Τετάρτη 20 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Αρχισε με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Icon

Στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τεράστια παραμένουν τα προβλήματα στη δασοπυρόσβεση και στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού της Πυροσβεστικής, που έχει ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό και το θάνατο πυροσβεστών. Τα παραπάνω ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναφέρει τα εξής:

«Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις και τη σημερινή, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, πολιτική υποβάθμισης της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εντείνεται η εμπορευματοποίηση των δασών, εκχωρήθηκαν αρμοδιότητες για τη διαχείρισή τους σε μονοπωλιακούς ομίλους, με αντιλαϊκές - αντιδραστικές αλλαγές στη νομοθεσία.

Την τελευταία πενταετία, συρρικνώθηκαν οι κρατικές δαπάνες πυρόσβεσης . Στην Πυροσβεστική, υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού, απλήρωτες ώρες υπηρεσίας και χρωστούμενα ρεπό, εντατικοποίηση, με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των τραυματισμών και των θανάτων πυροσβεστών. Επίσης, υποβάθμιση της συντήρησης και επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, τη στιγμή που δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για τη μίσθωση εναέριων μέσων πυρόσβεσης από το ΝΑΤΟικό οργανισμό "NAMSA".

Παράλληλα, εκχωρούνται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους δήμους, με αποτέλεσμα να επωμίζονται οι εργαζόμενοι δημοτική φορολογία για την παροχή υπηρεσιών πυρόσβεσης , συχνά με εθελοντικό χαρακτήρα, με συνέπεια τη συνολική υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών.

Εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, πώς τοποθετείται η Επιτροπή

- στην αναγκαιότητα για αντιπυρικό σχεδιασμό με επίκεντρο την πρόληψη και τη διάθεση των αναγκαίων κονδυλίων

- στο αίτημα για άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών στην Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία και τη Δασική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, με σταθερές σχέσεις εργασίας

- στην κατάλληλη οργάνωση των υποδομών και του έμψυχου υλικού των επίγειων δυνάμεων, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προγραμματισμός δράσης για την αντιπυρική περίοδο(6/5/2017)
Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τη νέα αντιπυρική περίοδο(23/3/2016)
Κανένα σχέδιο από την Περιφέρεια για την αντιπυρική προστασία(20/6/2015)
Εμπρηστής είναι η εμπορευματοποίηση της γης(11/8/2013)
Τεράστιες οι ευθύνες αστικών κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων(7/8/2013)
Σοβαρά προβλήματα σε πρόληψη και αντιμετώπιση(24/6/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org