Παρασκευή 10 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Συνέχεια στην αντιλαϊκή πεπατημένη της προηγούμενης κυβέρνησης

Η πολιτική της κυβέρνησης για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ευθυγραμμίζεται με την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία της ΕΕ, ενώ δεν αλλάζει τίποτα προς θετική κατεύθυνση από τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στα ΕΑΣ. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν απ' αυτά που αναφέρθηκαν από τον υφυπουργό Αμυνας Ν. Τόσκα, αλλά και τους προτεινόμενους από την κυβέρνηση στις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου των ΕΑΣ, Θ. Βασιλείου και Κ. Χρηστίδη, αντίστοιχα, στη διάρκεια της συνεδρίασης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής την Τετάρτη 8/4.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης έθεσε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως αν η κυβέρνηση «έχει την πολιτική βούληση να αναπτύξει τα ΕΑΣ κόντρα στις αποφάσεις της ΕΕ περί ενιαίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας» και αν είναι στις προθέσεις της να καλύψει την έλλειψη προσωπικού στα 5 εργοστάσια των ΕΑΣ, μετά και τις 250 απολύσεις με τη μέθοδο των οικειοθελών αποχωρήσεων που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Κενό που αναπληρώνεται, όπως σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, από εργολάβους με προσωπικό κακοπληρωμένο, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, σε μία επιχείρηση «που απαιτεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας και βέβαια εξειδίκευσης προσωπικού», τονίζοντας μάλιστα ότι «μπορεί να θρηνήσουμε και θύματα όταν το επόμενο διάστημα κυριαρχούν οι εργολάβοι, αντί να έχουμε ένα προσωπικό ενταγμένο συνολικά στην επιχείρηση, με κατάλληλα μέτρα ασφάλειας, με μέτρα υγιεινής που θα διασφαλίζουν την καλή, ομαλή λειτουργία και την ασφάλεια του κάθε εργαζόμενου».

Αόριστα ευχολόγια και ταξική συνεργασία

Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί ρυθμίσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση - που «πέρασαν» από τη Βουλή ως μέρος της συμφωνίας με την τρόικα - οι οποίες προέβλεπαν τη διάσπαση των ΕΑΣ σε δύο τμήματα, το πολιτικό και το στρατιωτικό. Στο πολιτικό, πέρασαν οι θυγατρικές των ΕΑΣ, η «Ηλεκτρομηχανική Κύμης» και η «Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου», οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης. Στο στρατιωτικό, πέρασαν τα πέντε εργοστάσια που παράγουν όπλα και πυρομαχικά.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης, ο οποίος σημείωσε: «Σε μία περίοδο που η οικονομική κρίση μας επιβάλλει να μετράμε και το τελευταίο σεντ και ψάχνουμε να βρούμε 200 εκατ. για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας να προσέχουμε πώς διαθέτουμε τα χρήματα σχετικά με τους διορισμούς». Που σημαίνει ότι τίποτα δεν αλλάζει στις εργασιακές σχέσεις...

Εξάλλου, ο Κ. Χρηστίδης σημείωσε σχετικά με τους εργολάβους ότι «είναι προσωρινό μέτρο σαν θέμα για μένα. Στην παρούσα φάση όπως είναι τα ΕΑΣ απαιτείται εργασιακή ειρήνη και αυτό θα γίνει».

Ο δε υφυπουργός Αμυνας Ν. Τόσκας απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση στις επισημάνσεις του βουλευτή του ΚΚΕ, ενώ επιδόθηκε σε αόριστα ευχολόγια σημειώνοντας ότι τα ΕΑΣ «θα έχουν τη στήριξη του υπουργείου Αμυνας και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την αναπτυξιακή προοπτική, να ανταποκριθεί η εταιρεία στην εσωτερική αγορά και στις εξωτερικές απαιτήσεις». Τίποτα συγκεκριμένο δεν ειπώθηκε για τα εργοστάσια υπό εκκαθάριση ή την ενοποίηση των ΕΑΣ...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ