρση», προκειμένου να σταματήσει η μεγαλύτερη απαξίωση του προϊόντος (ποδόσφαιρο).


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org