Παρασκευή 17 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Επανέναρξη βομβαρδισμών κατά των ανταρτών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ .--

Με αφορμή μια μάχη στη νότια περιοχή της επαρχίας Κάουκα προχτές ανάμεσα στο στρατό της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC -EP), που στοίχισε τη ζωή σε 11 στρατιώτες ενώ τραυματίστηκαν και άλλοι 18 και υπήρξαν και νεκροί αντάρτες, ο αντιδραστικός πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, διέταξε να αρχίσουν και πάλι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον των ανταρτών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια επιπλοκή στη συνέχεια των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται εδώ και δύο χρόνια ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Αβάνα της Κούβας. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις που αντιτίθενται στις διαπραγματεύσεις βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν τον τερματισμό τους.

Οι αντάρτες, που από τα μέσα Δεκέμβρη του 2014 έχουν κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός, δεν αμφισβήτησαν το επεισόδιο, ωστόσο τόνισαν ότι ήταν επίθεση από την πλευρά του στρατού και εκείνοι απάντησαν, ενώ κάλεσαν την κυβέρνηση Σάντος να «κρατήσει την ψυχραιμία της και να μη θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες». Επίσης, κάλεσαν να συσταθεί μια επιτροπή με τη συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού που μπορεί να μεταβεί στο σημείο και να ερευνήσει την όλη υπόθεση.

«Καλούμε ρητώς την κυβέρνηση να διατηρήσει την ψυχραιμία της αυτή τη στιγμή και να μη λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προόδους που έχουμε κάνει στις ειρηνευτικές συνομιλίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης που εκδόθηκε στην Αβάνα. «Είναι παράλογο ότι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν και στα δύο στρατόπεδα», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ενώ επαναλαμβάνεται η έκκληση να κηρυχθεί διμερής κατάπαυση του πυρός.

Η ένοπλη σύγκρουση στην Κολομβία διαρκεί πάνω από 50 χρόνια και είναι η απάντηση ενός τμήματος του λαϊκού κινήματος στην κρατική και παρακρατική τρομοκρατία που στηρίζεται από τις αστικές κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ