Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Ισμέτ Γιλμάζ δήλωσε ότι ο στρατιωτικός εισαγγελέας άρχισε έρευνα για τον εντοπισμό συμπαθούντων του Φετουλάχ Γκιουλέν (ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη, πρώην στενού συνεργάτη και νυν αντιπάλου του Ερντογάν) στις τάξεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Γιλμάζ ανακοίνωσε επίσης ότι οι 73 αξιωματικοί, οι οποίοι απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες για συμμετοχή σε συνωμοσία για την ανατροπή του Ερντογάν, επέστρεψαν κανονικά στις θέσεις τους.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Τουλάχιστον 65 είναι οι νεκροί από το νέο, ισχυρό σεισμό που έπληξε προχτές το Νεπάλ, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 2.000. Στη γειτονική Ινδία αναφέρθηκαν επίσης 16 νεκροί από τη δόνηση των 7,3 Ρίχτερ, που αυτήν τη φορά είχε επίκεντρο ανατολικά του Κατμαντού. Ο σεισμός της 25ης Απρίλη είχε γίνει βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, παρά το κρύο, με την ανησυχία τους να γιγαντώνεται λόγω της άθλιας κατάστασης στις υπηρεσίες υγείας, της παντελούς έλλειψης μέτρων αντισεισμικής πρόληψης και της τεράστιας ανεπάρκειας στη συνολική στήριξη των σεισμοπαθών.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 43 (σύμφωνα με πακιστανικά ΜΜΕ) ανθρώπων προκάλεσε επίθεση ενόπλων που «γάζωσαν» με σφαίρες λεωφορείο που μετέφερε Σιίτες στη νότια πόλη Καράτσι του Πακιστάν.

ΚΑΪΡΟ.-- Τέσσερις Αιγύπτιοι στρατιώτες και τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν, όταν εξερράγη βόμβα στη διάρκεια επιχείρησης για την εξουδετέρωσή της από πυροτεχνουργούς στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, κοντά στη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

ΧΑΡΙΣΜΠΕΡΓΚ.-- Εκτροχιασμός επιβατικής αμαξοστοιχίας της εταιρείας AMTRAK στη Βόρεια Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ προκάλεσε χτες τα ξημερώματα το θάνατο έξι επιβατών, τον τραυματισμό πάνω από 50 άλλων, σε σύνολο 243 επιβαινόντων. Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος, αποκλείοντας σε πρώτη φάση το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη προσιτής στέγης και η ανεργία διόγκωσαν κατά τουλάχιστον 12% μέσα στην τελευταία διετία τον αριθμό των αστέγων στην ευρύτερη περιοχή του Λος Αντζελες, αναφέρει η τελευταία έκθεση της «Αρχής Υπηρεσιών για τους Αστέγους στο Λ. Αντζελες».

ΣΟΦΙΑ.-- Η εμπορική, οικονομική και πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων Ισπανίας - Βουλγαρίας κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχαν χτες στη Σόφια ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μάνουελ Γκαρσία Μαργκάλο με το Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, τον υπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Μίτοφ, αλλά και τον υπουργό των Οικονομικών Μπόζινταρ Λουκάρσκι. Στο μεταξύ, τελεσίγραφο για υποβολή των προτάσεών τους σχετικά με την κατάρτιση μακροπρόθεσμης στρατηγικής οικονομικής ανάπτυξης ως τέλος Μάη έθεσε χτες ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Μπόζινταρ Λουκάρσκι σε συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς, αλλά και στα συναρμόδια υπουργεία.

ΜΠΛΑΝΤΑΪΡ.-- Δύο ε.α. υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι συνελήφθησαν χτες στην πρωτεύουσα του νοτιοαφρικανικού Μαλάουι, ως ύποπτοι για κατάχρηση κονδυλίων ύψους 4.400.000 δολαρίων που προβλέπονταν για την αγορά στολών για τις ένοπλες δυνάμεις, που ποτέ δεν παραδόθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ