Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Με προσάρτηση του Κοσσόβου απειλεί ο Αλβανός πρωθυπουργός!

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Την έντονη αντίδραση της Σερβίας προκάλεσαν οι χτεσινές προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού «Σοσιαλιστή» πρωθυπουργού Εντι Ράμα σε κοσσοβάρικο τηλεοπτικό σταθμό ότι η Αλβανία θα επιχειρήσει να ενοποιηθεί με τον κλασικό τρόπο με το Κοσσυφοπέδιο, εάν η ΕΕ δεν προωθήσει τη διαδικασία ολοκλήρωσης των σχέσεών της με το προτεκτοράτο και συνεχίσει την απομόνωσή του. Βέβαια, το όλο ζήτημα επαναφέρει σενάρια, που, από την αρχή της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία το 1999, ήταν στο τραπέζι.

Αφορμή για την προκλητική δήλωση του Ράμα, οι οποίες αξίζει να σημειωθεί έγιναν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης με τον αντιπρόεδρο της κοσσοβάρικης κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών (πρώην διοικητή του ΟΥΤΣΕΚΑ και πρωθυπουργού) Χασίμ Θάτσι ήταν οι καθυστερήσεις από τη μεριά της ΕΕ στο καθεστώς έκδοσης βίζας για τους Κοσσοβάρους πολίτες. Μιλώντας στο κανάλι «Κόσοβα Κλαν» ο Ράμα είπε: «Προέχει η ενοποίηση εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο εάν η ΕΕ συνεχίσει να κλείνει την πόρτα στο Κόσσοβο, τότε οι δύο χώρες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην ενοποίησή τους με τον κλασικό τρόπο».

Ο Θάτσι, από τη μεριά του, όχι μόνον δεν πήρε αποστάσεις από τη δήλωση του Ράμα, αλλά πρόσθεσε πως τα λόγια του Αλβανού πρωθυπουργού «δεν αποτελούν απειλή, αλλά μία ρεαλιστική προοπτική που θα υλοποιηθεί στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η απομόνωση του Κοσσόβου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η Σερβία αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις Ράμα για την ένωση της Αλβανίας με το Κόσσοβο. Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς διαβεβαίωσε με δήλωσή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ότι «η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο ποτέ δεν θα ενωθούν, με το κλασικό τρόπο. Καλώ τους ηγέτες των Αλβανών να πάψουν να προκαλούν αστάθεια στην περιοχή».

Ο επικεφαλής του σερβικού γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο Μάρκο Τζούριτς σημείωσε ότι η δήλωση Ράμα «το μόνο που κάνει είναι να διακυβεύει την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή». Προκάλεσε μάλιστα την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που έχουν υπό την «προστασία» τους το προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου να απαντήσουν στις προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, που, όπως σημείωσε «συνιστούν επίθεση στην ειρήνη!» Κάλεσε, μάλιστα, την αλβανική κυβέρνηση «να σταματήσει να χτυπά τα τύμπανα του πολέμου και να αφοσιωθεί πλήρως στο σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεών της και των σχέσεων καλής γειτονίας με τις άλλες χώρες».

Νωρίτερα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών και πρώτος αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ιβιτσα Ντάσιτς, μιλώντας στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα ΣΠΟΥΤΝΙΚ σημείωσε ότι ακόμη και εάν η Σερβία αναγνώριζε το Κοσσυφοπέδιο σαν ανεξάρτητο δεν θα έμπαινε στην ΕΕ, γιατί και σε εκείνη την περίπτωση θα άλλαζαν και πάλι οι όροι από τη μεριά των Βρυξελλών. «Η Σερβία δεν επιθυμεί πλέον να αποδεχτεί αυτήν την πολιτική των μετακινούμενων στόχων και της συνεχούς επιβολής νέων όρων στην ενταξιακή διαδικασία για την ολοκλήρωση», σημείωσε ο Ντάσιτς κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του Σέρβου Προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς πως εάν η Σερβία αναγνώριζε το Κοσσυφοπέδιο θα έμπαινε στην ΕΕ σε έναν μήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ