Τετάρτη 20 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κι αυτό «σχήμα λόγου»;

Σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ΦΠΑ, που προβλέπει αυξημένους συντελεστές κατά τουλάχιστον 2% σε στοιχειώδη αγαθά για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών (π.χ. στα τιμολόγια της ΔΕΗ), οι οποίοι μάλιστα θα αυξάνονται ακόμα περισσότερο για όσους δεν χρησιμοποιούν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα στις συναλλαγές τους, παρουσίασε τη Δευτέρα ο Γ. Βαρουφάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Λίγες μόλις ώρες νωρίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Γλέζος ζητούσε επιτακτικά «την κατάργηση του ΦΠΑ (...) γιατί είναι ένας φόρος σε βάρος του λαού και όχι σε βάρος του κεφαλαίου»...

Θα ήταν μάλλον και αυτό «σχήμα λόγου»... όπως και η κατάργηση των μνημονίων...

Απ' την «τσιγκολελέτα» στη βάση του ΝΑΤΟ

Τη ...σκέψη του Π. Καμμένου να εγκατασταθεί ΝΑΤΟική βάση σε νησί του ανατολικού Αιγαίου, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, που ρωτήθηκε γι' αυτό στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Είναι μια σκέψη - πρόταση του κ. Καμμένου, η οποία έχει κατατεθεί και στον πρωθυπουργό και δεν έχει τεθεί επίσημα προς το ΝΑΤΟ, έτσι ώστε αυτή να υλοποιηθεί και να προχωρήσει περαιτέρω σε αυτό το επίπεδο». Και διευκρίνισε: «Αυτή η σκέψη υπάρχει, θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα και αντιστοίχως θα πράξουμε και θα κατατεθούν και οι προτάσεις στα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ».

Μετά τα 500 εκατ. δολάρια στα αμερικάνικα μονοπώλια για τα αεροσκάφη, μετά την «τσιγκολελέτα» που χόρεψε η κυβέρνηση αγκαζέ με τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες των λαών, υπάρχει και συνέχεια... Και εις ανώτερα.

Το 75% με «ελαστική» απασχόληση

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), μόνο το 25% όλων των εργαζομένων παγκόσμια έχουν σταθερή εργασία. Τα υπόλοιπα 3/4 είτε δεν έχουν κανένα συμβόλαιο, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, με προσωρινά ή βραχυπρόθεσμα συμβόλαια. Οπως περιγράφεται στην έκθεση, η παγκόσμια οικονομική κρίση έδωσε ώθηση στην ημιαπασχόληση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις γυναίκες. Ξεχωριστή αναφορά κάνει το ILO στις καινούργιες μορφές απασχόλησης που κάνουν θραύση στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπως οι «μίνι-δουλειές» στη Γερμανία, τα «συμβόλαια μηδενικών ωρών» στη Βρετανία και οι «εφημερίες» («on-call», ο εργαζόμενος καλείται για δουλειά μόνο όταν υπάρχει ανάγκη) στην Ολλανδία. Τα σημειώνουμε όλα αυτά για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι τα στοιχεία δίνουν μια αποκαλυπτική εικόνα για τις ανατροπές των σχέσεων εργασίας σε όλον τον καπιταλιστικό κόσμο, που σαπίζει κυριολεκτικά και δεν μπορεί παρά να αναπαράγει φτώχεια, ανεργία και μιζέρια για την εργατική τάξη και το λαό. Ο δεύτερος είναι επειδή θυμηθήκαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» σε ό,τι αφορά τις Συλλογικές Συμβάσεις. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι το μόνο κεκτημένο στην ΕΕ είναι η ανεργία, η μισοδουλειά και η μισοζωή, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παρουσιάσει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω, για να πουλήσει αυταπάτες στους εργαζόμενους.

Οι «αμοιβαία επωφελούμενοι»

«Αμοιβαία επωφελής» συμφωνία δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης ότι επιδιώκεται με τις διαπραγματεύσεις. Βεβαίως, η κυβέρνηση αποφεύγει να εξηγήσει στο λαό ποιοι θα είναι οι «αμοιβαία επωφελούμενοι». Επιδιώκουν να ωφεληθούν οι «δανειστές» και οι «δανειζόμενοι», όμως κανένας από τους δύο δεν είναι ο εργάτης, ο άνεργος, ο φτωχός αγρότης και επαγγελματίας, αφού τα δάνεια πήγαιναν πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο και όχι στο λαό. Αμοιβαία επωφελούμενοι δεν μπορεί να είναι ο λαός και οι καπιταλιστές κι αυτό ήδη φαίνεται από το ποιος πληρώνει και ποιος ωφελείται από τις διαπραγματεύσεις: Τα ταμειακά διαθέσιμα δημόσιων οργανισμών κάνουν φτερά, τα μνημονιακά χαράτσια πληρώνονται όλα και σε δόσεις, αναβάλλονται επ' αόριστον ακόμα και τα όποια ψίχουλα περιελάμβανε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ετοιμάζονται να φορτώσουν και νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, χλευάζοντάς τους επειδή δεν κατάλαβαν τα προεκλογικά «σχήματα λόγου» του κυβερνητικού κόμματος περί κατάργησης των μνημονίων.

Κοίτα ποιος μιλάει!

Σε δύο τουλάχιστον εφημερίδες («Αυγή» και «Εφ.Συν.»), φιλοξενήθηκαν οι δηλώσεις του Θωμά Κώτσια, πρώην μέλους του ΔΣ στο σωματείο των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το ατύχημα που έγινε στο διυλιστήριο του Ασπρόπυργου. Ανάμεσα σε άλλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ λέει: «Ας δουν τα έργα τους όλοι αυτοί που διοικούσαν μέχρι τώρα την εταιρεία και επέλεξαν να στερήσουν έμπειρο προσωπικό από τα ΕΛΠΕ, να παραδώσουν τη συντήρηση του εξοπλισμού στους εργολάβους και τη λειτουργία των μονάδων σε νέους, αριθμητικά λιγότερους και άπειρους συναδέλφους. Ολα αυτά στο όνομα της μείωσης του εργασιακού κόστους (...)». Ποιος τα λέει αυτά; Ενα συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που όσο βρισκόταν στο ΔΣ του σωματείου είχε συμφωνήσει με την Επιχειρησιακή ΣΣΕ 2011 - 2012 - 2013, που εισήγαγε στα ΕΛΠΕ ό,τι ακριβώς προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο του 2011 (αύξηση ωρών εργασίας, πάγωμα ωριμάνσεων, διαχωρισμό νέων - παλιών, κατάργηση ειδικοτήτων), προκειμένου ακριβώς να μειωθεί το κόστος εργασίας στα ΕΛΠΕ! Ας αφήσουν, λοιπόν, τις κορόνες οι κυβερνητικοί βουλευτές και την προσπάθεια να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα. Οι ευθύνες συνολικά της κυβέρνησης και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου, για το «ατύχημα» είναι μεγάλες και δεν παραγράφονται.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1498 Ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντε Γκάμα φτάνει στις ακτές της Ινδίας.

1506 Πεθαίνει ο Γενοβέζος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος, που το 1492, επιχειρώντας να βρει δυτική θαλάσσια οδό προς τις Ανατολικές Ινδίες (Ασία), ανακάλυψε την Αμερική.

1769 Γεννιέται ο Ανδρέας Μιαούλης, διοικητής ναύαρχος ελληνικού στόλου κατά την Επανάσταση του 1821.

1806 Γεννιέται ο Βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος Τζον Στιούαρτ Μιλ.

1825 Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας) με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγύπτιους του Ιμπραήμ. Στη μάχη αυτή, σκοτώνονται όλοι οι Ελληνες επαναστάτες, μεταξύ αυτών και ο Παπαφλέσσας, από τις ηρωικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας.

1882 Η Γερμανία, η Αυστροουγγαρία και η Ιταλία υπογράφουν μυστική συνθήκη, συγκροτώντας την «Τριπλή Συμμαχία».

1927 Υπογράφεται η Συνθήκη της Τζέντα, με την οποία, τo βασίλειο Χετζάζ και Νατζντ (μετέπειτα Σαουδική Αραβία) αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο από τη Μεγάλη Βρετανία.

1941 Από τα μέλη της οργάνωσης «Ελευθερία» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο σαμποτάζ. Μια ομάδα κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Αναγνώστη Αναγνωστόπουλο, που μόλις είχε αποδράσει από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου, και τον Χατζηθωμά Χουρμούζη, κατέστρεψαν τις μηχανές αρκετών φορτηγών αυτοκινήτων των Γερμανών και πολλά βαρέλια καυσίμων.

1941 Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης. Στις σκληρές μάχες που κράτησαν 10 μέρες ρίχτηκε σύσσωμος ο κρητικός λαός, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή.

1941 Δραπετεύουν από την Κίμωλο 36 κομμουνιστές εξόριστοι. Μεταξύ αυτών, οι Πέτρος Ρούσσος, Χρύσα Χατζηβασιλείου, Αύρα Παρτσαλίδου, Βασιλεία Παπαρήγα, Νίκος Τέγος, Γιώργος Νίκολης, Σοφία Νεφελούδη, Ολγα Αγγελάκη, Κατίνα Βάρκα, κ.ά.

1947 Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Καπνεργάτης στο επάγγελμα, εντάχθηκε από πολύ νωρίς στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ αναδείχθηκε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της μαζικότερης και πιο μαχητικής ταξικής Ομοσπονδίας της εποχής. Υπήρξε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του Κόμματος από το 3ο τακτικό Συνέδριο το 1927, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής και ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τέλεσε χρέη Γραμματέα του Κόμματος (έως και την επιστροφή του Ν. Ζαχαριάδη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου).

1950 Πανελλαδική απεργία 75.000 περίπου δημόσιων υπαλλήλων για αύξηση των αποδοχών τους. Διαρκεί μια βδομάδα και αναστέλλεται από την κυβερνητική διοίκηση της ΑΔΕΔΥ.

1956 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού.

1968 Η 20χρονη φοιτήτρια Αλίκη Παπαδομιχελάκη κηρύσσει απεργία πείνας έξω από την ελληνική πρεσβεία της Πράγας, ζητώντας την απελευθέρωση της βαριά άρρωστης μητέρας της Διονυσίας, που η χούντα είχε εξορίσει στη Γυάρο. Εγινε δε αφορμή για το ξεδίπλωμα μιας πλατιάς καμπάνιας αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατούμενους και τον ελληνικό λαό.

1972 Το συγκρότημα λαϊκών χορών «Μωυσέγιεφ», δίνει στην αίθουσα «Τσαϊκόσφκι» της Μόσχας παράσταση για την ενίσχυση του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ