Σάββατο 4 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Διαβάστε αύριο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» αναλυτικότερα αποσπάσματα από ομιλίες στελεχών του Κόμματος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Αττική: Ρεπορτάζ από το πλούσιο πρόγραμμα συγκεντρώσεων που αναπτύσσει σε όλο το Λεκανοπέδιο η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

-- Κεντρική Μακεδονία: Η δουλειά του Κόμματος στη βιομηχανία, υπό το πρίσμα των βασικών εξελίξεων στους κλάδους και της επίδρασής τους στους εργαζόμενους

-- ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ: Συνέντευξη με τον Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής, Γ. Βήττα

-- Εύβοια: Πείρα από την πολιτική εξόρμηση που πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση - Χρήσιμα συμπεράσματα για τη δουλειά μας στις νέες συνθήκες.

Μπροστά στους αγώνες του λαού, συγκεντρώνουμε δυνάμεις καθημερινά για το σοσιαλισμό

Σε εξέλιξη το πλούσιο πρόγραμμα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με δεκάδες συγκεντρώσεις, περιοδείες και συσκέψεις

Στο Μπραχάμι μίλησε η Λουίζα Ράζου
Στο Μπραχάμι μίλησε η Λουίζα Ράζου
Δεκάδες συγκεντρώσεις, συσκέψεις και περιοδείες πραγματοποίησαν οι Κομματικές Οργανώσεις τις τελευταίες μέρες σε ολόκληρη την Αττική. Στις εξορμήσεις, τα κομματικά μέλη διακινούν το νέο τετρασέλιδο του Κόμματος, με στόχο να μπει σε χιλιάδες λαϊκά σπίτια, ενώ συζητούν με τον εργατόκοσμο σε γειτονιές και χώρους δουλειάς, με σπουδαστές και φοιτητές σε σχολές και χώρους κατάρτισης: Για την αναγκαιότητα άμεσα το λαϊκό κίνημα να παρέμβει, να οργανωθεί η πάλη για την ανάκτηση των απωλειών του λαού, για την κατάργηση μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων, για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι μετεκλογικές εξελίξεις, η συνθετότητα που τις χαρακτηρίζει, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Βασική επιδίωξη των κομμουνιστών είναι να μην επικρατήσει απογοήτευση στους εργαζόμενους από τη διάψευση των προσδοκιών τους με την κυβερνητική εναλλαγή, ούτε φόβος, αναμονή και ανοχή σε νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στις αντιλαϊκές λίστες και τα e-mail της συγκυβέρνησης.

Θέλουμε να ζούμε σαν άνθρωποι, να καρπωνόμαστε τον πλούτο που παράγουμε

Μιλώντας σε συγκέντρωση του Κόμματος στην Πετρούπολη την Τρίτη 31/3, ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ, σημείωσε ότι το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται για αυτά που τόνιζε προεκλογικά, αλλά και από την πρώτη στιγμή της νέας συγκυβέρνησης, ότι «πρόκειται για κυβέρνηση που σκοπό έχει τη διάσωση του καπιταλισμού, την αλλαγή μείγματος διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος, για να εξασφαλίζεται ανεμπόδιστα η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, τα κέρδη για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, η διαιώνιση της φτώχειας και της δυστυχίας για τους πολλούς, για την εργατική τάξη και τα υπόλοιπα φτωχά λαϊκά στρώματα».

Από τη συγκέντρωση στην Πετρούπολη
Από τη συγκέντρωση στην Πετρούπολη
Πρόσθεσε ότι η πονηριά της «δημιουργικής ασάφειας» τέλειωσε, καθώς τώρα «με απόλυτη σαφήνεια μιλούν για λίστα μέτρων, στοχευμένες αναδιαρθρώσεις που δεν έχουν άλλο σκοπό παρά την ανάκαμψη του κεφαλαίου, ενώ το λογαριασμό φυσικά θα τον πληρώσει πάλι ο λαός. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που αποτελούν πάγιες και επίμονες αξιώσεις του ΣΕΒ», όπως οι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, οι ελαστικές σχέσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η αξιοποίηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η μείωση των κρατικών δαπανών για Παιδεία, Υγεία, δήμους και περιφέρειες κ.ά.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της συγκυβέρνησης, ο Π. Αλέπης σημείωσε ότι «είναι πράγματι σκληρές και δεν είναι σωστό αυτό που ίσως κάποιοι νομίζουν ότι όλα είναι "σικέ". Υπάρχουν σφοδροί ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη για το ποιος θα βγει κερδισμένος από την καπιταλιστική κρίση, γιατί υπάρχει μεγάλη ανησυχία στα διεθνή και εγχώρια κέντρα για το πού τελικά θα πάει η κατάσταση με την οικονομία της Ευρωζώνης και γενικότερα. Ομως δεν διαπραγματεύονται για τις λαϊκές ανάγκες, για τις απώλειες που είχε ο μισθός, το μεροκάματο των εργαζομένων, για τα χιλιάδες λουκέτα στα μαγαζιά, την άθλια κατάσταση στην Υγεία και το κλείσιμο των νοσοκομείων, την υποβάθμιση των ΠΕΔΥ, των πρώην ΙΚΑ κλπ. Αντίθετα μας προκαλούν: Ο υπουργός Οικονομικών λέει πως πρέπει να διάγουμε "λιτό βίο" για να προκόψουμε. Αν θέλει να δει λιτό βίο, αν τολμά να φύγει από τα πολυτελή σαλόνια, ας έρθει μια βόλτα στα χιλιάδες σπίτια των εργατών, των ανέργων, των συνταξιούχων της Δυτικής Αθήνας να πάρει μια γεύση.

Τους πληροφορούμε όμως ότι εμείς που ζούμε με πολύ λιτό βίο, θέλουμε όλο το καρβέλι από το τραπέζι, δεν μας φτάνουν τα λίγα και αμφίβολα ψίχουλα που μας τάζουν, αν και εφόσον τα εγκρίνει η EE. Εμείς θέλουμε να ζούμε σαν άνθρωποι και μάλιστα στον 21ο αιώνα, αξιοποιώντας όλον τον παραγόμενο πλούτο, όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Θέλουμε να καρπωνόμαστε τον πλούτο που παράγουμε και όσους μας εμποδίσουν σε αυτό, με όποιο περιτύλιγμα και αν μας εμποδίσουν, "επεκτατικό ή περιοριστικό", "σοσιαλδημοκρατικό ή νεοφιλελεύθερο", "αριστερό ή δεξιό", αργά ή γρήγορα η εργατική τάξη θα τους βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας».

Σημείωσε επίσης ότι ο όποιος συμβιβασμός προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα είναι προσωρινός, όπως πάντα συμβαίνει στον καπιταλισμό, ενώ μόνιμοι θα είναι οι σφοδροί ανταγωνισμοί. Σε σχέση μάλιστα με το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να οδηγηθεί σε διάσπαση, υπογράμμισε ότι «αν και εφόσον η έξοδος από την Ευρωζώνη αποτελεί προϊόν διαπάλης και συγκρούσεων μεταξύ των καπιταλιστών, τίποτα καλό δεν έχει να περιμένει ο λαός. Προσφέρουν πολύ κακή και ύπουλη υπηρεσία όσοι υποστηρίζουν ότι είναι ριζοσπαστικό το αίτημα σκέτης της "αποδέσμευσης από την EE", που υιοθετούν κάποιοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Αλαβάνος».

«Η αποδέσμευση από την EE γίνεται ριζοσπαστικό αίτημα και φιλολαϊκή προοπτική όταν συνοδεύεται με το κύριο θέμα: Την ανάγκη παράλληλα, ταυτόχρονα, ο λαός να πάρει την εξουσία και την οικονομία της χώρας στα χέρια του. Να αλλάξει η τάξη στην εξουσία, να υπάρξει δηλαδή εργατική - λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, θα διαγράψει το χρέος γιατί δεν το δημιούργησε ο λαός. Τότε, με την εξουσία στα χέρια του λαού, με την εργατική τάξη να κάνει κουμάντο και έξω από όλες τις λυκοσυμμαχίες των ιμπεριαλιστών, θα κινήσουν τα πράγματα μπροστά».

Τέλος, ο Π. Αλέπης υπογράμμισε ότι το «συγκριτικό πλεονέκτημα» του ΚΚΕ είναι το ότι δεν έκρυψε ποτέ από το λαό τις προθέσεις του. «Υποστηρίζουμε πως η λύση για τα δεινά που περνά ο λαός μας είναι να σηκώσει το κεφάλι του, να μπει στο προσκήνιο των εξελίξεων, πρόσθεσε. Να πάψει να περιμένει λύσεις από τους "σωτήρες". Χορτάσαμε από σωτήρες και δεν θέλουμε άλλους. Να σκεφτεί το μέλλον το δικό του και το μέλλον των παιδιών του. Να σκεφτεί ότι χωρίς αυτόν γρανάζι δεν γυρνά. Οτι μπορεί η οικονομία της χώρας να λειτουργεί διαφορετικά, αν η εξέλιξη και η πορεία της καθορίζονται από τις λαϊκές ανάγκες και όχι το αδηφάγο καπιταλιστικό κέρδος που επενδύει τόσο, μόνο και όταν μπορεί να βγάλει κέρδος».

«Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε», τόνισε, «είναι να είμαστε γειωμένοι γερά με την καθημερινή πραγματικότητα, κοντά στα βάσανα και τις αγωνίες του λαού, πάντα μπροστά στους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα, να συγκεντρώνουμε δυνάμεις για την ανατροπή, για το σοσιαλιστικό αύριο».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εκδήλωση για τις γυναίκες στον ΔΣΕ

Με τη συγκινητική παρουσία μαχητριών του ΔΣΕ, που παραβρέθηκαν παρά τη μεγάλη τους ηλικία και τα προβλήματα υγείας, και με τη μαζική συμμετοχή κόσμου από την πόλη και την ύπαιθρο του νομού, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31/3 στο Παυσίλυπο, εκδήλωση με θέμα «Η γυναίκα στον ΔΣΕ», που οργάνωσαν οι ΤΕ Πόλης και Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Στην ομιλία της, η Ελένη Κοτούπα, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης της γυναίκας στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, καθώς και στη θέση της σήμερα και στις συνέπειες που βιώνει από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και από τη νέα συγκυβέρνηση, με το πρόσχημα της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ ανέλυσε την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και τις θέσεις του για τις γυναίκες.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν αφηγηματικά κείμενα, μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό, τραγούδια, σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ, με ιδιαίτερες αναφορές στις Καρδιτσιώτισσες μαχήτριες. Στο τέλος ακούστηκαν τοπικά αντάρτικα τραγούδια από παλαίμαχους αγωνιστές.

ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Βασικό ζήτημα οι δεσμοί που χτίζουμε με την εργατική τάξη και το λαό της περιοχής

Συνέντευξη με τον Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής, Γ. Βήττα

Συνεχίζοντας τις συνεντεύξεις του με Γραμματείς των Επιτροπών Περιοχής του Κόμματος, με αφορμή την ολοκλήρωση των Κομματικών Συνδιασκέψεων, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Γιάννη Βήττα, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στο επίκεντρο της συζήτησής μας βρέθηκαν οι εξελίξεις στους βασικούς παραγωγικούς κλάδους στην περιοχή - την Ενέργεια και τη γουνοποιία - αλλά και ο σχεδιασμός που βάζει η Οργάνωση στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

***

-- Ποια ζητήματα κυριαρχούν στο σχεδιασμό της Κομματικής Οργάνωσης για τη δουλειά στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας;

-- Βασικό ζήτημα ήταν και θα είναι οι δεσμοί που χτίζουν οι Κομματικές Οργανώσεις με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, η εξασφάλιση της οργανωμένης παρουσίας του Κόμματος στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Σε αυτούς τους στόχους υποτάσσεται ο σχεδιασμός της Κομματικής Οργάνωσης. Σχεδιασμός που λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις που υπάρχουν στην οικονομία της περιοχής, τις τάσεις που αναπτύσσονται, τους κλάδους που συγκεντρώνουν εργατικό δυναμικό, τα σχέδια της άρχουσας τάξης στην περιοχή.

Στην περιοχή σαφώς κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες και θα συνεχίσει να κυριαρχεί αφενός η δραστηριότητα της ΔΕΗ στον άξονα Κοζάνη - Φλώρινα και αφετέρου ο κλάδος της γούνας στον άξονα Καστοριά - Σιάτιστα. Είναι κρίσιμο να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας για να αποκτήσουμε πιο πλατιούς, πιο βαθιούς και πιο γερούς δεσμούς σε αυτούς τους χώρους. Να διαδώσουμε το πρόγραμμα του Κόμματος, την πολιτική του. Εδώ θα κριθεί και η πορεία του στόχου της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος στην περιοχή. Εχουμε κάνει κάποια βήματα, έχουμε την εμπειρία και τις επεξεργασμένες θέσεις για να προχωρήσουμε καλύτερα. Συνεχίζουμε βεβαίως να δουλεύουμε με τα μάτια στραμμένα σε όλο τον κόσμο που υποφέρει, στους φτωχούς αυτοπασχολούμενους των πόλεων και των χωριών, στην κατεύθυνση της συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας, της ενδυνάμωσης του αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό.

Ο Γ. Βήττας, γραμματέας της ΚΟ Δυτ. Μακεδονίας
Ο Γ. Βήττας, γραμματέας της ΚΟ Δυτ. Μακεδονίας
-- Πριν μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κοζάνη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης, ανέφερε ότι «η ΔΕΗ δεν τεμαχίζεται, δεν παραχωρείται ούτε πωλείται». Ποια είναι η πραγματικότητα και πώς επιδρά στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και συνολικά στα εργατικά - λαϊκά στρώματα της περιοχής;

-- Η ΔΕΗ και τεμαχισμένη είναι και πουλημένη είναι. Εχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε που άρχισε να προωθείται με συγκεκριμένους νόμους η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ μετοχοποιήθηκε, έσπασε σε τρία κομμάτια, το 49% των μετοχών της πέρασε σε ιδιώτες, το 17% βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ οι εργολάβοι ενισχύουν συνεχώς την παρουσία τους στις εργασίες της. Φιλολαϊκή πολιτική δεν γίνεται με τα συνθήματα του κ. Λαφαζάνη. Μια τέτοια πολιτική θα σήμαινε τουλάχιστον την κατάργηση των νόμων που προώθησαν την απελευθέρωση. Αλλά γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να ακούσει ούτε όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση και έκανε προτάσεις για δημοψηφίσματα.

Σε όλη την πορεία αυτή της απελευθέρωσης, η κατάσταση για τους εργαζόμενους χειροτέρευε συνεχώς, περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Το τακτικό προσωπικό είχε μεγάλες απώλειες, της τάξης του 40%, ενώ συνεχίζει να μειώνεται συνεχώς. Μεγάλες απώλειες είχαν και οι εργαζόμενοι με 8μηνες συμβάσεις, για τους οποίους δεν ισχύουν πια Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ενώ οι χιλιάδες εργολαβικοί αμείβονται με βάση τον κατάπτυστο, κατώτερο μισθό που ισχύει σήμερα, κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας. Ακόμα όμως και αυτός ο μισθός τίθεται συχνά υπό αίρεση, καθώς δεν σπανίζει η απλήρωτη εργασία. Για όλο το προσωπικό, η εργασία εντατικοποιήθηκε με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του. Ο κίνδυνος για «ατυχήματα» αυξήθηκε, τα σοβαρά ατυχήματα πλήθυναν, και τα θανατηφόρα. Αυτή είναι η κατάσταση στη σημερινή «ενιαία και δημόσια» ΔΕΗ του κ. Λαφαζάνη...

Από κινητοποίηση της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στη Φλώρινα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας
Από κινητοποίηση της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στη Φλώρινα, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας
Οι αρνητικές συνέπειες βεβαίως αφορούν όλο το λαό, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με την ανοδική πορεία της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, με τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς. Ο λαός της περιοχής αντιμετωπίζει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ οξυμένο είναι το πρόβλημα στα «πληττόμενα» χωριά που βρίσκονται κοντά στους σταθμούς, με την πορεία μετεγκατάστασής τους να συναντάει συνεχώς εμπόδια.

-- Σημαντικός κλάδος στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι και αυτός της γούνας. Τα νούμερα μάλιστα δείχνουν ότι ήταν ένας κλάδος σε ανάπτυξη εν μέσω της κρίσης... Τι αντίκτυπο είχε αυτό για τους εργαζόμενους;

-- Στα χρόνια της κρίσης έγιναν σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο. Επιχειρήσεις επεκτάθηκαν, νέες ιδρύθηκαν, δημιουργήθηκαν δεκάδες φάρμες γουνοφόρων ζώων. Οι μεγαλογουνοποιοί είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Σε πρόσφατη έκθεση γούνας, καμάρωναν για τα επιτεύγματά τους: Το προϊόν τους, που κατά 95% απευθύνεται στο εξωτερικό, φθάνει σε 58 χώρες, ενώ η περιοχή Καστοριάς - Σιάτιστας είναι το μοναδικό κέντρο παραγωγής στην Ευρώπη.

Είναι δεδομένη η στήριξη των μεγαλογουνοποιών από την κυβέρνηση, τους τοπικούς άρχοντες. Το στέρεο βάθρο της γιγάντωσής τους είναι όμως η εκμετάλλευση των εκατοντάδων γουνεργατών. Οι παραγωγοί της γούνας δεν είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται, αλλά να μειώνονται, αγκομαχούσαν τους τελευταίους χειμώνες να εξασφαλίσουν ζέστη στο σπίτι τους. Γι' αυτούς δεν υπήρξε ανάπτυξη. Τον τελευταίο καιρό καλούνται να πληρώσουν και τα σπασμένα. Πετιούνται στην ανεργία καθώς το εμπάργκο της Ρωσίας - βασικός εξαγωγικός προορισμός - είχε επιπτώσεις στα κέρδη των γουνοποιών...

-- Μπροστά στα 100χρονα του ΚΚΕ το 2018, οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα σχεδιάζουν και ξεδιπλώνουν ήδη ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων. Τι σχέδιο βάζει η ΚΟ Δ. Μακεδονίας σε μια περιοχή συνδεδεμένη άμεσα με τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, με τον αγώνα του ΔΣΕ;

-- Η επέτειος των 100 χρόνων είναι βαρυσήμαντη, είναι κορυφαίο γεγονός όχι μόνο για το Κόμμα, αλλά συνολικά για την εργατική τάξη, το λαό της χώρας. Η Κομματική Οργάνωση έχει συζητήσει για το πώς θα συνεισφέρει με τη δραστηριότητά της τα επόμενα χρόνια στους υψηλούς στόχους που θέτει το Κόμμα.

Ενα σημαντικό κομμάτι αυτής της δραστηριότητας αφορά εκδηλώσεις που συνδέονται με τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ. Οι εργασίες για την ανέγερση μνημείου στη Φλώρινα, στο χώρο θυσίας των 800 μαχητών, προχωρούν. Το μνημείο θα είναι αντάξιο της θυσίας τους και η ολοκλήρωσή του θα συνοδευτεί με μεγάλη εκδήλωση. Τον επόμενο χρόνο, την 28η Οκτωβρίου, ολοκληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, που έγινε στην Τσούκα Χασίων. Και αυτή η επέτειος θα τιμηθεί δεόντως. Ξεχωριστά θέλουμε να τιμήσουμε την προσφορά των γυναικών στο ΔΣΕ, με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Πυξό Πρεσπών, χώρο διεξαγωγής της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης Γυναικών, το Μάρτη του 1949.

Βεβαίως, οι εκδηλώσεις δεν θα αφορούν μόνο τον αγώνα του ΔΣΕ. Θέλουμε να αναδείξουμε την πορεία του Κόμματός μας στην περιοχή κατά το μεσοπόλεμο, μέσα από τον «Ριζοσπάστη» της εποχής, τα τοπικά αρχεία κλπ., τη συμβολή των κομμουνιστών στους αγώνες, στην υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού. Οπως, επίσης, θέλουμε να αναδείξουμε την προσφορά των κομμουνιστών στον αγώνα ενάντια στον κατακτητή. Εναν κατακτητή ο οποίος στην περιοχή είχε συνεργάτες, είχε την ΠΑΟ, που κάποιοι ιστορικοί θέλουν να παρουσιάσουν σαν οργάνωση ανταρτών. Τέλος, θέλουμε να αναδείξουμε αυτά που σφράγισαν την ανάπτυξη της περιοχής, τη λιγνιτική παραγωγή, τον ορυκτό πλούτο γενικότερα, την εξέλιξη της αστικής πολιτικής σε αυτόν τον τομέα, σε αντιπαράθεση με την υπεροχή του κεντρικού σχεδιασμού με κοινωνική ιδιοκτησία.

Βιβλιοπαρουσίαση

Παρουσίαση του βιβλίου του Ρ. Π. Ντατ «Φασισμός και κοινωνική επανάσταση» διοργανώνει η ΚΟ Ευόσμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 6/4, στις 7 μ.μ., στο φουαγιέ του δημαρχείου. Την παρουσίαση θα κάνει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μελετάμε τις εξελίξεις στους κλάδους, προωθούμε με μεγαλύτερη ικανότητα τη στρατηγική μας

MotionTeam

Στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα την περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, υπάρχουν μια σειρά από εξελίξεις στους κλάδους της βιομηχανίας, εξελίξεις τις οποίες μελετάμε σαν Κομματική Οργάνωση, όχι με σκοπό να έχουμε απλά γνώση, αλλά για να δούμε τάσεις, πού υπάρχει συγκέντρωση της εργατικής τάξης, ποιες επιχειρήσεις και κλάδοι είναι σε ανάπτυξη και ποιοι σε ύφεση, τι σχεδιασμό έχει η άρχουσα τάξη για την περιοχή μας. Ολα τα παραπάνω για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ικανότητα για την προώθηση της στρατηγικής μας, ζήτημα τα οποίο απαιτεί και εξειδίκευση ανά κλάδο.

Βασικές εξελίξεις στους κύριους βιομηχανικούς κλάδους στην περιοχή

Πιο συγκεκριμένα, τι προκύπτει:

-- Στην περιοχή μας υπάρχει σημαντική υποδομή μεταποίησης και επεξεργασίας μετάλλου. Τα βασικά προϊόντα τα οποία παράγονται είναι: Χάλυβας οπλισμού σκυροδέματος, χάλυβας για μεταλλικές κατασκευές - βιομηχανικά κτίρια, φύλλα χάλυβα - αλουμινίου για περαιτέρω επεξεργασία, περιφράξεις, οικοδομικό σύρμα, κουφώματα αλουμινίου, ανελκυστήρες - ανυψωτικά κ.ά. Ο βασικός χώρος συγκέντρωσης είναι η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

-- Στον κλάδο των τροφίμων στην Κεντρική Μακεδονία δραστηριοποιούνται συνολικά 1.263 βιομηχανίες, 1.177 στα τρόφιμα και 86 στα ποτά. Στις 15 ελληνικές εταιρείες μεγάλου μεγέθους που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά την περίοδο 2009-2012 παρατηρείται ότι οι επτά δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων - ποτών- εμφιαλωμένων νερών. Ειδικότερα για την Κεντρική Μακεδονία πρόκειται για τις εταιρείες: «Αραμπατζής Μιχαήλ ΑΕΒΕ Τροφίμων», «Δημητριακή ΑΕ», «ΚΡΙ-ΚΡΙ ΑΒΕΕ», «Βιομηχανία Γάλακτος», «Παυλίδης Πρόδρομος ΑΒΕΕ».

-- Στον κλάδο της πληροφορικής έχουν έδρα πάρα πολλές εταιρείες πληροφορικής - ανάπτυξης λογισμικού - εμπορίας και τεχνικής υποστήριξης σε θέματα πληροφορικής - ηλεκτρονικού εμπορίου κλπ. Τέσσερις από τις οχτώ εταιρείες με το μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων το 2012 πανελλαδικά έχουν έδρα στην Περιφέρεια («ΒΕΤΑ Cae», MLS, «Epsilon Net», «Entrasoft»).

Παρ' όλα αυτά όμως, λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης του καπιταλισμού και του κυνηγιού του μέγιστου κέρδους, μια σειρά κλάδοι στην περιοχή μας πραγματικά «φυτοζωούν», ενώ υπάρχουν οι προϋποθέσεις, με άλλη οργάνωση της οικονομίας και την εξουσία στα χέρια της εργατικής τάξης, να έχουν σημαντική ανάπτυξη.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι κατασκευές, κλάδος που, όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Παρ' όλα αυτά όμως υπάρχουν εταιρείες που όχι απλά επιβίωσαν, αλλά εδραιώνονται καλύτερα στο εσωτερικό και στις ξένες αγορές («ΕΛΛΑΚΤΩΡ», «J&P», «ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ», «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», ΜΕΤΚΑ). Συγκεντρώνουν έργο, επεκτείνονται στο εξωτερικό με εξαγωγή κεφαλαίου, αναπτύσσουν τον κύκλο των δραστηριοτήτων τους (π.χ. ΜΕΤΚΑ συγκοινωνιακά, οι υπόλοιπες, μεγάλες ΑΠΕ, διαχείριση απορριμμάτων κλπ.).

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στη χημική βιομηχανία, που σύμφωνα με στοιχεία παρουσιάζει ποσοστό ζημιογόνων επιχειρήσεων άνω του 30% για το 2013.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τη μεταφορά μια σειράς εργοστασίων από τον κλάδο του ιματισμού σε χώρες που υπάρχουν φθηνότερα εργατικά χέρια, όπως για παράδειγμα στη Βουλγαρία, γίνεται πιο διακριτό ότι υπάρχουν ανακατατάξεις σε επίπεδο Περιφέρειας σε ό,τι αφορά την παραγωγική της δομή.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες καταγράφουν κερδοφορία, απόρροια διάφορων παραγόντων, όπως μείωση εργατικού κόστους, προσανατολισμός σε εξαγωγική δραστηριότητα, επικράτηση στον ενδοκλαδικό ανταγωνισμό, κρατική ενίσχυση. Ξεχωρίζουν όμιλοι και επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχει συγκέντρωση εργατικού δυναμικού, καθορίζουν τις εξελίξεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο όμιλος του «ΤΙΤΑΝ», ο οποίος επανήλθε σε συνθήκες κερδοφορίας μετά από τρία χρόνια. Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης επιχείρησης «πάτησε» πάνω στον εξαγωγικό προσανατολισμό που ανέπτυξε καθώς και στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στο εργοστάσιο, με ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων να είναι συμβασιούχοι με τσακισμένους μισθούς.

Αλλο παράδειγμα που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μας ότι η ανάπτυξη έχει ταξικό πρόσημο είναι το Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζοντας ρεκόρ κερδών όλων των εποχών, γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η ένταξη ακόμη περισσότερων μαθητευόμενων νέων που εργάζονται με συνθήκες γαλέρας.

Η στρατηγική της άρχουσας τάξης, με βάση και το συνολικότερο σχεδιασμό της για την καπιταλιστική ανάπτυξη, είναι η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο, να ενισχυθεί ο τουρισμός και η βιομηχανία επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων. Αυτό έχει να κάνει με τη θέση της περιοχής, με το ρόλο της Θεσσαλονίκης σαν μεγάλου αστικού κέντρου, με τις υποδομές και τις παραγωγικές δυνατότητες όλης της Περιφέρειας (πρώτη περιφέρεια στην αγροτική παραγωγή, πλούσιο υπέδαφος σε ορυκτά και μέταλλα κλπ.).

Κόντρα στις χαμηλές απαιτήσεις και την ταύτιση με τα συμφέροντα των καπιταλιστών

Οι εξελίξεις στους κλάδους και ο προσανατολισμός της άρχουσας τάξης οξύνει τα προβλήματα σε μια σειρά χώρους, προκύπτει η ανάγκη η παρέμβασή μας σε σημαντικούς χώρους της περιοχής να αποκτήσει ακόμη πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ολο το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν αγώνες, πίσω βέβαια από τις απαιτήσεις της ταξικής πάλης. Κύρια ξεσπούσαν κινητοποιήσεις σε χώρους που αντιμετώπιζαν οξυμένα προβλήματα, με απολύσεις ή κλείσιμο επιχειρήσεων.

Τέτοια παραδείγματα έχουμε στο ΜΕΤΡΟ, στην ΕΛΒΟ, στην «Hellenic Steel» και σε μια σειρά άλλα εργοστάσια. Η δουλειά του αντιπάλου, οι ξεπουλημένοι εργατοπατέρες, οι δικές μας υποκειμενικές αδυναμίες δυσκόλεψαν τη δράση μας ώστε αυτοί οι αγώνες να αποκτήσουν πιο βαθιά χαρακτηριστικά, να αγκαλιάσουν όλο τον κλάδο.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κατάφερε ο αντίπαλος να εγκλωβίσει τους εργάτες στη λογική των λύσεων από τα πάνω, στην αναμονή.

Τα ιδεολογήματα που συναντάμε, κατά κύριο λόγο πατάνε πάνω στο διαμορφωμένο κλίμα των μειωμένων απαιτήσεων και της λογικής της ταύτισης των συμφερόντων των εργαζομένων με την πορεία της επιχείρησης όπου δουλεύουν. Αρκετές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με λογικές ότι τουλάχιστον να μείνουν τα πράγματα ως έχουν ή ότι αν έχει το εργοστάσιο δουλειά, εμείς δεν κινδυνεύουμε. Ταυτόχρονα, έρχεται ακόμη πιο συχνά, ιδίως το τελευταίο διάστημα και με την αλλαγή κυβέρνησης, ότι με μια άλλη διαπραγμάτευση ή μέσω της ανάπτυξης κάτι καλύτερο θα προκύψει και για το λαό. Η άρχουσα τάξη κάνει προσπάθεια να στοιχίσει τους εργαζόμενους πίσω από τα δικά της συμφέροντα. Εχουμε παραδείγματα από χώρους όπου οι εργαζόμενοι υιοθετούν αιτήματα της εργοδοσίας, όπως για παράδειγμα να έχει το εργοστάσιο φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.

Το θετικό είναι ότι σε όλους αυτούς τους αγώνες ήμασταν μπροστά, ζυμώνοντας το πλαίσιό μας και δείχνοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Παρ' όλα αυτά όμως ο αντίπαλος κάνει σοβαρή προσπάθεια ώστε να δυσκολέψει τη δράση μας σε αυτούς τους χώρους, ιεραρχεί όπως και εμείς σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, βλέποντας μακριά και δημιουργώντας υποδομή σε ενδεχόμενη όξυνση της ταξικής πάλης.

Στοιχείο τέτοιου προσανατολισμού είναι η περίπτωση του ΜΕΤΡΟ. Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις στο έργο, φάνηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα ο ρόλος της συγκυβέρνησης και τι θέση παίρνει στα φλέγοντα και οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων. Την ώρα που οι εργαζόμενοι στο έργο έπρεπε να οργανώσουν ακόμη πιο αποφασιστικά την πάλη τους ενάντια στις απολύσεις, το υπουργείο Εργασίας μαζί με την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καλλιεργούσαν την αναμονή, τις ψεύτικες ελπίδες ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Το αποτέλεσμα ήταν στους ήδη 50 απολυμένους να προστεθούν άλλοι 70 και τις επόμενες μέρες να ετοιμάζονται και άλλες απολύσεις. Η στάση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του σωματείου στο ΜΕΤΡΟ ήταν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρακινώντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν για να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, πατώντας και στην ανάγκη αυτού του κόσμου που για δύο μήνες τουλάχιστον είναι απλήρωτος. Ταυτόχρονα, με κύριους «αιμοδότες» τους εργατοπάτερες γινόταν μετάγγιση ιδεών στους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ της βασικής προπαγανδιστικής γραμμής της συγκυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν λεφτά, ότι διαπραγματευόμαστε και αν εξελιχθούν τα πράγματα ομαλά, τότε το έργο θα συνεχιστεί. Κοινώς, έβγαζαν λάδι τη συγκυβέρνηση στη λογική τού ό,τι μπορεί κάνει, ότι δεν φέρει ευθύνη για να δώσει λύση στα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά όλα κρίνονται από τη στάση των «πιστωτών».

Αναδεικνύουμε την ωριμότητα των υλικών προϋποθέσεων για το σοσιαλισμό

Με βάση και τις εξελίξεις, το επόμενο διάστημα η ΤΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σχεδιάζει την παρέμβαση στους κλάδους που έχει στην ευθύνη της, στον άξονα της ανάδειξης της επικαιρότητας του σοσιαλισμού και των ώριμων υλικών προϋποθέσεων που υπάρχουν για αυτόν.

Από τις συσκέψεις που έκαναν οι ΚΟΒ το προηγούμενο διάστημα με αυτό το θέμα, προκύπτει ότι ανοίγοντας δομικά ζητήματα της στρατηγικής του Κόμματος, τότε και ο εργάτης μπορεί πιο ολοκληρωμένα να διαμορφώσει κριτήριο, να βάλει το σύνολο των προβληματισμών του, να γίνει πιο ολοκληρωμένη συζήτηση. Είναι μια δουλειά που συνολικά την ιεραρχούμε, επιδιώκοντας να έρχεται σε επαφή όλο και μεγαλύτερο μέρος των εργατών με το Πρόγραμμα του Κόμματος.

Γι' αυτόν το λόγο χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη παρακολούθηση των εξελίξεων στους κλάδους ώστε πιο πειστικά και με παραδείγματα να φωτίζουμε την αναγκαιότητα της πρότασής μας, διαμορφώνοντας το κατάλληλο έδαφος για να σπάμε τις μειωμένες απαιτήσεις.


Θανάσης ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
Μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Με σύνθημα: «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης και της ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Αμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων - ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους», οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ πραγματοποιούν σε μια σειρά περιοχές της χώρας συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται και τα εξής:

Στην Αττική

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στο Παλαιό Φάληρο, στο Πνευματικό Κέντρο «Αγία Βαρβάρα». Θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στον Αγιο Στέφανο, στο Πνευματικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πατσής, μέλος της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 6 μ.μ. συγκέντρωση στη Σαλαμίνα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 11 π.μ., συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη, στο Πνευματικό Κέντρο «Βασίλης Ρώτας». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ. συγκέντρωση της ΚΟΒ Κεντρικού Μενιδίου στο καφέ «Σταύρος» (Αγίας Τριάδος 94). Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα, 6/4

-- Στις 12 μ. ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής, θα επισκεφτεί το εργοστάσιο «Schneider Electric».

Στη Μεσσηνία

Τη Δευτέρα 6/4

-- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στο καφενείο «Νικητέας» (οδός Φαρών 206). Θα μιλήσει ο Νίκος Διασάκος, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στην περιοχή της Φυτειάς, στο καφενείο «Ανατολή», οδός Λακωνικής. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Μπολέτης, Γραμματέας της ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Την Τρίτη 7/4

-- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στην περιοχή της Φυτειάς, στο καφενείο του «ΠΩΛ» (Ακρίτα και Ρουμελιώτη), με ομιλητή τον Δημήτρη Οικονομάκο, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στην περιοχή του Αγ. Γεωργίου, στο καφενείο του «Φουνικάκου» (Λείκων και Μπουλούκου), με ομιλητή τον Μπάμπη Λαζαρακόπουλο, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εκθεση βιβλίου και βιβλιοπαρουσίαση

Η ΤΟ Περιστερίου του ΚΚΕ πραγματοποιεί έκθεση βιβλίου έως την Τετάρτη 8/4, στην αίθουσα του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Περιστερίου (Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών).

Ωρες λειτουργίας: 10.00 - 13.00 και 17.00 - 21.00.

Παράλληλα, οι ΚΟΒ Περιστερίου του ΚΚΕ καλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Ι. Μιχαΐλοβιτς «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Περιστερίου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Σπύρος Μπότσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Εκδήλωση τιμής για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νέα Ιωνία. Αφορμή για την πρωτοβουλία, η απώλεια μέσα στον τελευταίο χρόνο αγαπητών συντρόφων που συνέδεσαν τη ζωή τους με τους αγώνες του λαού μας, τους αγώνες του εργατικού επαναστατικού κινήματος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6/4, στις 7.00 μ.μ. στο ΚΕΠ Νέας Ιωνίας, με ομιλητή τον Παναγιώτη Παπαγεωργόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Θα παρουσιαστεί αρχειακό υλικό, θα διαβαστούν τα βιογραφικά των συντρόφων και θα δοθούν τιμητικές πλακέτες στις οικογένειές των Κώστα Σπυρόπουλου, Γιώργου Παπαθανασίου και Δέσποινας Βενετσανοπούλου.

Μερικά χρήσιμα συμπεράσματα για τη δουλειά μας στις νέες συνθήκες

Πείρα από την πολιτική εξόρμηση που πραγματοποιεί η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ

Η συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στη Χαλκίδα, με ομιλητή τον Γ. Μαρίνο, αποτέλεσε βασικό σταθμό της πολιτικής εξόρμησης που ξεδιπλώνει η ΤΕ Εύβοιας
Η συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στη Χαλκίδα, με ομιλητή τον Γ. Μαρίνο, αποτέλεσε βασικό σταθμό της πολιτικής εξόρμησης που ξεδιπλώνει η ΤΕ Εύβοιας
Η πλατιά πολιτική εξόρμηση της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ στο λαό της περιοχής βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ βασικός της σταθμός ήταν η επιτυχημένη πολιτική συγκέντρωση στη Χαλκίδα με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.

Για την προετοιμασία της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών, εξορμήσεων και συσκέψεων, που συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία της συγκέντρωσης. Η δραστηριότητα αυτή αποτέλεσε μια σημαντική παρέμβαση του Κόμματος στις εξελίξεις. Εγινε συζήτηση με εκατοντάδες εργάτες στα εργοστάσια της περιοχής, συνέβαλε στη διατήρηση της επικοινωνίας και της επαφής μαζί τους, στην ανανέωση των δεσμών με τον ευρύτερο περίγυρο της Κομματικής Οργάνωσης μέσα στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την κυβερνητική εναλλαγή και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της συγκυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Συνέβαλε ώστε η ΚΟ να μπορέσει να αποκτήσει μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική εικόνα των διαθέσεων, των ιδεολογημάτων που επιδρούν στη συμπεριφορά των εργαζομένων, με δεδομένη την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων από τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ορισμένα πρώτα συμπεράσματα

Από τη δραστηριότητα αυτή βγαίνουν ορισμένα πρώτα συμπεράσματα, τα οποία βέβαια θα εμπλουτίζονται από την ένταση της δράσης των κομμουνιστών το επόμενο διάστημα για τη διαφώτιση του λαού, την προβολή της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ, την αμείωτη προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, με πρώτο μεγάλο σταθμό την 1η Μάη.

Αυτά μπορούν να κωδικοποιηθούν στα εξής:

  • Υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις. Ανεξάρτητα από την αφετηρία και την κατάληξη της σκέψης του κάθε εργαζόμενου στην παρούσα φάση, αποτελεί ένα πρόσφορο έδαφος για ουσιαστική συζήτηση και ξεδίπλωμα των θέσεών μας. Ακόμα και αν αυτή δεν καταλήγει σήμερα σε συμφωνία με το ΚΚΕ και σε ενεργό συμμετοχή στη δράση του κινήματος, αφήνει σπόρο, προβληματίζει, πατά στις επιβεβαιωμένες από τη ζωή εκτιμήσεις μας για τις εξελίξεις, στο έδαφος της σκληρής πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί για το λαό και δεν έχει αλλάξει με τη νέα κυβέρνηση. Πατά πάνω στην αναγνώριση του Κόμματος, από ευρύτερα τμήματα εργαζομένων, ως υπερασπιστή των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, γεγονός που εκδηλώθηκε και στις πρόσφατες επισκέψεις μας στους χώρους δουλειάς.
  • Το κριτήριο ψήφου που κυριάρχησε προεκλογικά, οι χαμηλές απαιτήσεις που εκφράστηκαν με τη λογική του «να φύγουν αυτοί και να έρθουν οι άλλοι που δε γίνεται να είναι χειρότεροι», αποτυπώνεται και σήμερα με τρόπο φαινομενικά αντιφατικό. Από τη μια εξακολουθούν λαϊκά στρώματα να παρασέρνονται από το εμπόριο ελπίδας της κυβέρνησης, να τηρούν στάση αναμονής για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με την προσμονή ότι κάτι θετικό μπορεί να προκύψει για τα λαϊκά συμφέροντα. Από την άλλη δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αρκετοί που πίστεψαν ότι κάτι καλύτερο θα ξημερώσει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βλέπουν καθημερινά τις ελπίδες τους να διαψεύδονται. Αυτό οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις στην ενίσχυση της απογοήτευσης, του «τίποτα δε γίνεται», του «όλοι τα ίδια είναι». Η λογική αυτή ενισχύεται από την προπαγάνδα του φόβου για πιθανή έξοδο από το ευρώ, για στάση πληρωμών, που έντεχνα εναλλάσσεται με αυτή της ελπίδας από τα κυβερνητικά επιτελεία. Είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η κατάσταση αυτή μας γεμίζει επιπλέον καθήκοντα για την αποκάλυψη της ουσίας της πολιτικής των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, την αποκάλυψη ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκός δρόμος μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Στην ουσία, το «όλοι τα ίδια είναι» έχει βάση, γιατί αναφέρεται στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν στο έδαφος της εξουσίας του κεφαλαίου, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις υπαρκτές διαφοροποιήσεις στον τρόπο διαχείρισης αλλά και τις διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές. Αυτή η διαπίστωση, κάτω από προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για συνολικότερα συμπεράσματα για τον ίδιο το χαρακτήρα του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και την ανάγκη ρήξης με αυτό.
  • Η δράση των κομμουνιστών μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά ώστε πρωτοπόροι εργαζόμενοι, ριζοσπάστες και αγωνιστές, αξιοποιώντας και την ίδια τους την πείρα, να προσπεράσουν θολούρες και ταλαντεύσεις και να δουν πιο καθαρά ότι τα συμφέροντά τους είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τη μοναδική φιλολαϊκή λύση που προτείνει το ΚΚΕ. Αυτό βγαίνει από τη συζήτηση με ανθρώπους που μπορεί τις πρώτες μέρες μετά τις εκλογές να απηύθυναν κάλεσμα στο ΚΚΕ να αμβλύνει την κριτική του στη νέα κυβέρνηση στο όνομα της αναμονής, καθώς και με εργαζόμενους που με βαριά καρδιά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η συσπείρωση νέων δυνάμεων με το ΚΚΕ, η στράτευσή τους στο κίνημα και στο δυνάμωμα της διεκδίκησης στη γραμμή της ανάκτησης των απωλειών της κρίσης και της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, απαιτούν να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που δίνουν τη μάχη για τη διάδοση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ και στέκονται πρωτοπόρα στην οργάνωση της πάλης. Τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν στο πλάι κάθε ΚΟΒ. Είναι οι οπαδοί του Κόμματος, που αποτελούν σημαντική δύναμη στο πλευρό του και απαιτείται με συγκεκριμένη βοήθεια και σχεδιασμένα να ριχτούν στη μάχη. Είναι οι εργαζόμενοι, οι λαϊκοί άνθρωποι που περιμένουν και έχουν απαίτηση από το Κόμμα να εντείνει την πρωτοπόρα δράση του. Η διάθεσή τους για ουσιαστική συμβολή εκφράστηκε αυτή την περίοδο. Αποτελεί ειδικό καθήκον για την ΚΟ η συγκεκριμένη και συστηματική δουλειά με αυτόν τον περίγυρο, που δεν μπορεί ως καθήκον να χάνεται μέσα σε όλα τα υπόλοιπα, αλλά να αποτελεί αφετηριακό σημείο για το σχεδιασμό και τη δράση της κάθε ΚΟΒ, μόνιμο μέλημα για την ενίσχυση της κομμουνιστικής πρωτοπορίας, ιδεολογικά - πολιτικά και οργανωτικά.

Μάκης ΜΑΚΡΗΣ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ