Τη συμφωνία των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα βασικά ζητούμενα του ντόπιου κεφαλαίου ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητά του και η θέση του στις «αγορές» με νέα αντιλαϊκά μέτρα, ζητούν κεντρικά στελέχη της ΝΔ, επιδιώκοντας ταυτόχρονα και δικαίωση των μέτρων που πήρε η ίδια ως κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικά, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων του κόμματος, Χρ. Σταϊκούρας, τοποθετούμενος χτες σε επιτροπή της Βουλής, διέγνωσε ότι «μέχρι σήμερα η πορεία, σε συνθήκες "ομίχλης" από ασάφεια, ανασφάλεια και αβεβαιότητα, έχει οδηγήσει σε καθήλωση την οικονομία. Οι μακρόσυρτες συζητήσεις, που αναμφίβολα πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και σκληρές, με τους εταίρους και δανειστές, στο θολό περιβάλλον, έχουν κόστος για την οικονομία».
«Απαιτείται συνεπώς», συνέχισε, «η κυβέρνηση, έστω και αργά, με σύνεση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, να προχωρήσει σε μία όσο το δυνατόν πιο επωφελή για τη χώρα συμφωνία, εντός του αναμφίβολα ασφυκτικού πλαισίου στο οποίο αυτή κινείται».
Και κατέληξε: «Σε κάθε περίπτωση, μετά από τη δοκιμή και της ριζοσπαστικής αριστεράς στη διακυβέρνηση της χώρας μας, πιστεύω ότι είναι καιρός να σταματήσουμε τις ιδεοληπτικές σκιαμαχίες, τους υψηλούς τόνους, και όλες οι κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές και το ρόλο μας, σε κάθε περίοδο, στο πολιτικό σκηνικό, να "βάζουμε πλάτη" ώστε η χώρα (βλ. η ντόπια αστική οικονομία) να βγει γρήγορα και οριστικά από το τέλμα, να αναπτυχθεί και να πορευτεί με αξιοπρέπεια και δυναμισμό στο διεθνές σκηνικό».
Συνεχίζοντας, εξάλλου, τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, εις εκ των φερόμενων ως δελφίνων στη ΝΔ, ο βουλευτής Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες στη ΝΕΡΙΤ, αφού επανέλαβε και αυτός ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της συμφωνίας έχει κοστίσει στην οικονομία, πρόσθεσε ότι: «Μια "κακή συμφωνία" μπορεί να είναι καλύτερη από μια "μη συμφωνία". Θα προτείνω στη ΝΔ να συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Να αποφασίσουμε εντίμως τη στάση μας και, αν χρειαστεί να στηρίξουμε την κυβέρνηση, να το πράξουμε».
Παραπέρα, αναφερόμενος ο Ν. Δένδιας στα εσωκομματικά της ΝΔ, σημείωσε: «Οφείλουμε να είμαστε ένα μεγάλο φιλελεύθερο κόμμα, που σημαίνει ότι μπορούμε να δεχθούμε και τη διαφορετική άποψη. (...) Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε το λόγο μας προς την κοινωνία στο πλαίσιο του φιλελευθερισμού και της ιδρυτικής διακήρυξης του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Από κει και πέρα, αν γίνει με πειστικότητα και ειλικρίνεια, θα μας επαναφέρει στα φυσιολογικά μας όρια, δηλαδή πάνω από το 40%. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέτυχε 47% και ο Κώστας Καραμανλής 46%. Δεν είμαστε κόμμα του 20 και κάτι τοις εκατό, πόσο μάλλον ένα κόμμα λιγότερο του 20%. Δεν είναι αυτή η φιλοδοξία και η στόχευσή μας (...). Ολα πρέπει να αλλάξουν στη ΝΔ. Αν ήταν προϊόν, θα μιλούσαμε για "rebranding" (...). Πρέπει να αλλάξουν όλα. Αν δε γίνει αυτό, δεν έχουμε μέλλον».
Παράλληλα, συνεχίζοντας τις μπηχτές ενάντια στον Αντ. Σαμαρά και την ηγετική ομάδα της παράταξης, πρόσθεσε: «Αν νομίζουμε, εμείς στη ΝΔ, ότι η ελληνική κοινωνία σε κάποια στιγμή θα έρθει και θα μας ζητήσει συγγνώμη που δε μας ψήφισε τον Ιανουάριο και θα μας επαναφέρει θριαμβευτές στην εξουσία, κάνουμε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Η κοινωνία θα μας γυρίσει την πλάτη».
Σχετικά, τέλος, με το συνέδριο που ζητούν ο ίδιος και άλλα στελέχη της ΝΔ, όμως το αρνείται η ηγεσία Σαμαρά, ο Ν. Δένδιας είπε: «Το τελευταίο που πρέπει να απασχολεί τη ΝΔ και τα στελέχη της είναι ποιος και εάν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος. Αν η ΝΔ δε συζητήσει σοβαρά την πολιτική, την εικόνα και την πρότασή της προς την κοινωνία, είναι παντελώς αδιάφορο ποιος θα είναι πρόεδρος της ΝΔ (...).
Πρέπει να καταλήξουμε σε κάτι ευρύτερο. Αν η πρότασή μας στην κοινωνία είναι μια πρόταση στενή, στο άκρο του πολιτικού φάσματος, ωθούμενη συνεχώς προς τα δεξιά - χωρίς πιθανότητα επιτυχίας προς το μέλλον - δεν είναι βέβαιο ότι πάρα πολλούς από εμάς μας ενδιαφέρει να την εκπροσωπήσουμε», κατέληξε, βάζοντας ουσιαστικά και ζήτημα αποχώρησης στελεχών.