Πέμπτη 14 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αύριο η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για αύριο, Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη η επίσημη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε. Οι συνομιλίες ξεκινούν πάλι ενώ πληθαίνουν οι φωνές που πιέζουν για «λύση» του Κυπριακού «το συντομότερο δυνατό» (με το βλέμμα στραμμένο στην «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων της περιοχής και όχι μόνο) και αναμοχλεύουν διαρκώς πλευρές του διχοτομικού «Σχεδίου Ανάν».

Ειδική αναφορά στο Κυπριακό κάνει η διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου προς τις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, όπου σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ παραμένουν «δεσμευμένες στην εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης», ενώ υπογραμμίζεται ότι «οποιαδήποτε πιθανά έσοδα από τους ενεργειακούς πόρους να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Σε ανακοίνωσή του ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έκανε λόγο για «νέες ελπίδες».

Χτες, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε Συμβούλιο Αρχηγών, στο οποίο οι αρχηγοί των κομμάτων γενικά καλωσόρισαν την επανέναρξη των επαφών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαραυγή», μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει υπεύθυνα, παρόλο που είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο με την εσωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε δείγματα γραφής και από την Τουρκία και από τον κ. Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ενώ υπογράμμισε ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων γιατί είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ελπίζουμε η Αγκυρα να δείξει βούληση για λύση του Κυπριακού και να μην έχουμε επανάληψη των μονομερών υποχωρήσεων του παρελθόντος, που έφεραν την πλευρά μας σε δυσμενή θέση.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλος, υπογράμμισε πως το κόμμα του απορρίπτει κάθε μορφή λύσης που θα δίνει επεμβατικά δικαιώματα σε ξένες δυνάμεις και υποστήριξε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε υπερβολικές παραχωρήσεις.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει το διεθνές ενδιαφέρον και η πίεση προς την Τουρκία από τον διεθνή παράγοντα για να υπάρξει λύση.

  • Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ηγεσία του ΑΚΕΛ μελετά το ενδεχόμενο αποβολής του βουλευτή Νίκου Κατσουρίδη από το κόμμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δε θέλησε να αναφερθεί σε ονόματα, σημειώνοντας ότι η Κεντρική Επιτροπή Ελέγχου του ΑΚΕΛ έχει συντάξει πολυσέλιδη έκθεση για το θέμα, η μελέτη της οποίας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από τα όργανα του κόμματος.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ