Σάββατο 2 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα»

Ο Τσ. Κινίκογλου, μαζί με τους Ελ. Μηλιαρονικολάκη, Ν. Σοφιανό, Ο. Μαρτίνεζ και Β. Κοσσυβάκη
Ο Τσ. Κινίκογλου, μαζί με τους Ελ. Μηλιαρονικολάκη, Ν. Σοφιανό, Ο. Μαρτίνεζ και Β. Κοσσυβάκη
Την περασμένη Τετάρτη προβλήθηκε στην κατάμεστη «Αλκυονίδα» το ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα» (2008), μια συμπαραγωγή του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» (ΝΗΚΜ) της Κωνσταντινούπολης και του Κουβανικού Ινστιτούτου Κινηματογραφικής Τέχνης και Βιομηχανίας (ICAIC), παρουσία του Τούρκου σκηνοθέτη της ταινίας, Τσάρε Κινίκογλου, ο οποίος και «άνοιξε» τη βραδιά με κατατοπιστική ομιλία πάνω στο θέμα «Χικμέτ και κινηματογράφος». Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν να προϋπαντήσουν το Επιστημονικό Συνέδριο για τον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που θα πραγματοποιήσει η ΚΕ του ΚΚΕ στις 13 και 14 Ιούνη στον Περισσό, ξεκίνησαν, ως γνωστόν, εδώ και καιρό με προβολές κινηματογραφικών ταινιών μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης πάνω στο έργο και τη ζωή του ποιητή και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 13 του Μάη.

Το ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα» εστιάζει σε μια ιστορική περίοδο που οι βιογραφίες για τον Τούρκο ποιητή αγνοούν. Αναφέρεται στο ταξίδι αλληλεγγύης που έκανε ο κομμουνιστής Χικμέτ στο Νησί της Επανάστασης το 1961, στον απόηχο της αποτυχημένης αμερικανικής εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων και πώς η Κουβανική Επανάσταση επηρέασε τον Χικμέτ και ο Χικμέτ με τη σειρά του τους Κουβανούς διανοούμενους και ποιητές.

Ανάμεσα στο θερμό κοινό που παρακολούθησε την προβολή παρευρίσκονταν: Ο Τούρκος σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ, Τσάρε Κινίκογλου, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρέσβης της Κούβας στην Αθήνα, Οσβάλντο Κομπάτσο Μαρτίνεζ, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ