Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Για πρώτη φορά συμμετοχή της Κούβας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.--

Την Παρασκευή και το Σάββατο πραγματοποιείται στον Παναμά η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής, που χαρακτηρίζεται ιστορική, γιατί για πρώτη φορά θα συμμετάσχει η Κούβα, με σύμφωνη γνώμη των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη συνάντηση που θα έχουν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Η Κούβα, ήδη από τη νίκη της Επανάστασης, είχε εκδιωχθεί από τον Οργάνωση των Αμερικανικών Κρατών, που πραγματοποιεί τις Συνόδους κάθε τρία χρόνια, ενώ από πέρσι τον Αύγουστο, οι χώρες - μέλη της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική (ΑLBA) είχαν απειλήσει με μποϊκοτάζ, αν δεν προσκαλούταν και η Κούβα, κάτι που έγινε για πρώτη φορά.

Το σύνθημα της φετινής 7ης Συνόδου, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 30 ηγέτες χωρών της αμερικανικής ηπείρου, είναι «Πρόοδος με ισοτιμία: η πρόκληση της συνεργασίας στην Αμερική» και θα έχει σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση και πολλά άλλα υποθέματα σχετικά: «Με την παιδεία, την υγεία, την ενέργεια, το περιβάλλον, τη μετανάστευση, την ασφάλεια, τη συμμετοχή των πολιτών και τη δημοκρατική διακυβέρνηση». Η Σύνοδος αυτή και η συνάντηση των ηγετών ΗΠΑ και Κούβας έρχεται λίγο καιρό μετά τις 17 Δεκέμβρη 2014, οπότε εγκαινιάστηκε μια περίοδος διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών για την εξομάλυνση των διπλωματικών διμερών σχέσεων.

Η προσπάθεια προσέγγισης περιελάμβανε την απελευθέρωση των 3 Κουβανών αγωνιστών που κρατούνταν στις ΗΠΑ (και ανταλλάχτηκαν με Αμερικανούς πράκτορες), όπως και την προετοιμασία για το άνοιγμα πρεσβειών (που είχε αρχικά ειπωθεί ότι θα γινόταν πριν τη Σύνοδο, αλλά δεν επιτεύχθηκε), όπως και κάποια άρση περιορισμών στο διμερές εμπόριο, χωρίς όμως να καταργείται ακόμα ο πολύμορφος αποκλεισμός. Βεβαίως, η νέα προσέγγιση από την πλευρά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού δεν είναι τίποτε άλλο παρά η νέα τακτική (αξιοποιώντας και τη διάθεση μερίδας του κεφαλαίου των ΗΠΑ να διεισδύσει στη χώρα) που έχει στόχο τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό.

Κατά τ' άλλα, στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι πολλών διεθνών οργανισμών και ιδρυμάτων του διεθνούς ιμπεριαλισμού (όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το ΔΝΤ κλπ) και πλήθος επιχειρηματιών. Παράλληλα, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες ετερόκλητες διεθνείς συναντήσεις, θα γίνουν και συναντήσεις λαϊκών οργανώσεων, που αναμένεται να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ