Πέμπτη 16 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Το Σάββατο 25 Απρίλη τα εγκαίνια

Εθελοντική δουλειά από μέλη της ΚΝΕ για να είναι όλα έτοιμα
Εθελοντική δουλειά από μέλη της ΚΝΕ για να είναι όλα έτοιμα
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι τελευταίες ετοιμασίες, ώστε να είναι όλα έτοιμα στις 25 Απρίλη, οπότε θα ανοίξει τις πόρτες του και θα εγκαινιαστεί η λειτουργία του Στεκιού πολιτισμού και νεανικής δημιουργίας της ΚΝΕ.

Στα εγκαίνια θα παραβρεθεί και θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Στέκι πολιτισμού και νεανικής δημιουργίας βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Τροίας 36, κοντά στην πλατεία Βικτωρίας. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ με την τέχνη, το μεράκι, την εθελοντική δουλειά και τον ενθουσιασμό τους δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να είναι όλα έτοιμα και να γίνουν όπως πρέπει!

Η ανάγκη δημιουργίας του συγκεκριμένου στεκιού, αλλά και γενικότερα, προκύπτει από την πείρα που έχει αποκτήσει η ΚΝΕ μέσα από τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ της, από τις πολύμορφες πολιτιστικές δραστηριότητες που αναπτύσσει, αλλά και από την ανάγκη που αναγκαστικά προκύπτει για αναβάθμιση τόσο του ίδιου του Φεστιβάλ, αλλά και γενικά των μορφών, των τρόπων και των μέσων που αξιοποιεί στην παρέμβασή της.

Η τέχνη... οδηγός μάχης

Σε μία κοινωνία, σαν αυτή που ζούμε σήμερα, που το μοναδικό κίνητρο για ανάπτυξη είναι ό,τι φέρνει κέρδος, είναι φυσικό επακόλουθο ο πολιτισμός και οι τέχνες να αντιμετωπίζονται χυδαία ως εμπόρευμα. Επιδιώκουν και με αισθητικούς τρόπους να κάνουν ευχάριστη την πραγματικότητα που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι, να κάνουν ελκυστικό έναν κόσμο που σαπίζει. Ο πολιτισμός στα χέρια της αστικής τάξης χρησιμοποιείται για να «φέρει τζίρο και χρήμα» στα μονοπώλια. Για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ ο πολιτισμός, η σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή δεν μπορούν και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται χυδαία ως εμπόρευμα. Αυτός είναι θεμελιακός όρος για να μπορέσει η καλλιτεχνική δημιουργία να αναπνεύσει ελεύθερα, απαλλαγμένη από τις απαιτήσεις και τη λογοκρισία κάθε είδους εμπόρων, παραγωγών και μεσαζόντων.

Οι χώροι έχουν διαμορφωθεί για να φιλοξενήσουν τις δραστηριότητες της ΚΝΕ
Οι χώροι έχουν διαμορφωθεί για να φιλοξενήσουν τις δραστηριότητες της ΚΝΕ
Γνωρίζοντας τα παραπάνω, η ΚΝΕ στοχεύει να λειτουργήσει το Στέκι ως πολιτιστικό εργαστήρι, ως πολιτιστικό πολυχώρο, που θα στεγάσει τις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, θα συμβάλει στη δημιουργία νέου καλλιτεχνικού, προοδευτικού έργου, θα αποτελέσει ένα ακόμα στήριγμα στην ανάπτυξη του μορφωτικού - πολιτιστικού ρεύματος στα μέλη, στους φίλους της ΚΝΕ, αλλά και ευρύτερα στη νεολαία. Μέσα από τα σεμινάρια, τις παραστάσεις, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις βιβλιοπαρουσιάσεις, τις συλλογικές εργασίες που θα φιλοξενούνται, αλλά και πολλές φορές θα δημιουργούνται μέσα στο Στέκι πολιτισμού και νεανικής δημιουργίας, η ΚΝΕ φιλοδοξεί να έρθουν οι νέοι και οι νέες, τα μέλη και οι φίλοι της σε επαφή με την προοδευτική τέχνη. Να γνωρίσουν την πραγματική λειτουργία της τέχνης, που δεν είναι να τρέχει πίσω από το κοινό της, ούτε να προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει αυτούς που δέχονται την εκμετάλλευση και την καταπίεση, πώς θα τις δέχονται αγόγγυστα, αλλά να τους καθοδηγεί! Να κάνει γνωστή την αληθινή εικόνα της πραγματικότητας, αυτής που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια, να δίνει την κίνηση μέσα στην ακινησία. Να εμπνευστούν από την αληθινή, μεγάλη, πρωτοπόρα τέχνη, αυτή που καλλιεργεί στον άνθρωπο τη βαθύτερη συνείδηση της ανθρωπιάς του. Αλλωστε, «η δική μας τέχνη δεν αρκείται στην αναγνώριση της πραγματικότητας», αλλά πρέπει να διεγείρει και να οργανώνει τις διαθέσεις για την αλλαγή της. Να εμβαθύνουν και να γνωρίσουν οι νέοι σήμερα το έργο μεγάλων προοδευτικών και κομμουνιστών καλλιτεχνών, την τέχνη που στρατεύεται και εμπνέεται από τους αγώνες, το δίκιο και την προοπτική της εργατικής τάξης. Η ΚΝΕ ακόμα επιδιώκει μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία να δοθεί βήμα δημιουργίας σε νεανικά σχήματα και σε νέους καλλιτέχνες, που πνίγονται από την ασφυκτική παρέμβαση των εταιρειών, των κυκλωμάτων, των χορηγών. Να γαλουχηθεί μια νέα γενιά ταλαντούχων καλλιτεχνών που το καλλιτεχνικό τους έργο θα στρατεύεται στο πλευρό της εργατικής τάξης, που η τέχνη και το ταλέντο τους θα είναι οδηγός μάχης στα χέρια των καταπιεσμένων.

Οι χώροι του Στεκιού

Στο Στέκι θα υπάρχει βιβλιοθήκη με βιβλία ποίησης, λογοτεχνίας, καθώς και μαρξιστικό βιβλίο. Υπάρχει η σκέψη, πέρα από τα βιβλία, να διαμορφωθεί προοπτικά αρχείο μουσικής, ταινιών, φωτογραφιών, προπαγανδιστικών υλικών και άλλων ντοκουμέντων της Οργάνωσης για μορφωτικούς σκοπούς, αλλά και για ανάγκες της έρευνας. Εχουν ετοιμαστεί οι κατάλληλοι χώροι, ώστε να μπορούν να φιλοξενούν τις πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ. Για τις ομάδες μουσικής έχουν διαμορφωθεί δυο κατάλληλες αίθουσες με σύγχρονο εξοπλισμό για πρόβα και ηχογράφηση. Οι ηθοποιοί και οι ομάδες χορού θα έχουν επίσης το χώρο τους, όπου θα κάνουν τις πρόβες τους, θα συζητάνε το έργο που θα ανεβάσουν. Θα διαμορφωθεί επίσης ένας ξεχωριστός, ειδικά διαμορφωμένος χώρος για τη φύλαξη σκηνικών, ρούχων κ.λπ.

Οι μικρότερες ηλικίες θα έχουν τη δική τους αίθουσα για να συζητούν και να προετοιμάζουν τις δραστηριότητές τους. Εχει διαμορφωθεί χώρος σεμιναρίων και έρευνας. Υπάρχουν, επίσης, δυο μεγαλύτερες αίθουσες που θα αξιοποιούνται για παρουσίαση του έργου των πολιτιστικών ομάδων της ΚΝΕ, όπου θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συζητήσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελα και εσύ στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (10/10/2018)
Να γίνει κυψέλη δημιουργίας και ανάτασης για τους νέους (30/4/2015)
Εγκαινιάστηκε το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (28/4/2015)
Σήμερα τα εγκαίνια για το Στέκι Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ (25/4/2015)
Σήμερα τα εγκαίνια του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (25/4/2015)
Ετοιμο το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (19/4/2015)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org