Σάββατο 4 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταψήφισε τους νέους διοικητές των Ταμείων

Το σκεπτικό του Κόμματος παρουσίασε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Χρ. Κατσώτης

Τους νέους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων, που προτείνει η κυβέρνηση, ενέκρινε χτες η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Την κυβερνητική πρόταση κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλης. Συγκεκριμένα, αυτοί που διορίζονται είναι: Θ. Καποτάς, πρόεδρος του ΕΤΕΑ, Στ. Πλιάκης, πρόεδρος του ΕΤΑΑ, Αν. Πετρόπουλος, πρόεδρος του ΟΑΕΕ και Ανδ. Κομματάς, πρόεδρος του ΝΑΤ. Το ΚΚΕ καταψήφισε το διορισμό τους.

Η θέση του ΚΚΕ

Αναλύοντας το σκεπτικό του Κόμματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης πήρε το λόγο όταν συζητιόταν ο διορισμός του Θ. Καποτά και είπε ανάμεσα σε άλλα: «Το θέμα δεν είναι το πρόσωπο του κ. Καποτά και το κριτήριό μας δεν είναι αυτό για να κρίνουμε αν είναι ικανός ή όχι. Η δική μας επιφύλαξη και η αντίθεσή μας είναι συνολικά στο πώς προσεγγίζει ο καθένας το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Εχουν ακουστεί πολλά, ότι είναι "μη μισθολογικό κόστος", ότι πρέπει να διευκολύνουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ότι το Ασφαλιστικό γενικά είναι θέμα οικονομικό, τεχνικό κ.λπ.

Εμείς, επειδή έχουμε ζήσει και τον "κοινωνικό διάλογο" όλα τα προηγούμενα χρόνια και τη θέση που έχουν εκφράσει εδώ δυνάμεις μέσα στο κίνημα, για το Ασφαλιστικό, για τα αποθεματικά του, για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, γνωρίζουμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχει μια άποψη για το Ασφαλιστικό που είναι πέρα και έξω από τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς που έχουν οι εργαζόμενοι, οι μεθαυριανοί συνταξιούχοι ή οι συνταξιούχοι που "έφαγαν" μια ζωή στη δουλειά και που έχουν προσφέρει αρκετά στο Ασφαλιστικό και σήμερα στερούνται, αν θέλετε, και τις εισφορές που έχουν δώσει.

Εχουν ειπωθεί παραδείγματα για το πόσα έχει δώσει ένας συνταξιούχος για σαράντα χρόνια στην επικουρική ασφάλιση και πόσα θα πάρει πίσω με βάση το προσδόκιμο της ζωής. Τα μισά παίρνει πίσω σε σχέση με τις ανατροπές που έχουν γίνει. Εμείς θεωρούμε ότι και η επικουρική ασφάλιση είναι μέρος της τιμής της εργατικής δύναμης η οποία καταναλίσκεται στους χώρους δουλειάς από τους εργαζόμενους. Είναι μέρος του μισθού τους και δεν μπορεί κανείς να παίζει με αυτό. Είναι η σύνταξη, είναι η ασφάλεια του κάθε εργαζόμενου.

«Σύμβουλοι» των ιδιωτικών ασφαλιστικών

Επιπλέον, η στρατηγική για το ασφαλιστικό σύστημα, που την έχει καθορίσει και η ΕΕ, λέει "δώστε χώρο στους εμπόρους της ασφάλισης". Γι' αυτό και στα φόρα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών πάντα παίρνουν μέρος οι διοικητές των Ταμείων. Εγώ είχα ζητήσει από την Επιτροπή, για παράδειγμα, να άρουν την εμπιστοσύνη στον κ. Σπυρόπουλο, γιατί όπου βρεθεί και όπου σταθεί πάει και λέει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες "ελάτε εδώ, επενδύστε, έχετε χώρο". Ομως εδώ τον "προστατεύει" και η Επιτροπή. Μέχρι τώρα, όσοι διορίστηκαν ως διοικητές ασφαλιστικών ταμείων "έδιναν τα φώτα" στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και διευκόλυναν τα σχέδιά τους.

Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι απέναντι σ' αυτή τη διόγκωση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, το εργατικό κίνημα θα πρέπει να παλέψει για την Κοινωνική Ασφάλιση, για να έχει τη θέση που πρέπει να έχει για τους εργαζόμενους, για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους αγρότες, για όλους αυτούς που παράγουν τον πλούτο και στερούνται ακόμα και τις συντάξεις τους σήμερα.

Με αυτή την έννοια, εμείς δεν ψηφίζουμε τα πρόσωπα που σήμερα εδώ έρχονται για έγκριση από την Επιτροπή. Ενας επιπλέον λόγος είναι ότι οι προτεινόμενοι δεν δεσμεύονται ότι δεν θα μετατρέψουν σε "ρέπος" τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών οργανισμών για να αποπληρωθεί το κρατικό χρέος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ