Σάββατο 9 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ οι μελλοντικές ρυθμίσεις στην Παιδεία

Ενα νέο νόμο - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που θα φέρει το στίγμα των κατευθύνσεων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΟΟΣΑ, ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας χτες από το βήμα της Βουλής.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού έγινε στην «ώρα του πρωθυπουργού» - την επαναφορά της οποίας ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε ως επίτευγμα - απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.

Οπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα φέρει για ψήφιση ένα νέο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και αυτό θα γίνει μετά από ολοκληρωμένη και ενδελεχή διαβούλευση και δημόσιο διάλογο». Δείχνοντας με ποιους διαβουλεύεται ανέφερε για τον ΟΟΣΑ: «Εχουμε κάνει μια ουσιαστική διαβούλευση για ένα συνολικό πρόγραμμα, που δεν έχει καμία σχέση με την παλιά εργαλειοθήκη που έφερε ο κ. Χατζηδάκης. Είναι ένα πρόγραμμα που προάγει τη δικαιοσύνη, την ισότητα, ένα πρόγραμμα που έχει σαν στόχο τις ίσες ευκαιρίες και την άρση της κοινωνικής αδικίας και των περιορισμών, των φραγμών. Και σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, είμαστε σε ανοιχτή διαβούλευση με τον ΟΟΣΑ και με τα πολιτικά κόμματα, τις πολιτικές δυνάμεις, να τα φέρουμε αυτά σε διάλογο και να τα εφαρμόσουμε».

Διευκρίνισε ότι η διαβούλευση για το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται για την Παιδεία θα έχει στο επίκεντρο «το μείζον θέμα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θέλουμε να κάνουμε μία βελτίωση, η οποία θα αφορά το άμεσο διάστημα. Εμείς, όπως γνωρίζετε - και δεν τον κρύβω αυτό - έχουμε μια διαφορετική αντίληψη για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την οποία θα θέσουμε σε ευρύτατο διάλογο με όλα τα κόμματα και με όλους τους φορείς, για να δούμε κι αν αντέχουν τα πανεπιστήμια κι αν η ακαδημαϊκή κοινότητα μπορεί να υποστηρίξει μία ιδέα για την προοπτική της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Κατά τον πρωθυπουργό μέχρι να έρθει ο νόμος - πλαίσιο, «το υπουργείο Παιδείας προχωράει στη συζήτηση και στην ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει επείγοντα θέματα».

Το στίγμα των νομοθετικών ρυθμίσεων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την Παιδεία ήδη δίνει το νομοσχέδιο που από χτες το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής που αφορά «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση» και το οποίο βέβαια υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός. Νομοσχέδιο που διατηρεί τις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, δεν αγγίζει το νόμο 4186/2013 (Αρβανιτόπουλου) για τα Λύκεια, υιοθετεί πλήρως τη στρατηγική της ακόμα μεγαλύτερης προσαρμογής της εκπαίδευσης στις ανάγκες του κεφαλαίου, τις συνεχείς πιστοποιήσεις, την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, παραμένει ο 3966/2011 (Διαμαντοπούλου) για τα πρότυπα - πειραματικά, διατηρεί τον ελιτίστικο θεσμό των «προτύπων», διατηρείται η πρόβλεψη για χορηγούς, οι διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Ο Στ. Θεοδωράκης εξέφρασε την «ανησυχία» του για τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ότι αυτές δεν φέρουν την έγκριση του ΟΟΣΑ. «Συζητήστε το, σημείωσε, μιλήστε και με τον ΟΟΣΑ. Ξέρετε τον κ. Γκουρία. Θα σας πει ότι πάτε πίσω»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Φουλάρει» για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις ενάντια στις πραγματικές ανάγκες(4/6/2021)
«Διαβάζουν» από τα ίδια βιβλία του κεφαλαίου...(29/9/2016)
Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος στην υπηρεσία του κεφαλαίου(12/6/2016)
Το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα πανεπιστήμια(19/8/2015)
Τροπολογίες του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας(7/5/2015)
Επαφές του Αλ. Τσίπρα(10/3/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org