Σάββατο 4 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν χαρίζουμε στους εργοδότες την κυριακάτικη αργία

Από παλιότερη κινητοποίηση για την αργία της Κυριακής
Από παλιότερη κινητοποίηση για την αργία της Κυριακής
Στην τελική ευθεία της μάχης για την αυριανή πανελλαδική απεργία στον κλάδο του Εμπορίου βρίσκονται οι δυνάμεις του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία πανελλαδικά, με δεκάδες επιτροπές εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Μέσα από περιοδείες, εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς, μαζικές συσκέψεις ανά κατάστημα και επιχείρηση οργανώνεται η μάχη με πάγιο αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας που η κατάργησή της αποτελεί για χιλιάδες εμποροϋπάλληλους, εργαζόμενους στις υπηρεσίες και αυτοαπασχολούμενους ένα ακόμα χτύπημα των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ερχεται να προστεθεί στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στο ωρομίσθιο, στη μερική απασχόληση, στα ελαστικά ωράρια εργασίας, στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου που φτάνουν ακόμα και τη μια μέρα. Στους φόρους, στα χαράτσια και σε άλλα τόσα που συνθλίβουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους καθημερινά.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι απαίτηση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και των μεγαλοεργοδοτών στον κλάδο του Εμπορίου καθώς ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, για μαγαζιά ανοιχτά 7 μέρες τη βδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο. Ανοίγει δηλαδή ο δρόμος για τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, που θα κληθούν να δουλεύουν χωρίς σταματημό, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς ανάπαυση, με βάση τις κάθε φορά ανάγκες της επιχείρησης.


Από την πλευρά των εργαζομένων δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Το ότι ένα κομμάτι του εμπορικού κεφαλαίου επιλέγει να κρατά ακόμα τα καταστήματά του κλειστά τις Κυριακές δε σημαίνει ότι τάσσεται υπέρ των εργαζομένων. Εκφράζει αντιπαραθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε τμήματα του εμπορικού κεφαλαίου και δεν αφορούν την κατάργηση ή μη της Κυριακής αργίας αλλά κυρίως τον τρόπο και το χρόνο που θα γίνει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση της ΕΣΕΕ που εκπροσωπεί κυρίως το μεσαίο εμπορικό κεφάλαιο της χώρας: Από τη μια πλευρά δηλώνει διαφωνία με το συγκεκριμένο νόμο, ενώ από την άλλη προτείνει άνοιγμα των καταστημάτων 5 Κυριακές το χρόνο και αναγνωρίζει την ανάγκη να υπάρχει ευελιξία στη ρύθμιση του ωραρίου (άρα και στο ζήτημα των Κυριακών) με ευθύνη των τοπικών φορέων και Εμπορικών Συλλόγων.

Κανένας εφησυχασμός!

Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει και απέναντι στη νέα κυβέρνηση και τις δηλώσεις της για κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές τις πρώτες μέρες ανάληψής της. Η στάση της κυβέρνησης από την εκλογή της και μετά, εκφράζει ακριβώς τις αντίθετες προθέσεις. Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση του υπουργού Γ. Σταθάκη, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε κάτω από την απαίτηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μαζί με αντιπροσωπείες 18 σωματείων κλαδικών και επιχειρησιακών και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, για το ενδεχόμενο μείωσης των Κυριακών από 7 σε 5.


Στη συνέχεια, σε συνάντηση με την ΕΣΕΕ, αναφερόμενος στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε ότι το υπουργείο Οικονομίας πρόκειται να διατηρήσει το ισχύον καθεστώς λειτουργίας της αγοράς τις Κυριακές, δηλαδή τις 7 Κυριακές το χρόνο. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το ενδεχόμενο για λειτουργία των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές από τις προβλεπόμενες, σε περιοχές που κρίνονται «τουριστικές», είναι ανοιχτό.

Αν αναλογιστούμε βέβαια ότι το 2012 το τότε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φυλής - Λιοσίων - Ζεφυρίου, κατά πλειοψηφία, με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χαρακτήρισε την περιοχή «τουριστική» ακριβώς για να επιβάλει στους εμποροϋπαλλήλους εργασία και τις Κυριακές, μπορούμε να καταλάβουμε ότι τουριστική περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί όλη η Ελλάδα! Πετώντας δηλαδή με αυτόν τον τρόπο το «μπαλάκι» στην Περιφέρεια και την Τοπική Διοίκηση, αφήνει ανοιχτό το δρόμο και για τις 52 Κυριακές, περνώντας από την πίσω πόρτα την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Η τελευταία «εκδοχή» του τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση δόθηκε από τον Γ. Σταθάκη σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη, όπου είπε ότι θα νομοθετήσει δύο Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα το χρόνο και άλλες δύο θα είναι στην ευχέρεια των Περιφερειών και των Δήμων. Ολα αυτά, υπό την πίεση της αυριανής απεργίας που είχε ήδη εξαγγελθεί...

Οχι στη λογική του «περίμενε να δούμε»

Τη στάση και τις επιδιώξεις κυβέρνησης και εργοδοσίας σιγοντάρουν οι δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ): Σπέρνουν αυταπάτες ότι η λύση μπορεί να βρεθεί στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου», παρουσιάζοντας τις τακτικές συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας και τους εργοδοτικούς φορείς ως αγωνιστική δράση. Την ίδια στιγμή κηρύσσουν απεργίες με στόχο την υπονόμευσή τους. Υποτιμούν και εκφυλίζουν κάθε μορφή οργάνωσης των εργαζομένων που θα ανοίγει δρόμο για τη συμμετοχή στον αγώνα, τη μαζικοποίηση του κινήματος, τη θωράκιση των εργαζομένων μπροστά στην επίθεση της εργοδοσίας.

Οι χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εμπόριο, οι αυτοαπασχολούμενοι κανένα συμφέρον δεν έχουν από τη λογική του «περίμενε για να δούμε». Τώρα χρειάζεται να συντονίσουν τη δράση τους, να μπουν μπροστά στη μάχη για την οργάνωση της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, στη γειτονιά. Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη σταθερή και μόνιμη εργασία, για μισθούς που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση.

Καλούμε τους εργαζόμενους να δώσουν αγωνιστική απάντηση στα σχέδια των μεγαλοεργοδοτών και της κυβέρνησης με τη μαζική τους συμμετοχή στην αυριανή απεργία. Με τη δυναμική τους παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Καπνικαρέας. Παλεύουμε ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου. Προτάσσουμε τη σταθερή και πάγια θέση μας για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Να το περάσει τώρα η κυβέρνηση με νόμο στη Βουλή. Διεκδικούμε σταθερό ωράριο 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο. Κατάργηση των νόμων που προωθούν και ενισχύουν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.


Γιάννα ΜΠΟΥΤΖΑ
Μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org