Σάββατο 9 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θα τρελάνουν κόσμο

Μαγικές ιδιότητες έχει αποκτήσει η λέξη «αξιολόγηση»: Η τρόικα, όταν αναφέρεται σ' αυτήν, παραπέμπει στην 5η αξιολόγηση του υπάρχοντος μνημονίου (που η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχει). Η κυβέρνηση, έως προχτές, όταν μιλούσε για «αξιολόγηση», αναφερόταν στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη (που κι αυτή στο υπάρχον μνημόνιο αναφέρεται, αλλά η κυβέρνηση λέει πως πρόκειται για άλλο πράγμα). Η προχτεσινή κοινή δήλωση Γιούνκερ - Τσίπρα αναφέρεται στην «πρόοδο που έχει σημειωθεί (...) πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση». Δηλαδή, κι αυτή στην τρέχουσα αξιολόγηση αναφέρεται, γεγονός που προκάλεσε ήδη ουκ ολίγες ανησυχίες στην εκλογική βάση του κυβερνητικού κόμματος. Οπότε σπεύδουν από χτες κυβερνητικά στελέχη να διευκρινίσουν ότι αυτή η αναφορά γίνεται για το πρόγραμμα που «θα» συμφωνηθεί. Πώς γίνεται να αξιολογείται ήδη ένα πρόγραμμα που «θα» συμφωνηθεί, πριν καν αυτό υπάρξει, είναι ένα θέμα που μόνο οι γλωσσοπλάστες της κυβερνητικής προπαγάνδας γνωρίζουν, αλλά το κρατούν μυστικό από τους ψηφοφόρους τους, μέχρι να τους αποτρελάνουν.

Τρανό ψέμα κοντά ποδάρια

Σε όσους κρύβονται πίσω από άθλια ψέματα ότι το ΚΚΕ καταψήφισε το περιβόητο άρθρο 18 του Νομοσχεδίου «Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση -- Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις», λέμε ότι δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στα πρακτικά της Βουλής, για να διαπιστώσουν τη συνέπεια λόγων και πράξεων του Κόμματος. «Υπέρ» ψήφισε στο άρθρο 18 για την «Επανασύσταση καταργηθέντων κλάδων και ειδικοτήτων και κατάταξη προσωπικού», που αφορά την άμεση επαναφορά των διαθέσιμων και απολυμένων εκπαιδευτικών, σχολικών φυλάκων, διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων, υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΑΕΔ. Μάλιστα, η τελευταία αυτή κατηγορία προστέθηκε στο άρθρο αυτό μετά την αποδοχή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης 1 εκ των 14 τροπολογιών που κατέθεσε το ΚΚΕ, τροπολογίες που βελτίωναν ουσιαστικά το νομοσχέδιο και έλυναν υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα των εργαζομένων, αλλά δεν έγιναν στο σύνολό τους αποδεκτές. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ μόνο στα άρθρα εκείνα που είχαν σοβαρές ελλείψεις και συνέδεαν την επαναφορά των διαθέσιμων με διαδικασίες κινητικότητας, δεν προσδιόριζαν το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της επαναφοράς των απολυμένων - διαθέσιμων κ.λπ. Αυτά, για να αποκατασταθεί η αλήθεια που σκόπιμα διαστρεβλώνεται από διάφορους «ψιθυριστές»...

«Δημοσιονομικά ...

6 Μάη 2015, κοινή δήλωση Γιούνκερ - Τσίπρα: «Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».

Σε αυτό συμφώνησαν ο πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και με αυτήν τη βάση οδεύουμε προς μια οριστική συμφωνία. Με αφορμή αυτή την αναφορά έχει αξία να δούμε ορισμένα παραδείγματα για να καταλάβουμε καλύτερα τι εννοεί η ΕΕ ως «δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό συνταξιοδοτικό σύστημα» και με το οποίο συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση.

... βιώσιμο»

Εχουμε λοιπόν και λέμε:

- Δεκέμβρης 2002, ρεπορτάζ στον Τύπο: «(...) Ειδικά για την Ελλάδα, στο σχέδιο έκθεσης που ενέκρινε και παρουσίασε χτες η Κομισιόν για την αξιολόγηση των εθνικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, τονίζει ότι πρέπει να ληφθούν "δρακόντεια μέτρα", για να σταθεροποιηθεί η αύξηση των δαπανών και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η συνέχιση της υγιούς λειτουργίας των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ελλάδα».

- Ιούνης 2006, προτάσεις ΟΟΣΑ για την Ελλάδα: «Χρειαζόμαστε ένα σταθερό και βιώσιμο σύστημα Ασφάλισης, το οποίο δε θα πρέπει να πιέζει αρκετά τα δημοσιονομικά, δε θα πρέπει να δημιουργεί προβλήματα στις δαπάνες».

- Ιούλης 2010, προτάσεις της Κομισιόν: «Εξασφάλιση επαρκών εισοδημάτων στη σύνταξη και διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων».

- Σεπτέμβρης 2012, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν περιγράφει για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η περαιτέρω αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης: «Θα συμβάλλει στην εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω αποδυνάμωση της επάρκειας των συντάξεων».

Γιατί αναφέρουμε τα παραπάνω; Γιατί πάνω στη λογική της δημοσιονομικής βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, που ανέφερε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάτησαν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που οδήγησαν στη μείωση των συντάξεων τα τελευταία χρόνια, ακόμα και κατά 50% και στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Γι' αυτά χαίρεται η κυβέρνηση; Τέτοια ετοιμάζει για το λαό;

Αλίμονο!

Σαν μανιτάρια έχουν ξεφυτρώσει στο διαδίκτυο διάφορα sites, που ασχολούνται με θέματα Υγείας.

Ομως, κανένα από αυτά τα sites - που υποτίθεται ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη ζωή - δε θεώρησε είδηση - εκτός απ' το www.ygeia360.gr - το γεγονός ότι χτες έξι εργάτες λαμπάδιασαν στα ΕΛΠΕ.

Τι να πει κανείς, εκτός από αλίμονο!

Απόκρυψη

«Ενημέρωση σχετικά με την υγεία των τραυματιών από το σημερινό ατύχημα στα διυλιστήρια Ασπροπύργου», έγραφε το χτεσινό e-mail του υπουργείου Υγείας για το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ. Ακολουθούσε ο τίτλος «Συμβάν Διυλιστήρια» της ανακοίνωσης, η οποία αναφερόταν «στο σημερινό (σ.σ. χτεσινό) περιστατικό στα Διυλιστήρια».

Τρεις διαφορετικοί χαρακτηρισμοί, για να αποκρυβεί το πραγματικό γεγονός: Δηλαδή, το εργοδοτικό έγκλημα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org