Τρίτη 28 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εγκαινιάστηκε το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Κατάμεστος ήταν ο εσωτερικός χώρος...
Κατάμεστος ήταν ο εσωτερικός χώρος...
Εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο από το ΚΣ της ΚΝΕ το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, που λειτουργεί στην οδό Τροίας 36, στη Βικτώρια. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Από τις 17.30 κιόλας - η εκδήλωση ξεκινούσε στις 18.30 - κατέφταναν μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, οι οικοδόμοι και οι τεχνίτες που με την εθελοντική προσφορά τους βοήθησαν να διαμορφωθούν κατάλληλα οι χώροι, για να μπορούν να φιλοξενούν τις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, άλλες καλλιτεχνικές ομάδες, τη μορφωτική και πολιτιστική δουλειά της ΚΝΕ. Το χώρο επισκέφθηκαν επίσης και κάτοικοι της περιοχής. Ξεχωριστά αναφέρουμε και την παρουσία εκπροσώπου από το Σύλλογο Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ - ΣΤΡΟΦΗ.

Ανθρωποι με πρόσωπα χαρούμενα, ενθουσιασμένα, περήφανα για το «Στέκι τους» ξεναγήθηκαν στο πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο και στους χώρους, που διαμορφώθηκαν ύστερα από πολύμηνη εθελοντική δουλειά εκατοντάδων φίλων και μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που θα στεγάζει εκδηλώσεις και δραστηριότητες από όλα τα είδη της Τέχνης.

Οι χώροι που υπάρχουν στο Στέκι είναι:

Χώρος για τη φιλοξενία των θεατρικών και χορευτικών ομάδων και την παρουσίαση μικρών εκδηλώσεων, όπως και εκθέσεων, στούντιο προβών και ηχογραφήσεων, με όλο τον απαραίτητο, σύγχρονο εξοπλισμό για μουσικά σύνολα και ομάδες.

...αλλά και η αυλή
...αλλά και η αυλή
Χώρος για τις εικαστικές τέχνες, αίθουσα σεμιναρίων και διαλέξεων με βιβλιοθήκη, βεστιάριο, όπου χρειάζεται να αναφερθεί η πλούσια συλλογή από παραδοσιακές φορεσιές, που έχουν δωρίσει σύντροφοι στην ΚΝΕ.

Στο Στέκι της ΚΝΕ και οι μικρότερες ηλικίες θα έχουν το χώρο τους! Με εκδηλώσεις και δραστηριότητες τόσο μέσα στο Στέκι, όσο και έξω απ' αυτό θα γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθούν αξίες όπως συλλογικότητα, αλληλεγγύη, γνώση, αγώνας, συντροφικότητα.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΝΕ ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος ανάμεσα στ' άλλα σημείωσε:

«Η δημιουργία του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ έρχεται να απαντήσει σε ένα ερώτημα που θέσαμε στο 11ο Συνέδριο της Οργάνωσης, τον περασμένο Δεκέμβρη. Το πώς δηλαδή ως ΚΝΕ θα γίνουμε ακόμα πιο ικανοί στην πολιτική - πολιτιστική παρέμβασή μας, στην ανάπτυξη μιας πολύμορφης δραστηριότητας με συνέχεια, στην ανάδειξη του νέου προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου. Το πώς ακόμα καλύτερα θα αξιοποιήσουμε και θα "ακονίσουμε" τα καλλιτεχνικά και μορφωτικά μέσα παρέμβασής μας. Πώς θα δοκιμάσουμε και νέα μέσα και μορφές που θα αξιοποιούν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην παρέμβασή τους και ιδιαίτερα στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή". Δημιουργώντας και νέες ομάδες, δουλεύοντας εκδηλώσεις, παραγωγές και άλλα. Δίνοντας εφόδια και την κατάλληλη υποδομή για τη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου.

Ο Δ. Κουτσούμπας ενώ απευθύνει χαιρετισμό
Ο Δ. Κουτσούμπας ενώ απευθύνει χαιρετισμό
Δίνοντας διέξοδο για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, κόντρα στην υποκουλτούρα και τη μαζική "εκτόνωση" που πλασάρει το σύστημα. Στόχος επίσης είναι η διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου και της προοδευτικής λογοτεχνίας, βοηθώντας στην πρώτη επαφή με την κοσμοθεωρία μας, την ιδεολογία μας και την Ιστορία του Κόμματος. Βοηθώντας στη συνολική πολιτιστική - μορφωτική καλλιέργεια στις γραμμές της ΚΝΕ και ευρύτερα, συμβάλλοντας στην αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία και πολιτική».

Στην εκδήλωση βραβεύτηκε η Τομεακή Οργάνωση Κατάρτισης Αττικής της ΚΝΕ για τη συμμετοχή της στη δημιουργία του Στεκιού και της απονεμήθηκε το έργο του Δ. Κατσικογιάννη «Μπουρλοτιέρηδες του Μηχανικού Ολύμπου», ενώ σε όλους τους οικοδόμους και τεχνίτες που δούλεψαν για να γίνει το Στέκι δόθηκε ανατύπωση του έργου του Α. Τάσσου «Διαδήλωση», που το είχε φιλοτεχνήσει για το 11ο Συνέδριο του Κόμματος.

«Κάν' τους να ονειρευτούν στο πλέριο φως»...

Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με μια μικρή καλλιτεχνική εκδήλωση. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στο ρόλο της Τέχνης. Μέσα από τα ποιήματα μεγάλων προοδευτικών και κομμουνιστών δημιουργών, τα τραγούδια που ακούστηκαν, αναδείχθηκε η Τέχνη που στρατεύεται στον κόσμο των πιο προοδευτικών και πρωτοπόρων ιδεών, η Τέχνη που στρατεύεται στην πάλη της εργατικής τάξης, η Τέχνη που μπορεί να μαχητικοποιήσει, να συγκινήσει, να οργανώσει τις διαθέσεις για την αλλαγή της πραγματικότητας, η Τέχνη που οφείλει «να δίνει "παρών" στο πρώτο κάλεσμα της εποχής» της.

Οι ηθοποιοί Ηρα Ρόκου και Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα απήγγειλαν ποιήματα των Μπρεχτ, Χικμέτ, Μαγιακόφσκι, Ρίτσου, Λειβαδίτη, Αναγνωστάκη. Τα μελοποιημένα τραγούδια από Μικρούτσικο, Λεοντή και Τσαγκάρη ερμήνευσε η Πολυξένη Καράκογλου. Τη συνόδευσαν οι μουσικοί: Δημήτρης Ανδρονιάδης (πιάνο) και Παύλος Παπαναστασάτος (βιολί).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης η βουλευτής του ΚΚΕ Ελένη Γερασιμίδου και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος.

  • Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» θα δημοσιεύσει σε επόμενο φύλλο την παρέμβαση του Τ. Γαλανόπουλου.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ