Τρίτη 31 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΡΡΕΣ
«Πνίγονται» περιοχές ελλείψει αντιπλημμυρικών έργων

Κίνδυνος για νέες πλημμύρες στον Εβρο

Στο έλεος της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων, που άφησε την περιοχή χωρίς τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, που άφησε για πολλές δεκαετίες χωρίς καθαρισμό τη λίμνη Κερκίνη και τον ποταμό Στρυμόνα, βρίσκονται οι κάτοικοι των Δήμων Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας των Σερρών.

Οι έντονες και συνεχόμενες βροχοπτώσεις εξακολουθούν να πλήττουν την περιοχή. Χιλιάδες ακόμη αγροτικές εκτάσεις πλημμύρισαν τα τελευταία 24ωρα στις παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές από θραύση των αναχωμάτων. Το ανάχωμα στον οικισμό Αχινού του Δήμου Βισαλτίας Σερρών υπερχείλισε μετά το αναγκαστικό άνοιγμα των θυροφραγμάτων της λίμνης Κερκίνης (βρίσκεται στα όριά της, στα 6,9 μέτρα), που έγινε το Σάββατο 28 Μάρτη.

Υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων, με τη βοήθεια του στρατού, με πρόχειρα αναχώματα που σηκώνουν προσπαθούν να προστατεύσουν τους οικισμούς (Ψυχικό, Βαλτοτόπι, Παραλίμνιο, Πεθελινό) αλλά και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, από τα νερά του ποταμού. Οι πλημμύρες επικεντρώνονται στους Δήμους Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας, όπου ήδη έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 60 χιλιάδες στρέμματα και η εκτίμηση είναι ότι μέχρι σήμερα το πρωί θα είχαν πλημμυρίσει περισσότερα από 100 χιλιάδες στρέμματα. Ζημιές προκλήθηκαν και στο οδικό δίκτυο ενώ προκλήθηκαν και ρήγματα στο δρόμο για τη Χρυσοπηγή, εξαιτίας καθίζησης του εδάφους.

Στον Εβρο

Σε ετοιμότητα μπροστά στον κίνδυνο νέων πλημμυρών βρίσκονται και στον Εβρο, καθώς υπάρχει αυξημένη παροχέτευση νερού από τα φράγματα της Βουλγαρίας, που φτάνει τα 620 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ την ίδια ώρα η παροχέτευση του νερού στη συμβολή των τριών ποταμών - Εβρου, Τούντζα, Αρδα - φτάνει τα 1.350 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Η ανησυχία εντείνεται καθώς σε όλα τα αναχώματα κατά μήκος του Εβρου, του Αρδα και του Ερυθροποτάμου υπάρχουν περισσότερα από πενήντα σημεία που έχουν σπάσει το προηγούμενο διάστημα.

Μπροστά στα τεράστια προβλήματα που προκάλεσαν οι πλημμύρες στους αγρότες και κτηνοτρόφους του Εβρου, μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί μια ολόκληρη καλλιεργητική περίοδος, με ολέθριες τις συνέπειες για την τοπική οικονομία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» καλεί σε έκτακτη σύσκεψη αγρότες, κτηνοτρόφους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής, σήμερα, Τρίτη 31 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ