Σάββατο 28 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στην «Ανακύκλωση»

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης, που έγινε ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.

Στις 17 Μάρτη, η εταιρεία «Creta Eco Phoenix», που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, ανακοίνωσε στην εργαζόμενη την απόλυσή της με αιτιολογία ότι «η απουσία της δε βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου», αφού «θα αργήσει να επιστρέψει στην εργασία της». Η προκλητική στάση της εργοδοσίας συνεχίστηκε και κατά την παρέμβαση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου την επόμενη μέρα, όπου δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «χάρη τής γίνεται που την κρατήσαμε τόσο καιρό», αλλά και να προτείνει «όταν γίνει καλά ας έρθει από εδώ να την εξετάσει και ο δικός μας γιατρός και βλέπουμε». Μέχρι σήμερα προφασίζεται διάφορα «νομικά κωλύματα», για να μην προχωρήσει στην ακύρωση της απόλυσης.

Οι εργαζόμενοι με τη σωματειακή επιτροπή της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αντέδρασαν άμεσα, με γενικές συνελεύσεις, συλλογική συζήτηση και αποφάσεις που στηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Ξεκίνησαν με 4ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 20 Μάρτη, ενώ έχουν προχωρήσει από το προηγούμενο Σάββατο σε 4ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, διεκδικώντας να ανακληθεί η απαράδεκτη απόλυση.

Η επιθετική στάση της εργοδοσίας δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη εργαζόμενη, αλλά επιδιώκει να στείλει μήνυμα υποταγής απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους και γι' αυτό δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το τέλος. Μέχρι στιγμής, πολλοί μαζικοί φορείς και σωματεία του Ηρακλείου έχουν πάρει αποφάσεις καταδίκης της απόλυσης και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις στο εργοστάσιο. Το 2012, οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε απεργία 118 ημερών ενάντια στην τότε απόφαση της εταιρείας να επιβάλει μειώσεις μισθών κατά 22% και είχαν βγει νικητές.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org