Σάββατο 28 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε:

-- ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας: Συνέντευξη με τον Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής, Ν. Τριάντη, για την πείρα από τη Συνδιάσκεψη Περιοχής και τη δουλειά της ΚΟ.

-- Οινόφυτα - Θήβα: Πλευρές από τη δουλειά του Κόμματος στις βιομηχανικές μονάδες και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

-- Βιβλιοπαρουσίαση: Αποσπάσματα από την ομιλία του Μ. Παπαδόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε παρουσίαση του βιβλίου «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», που οργάνωσαν οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

-- Αχαΐα: Πείρα από το πολιτικό άνοιγμα των ΚΟ μπροστά στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Κόμμα στην Πάτρα.

ΚΟ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στο επίκεντρό μας η παρέμβαση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής

Συνέντευξη με τον Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης, Ν. Τριάντη

Από την προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Γιάννενα, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα
Από την προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Γιάννενα, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα
Δύο χρόνια μετά το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλα τα επίπεδα - Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, Τομεακές και Περιφερειακές Οργανώσεις, Οργανώσεις Περιοχών - πραγματοποίησαν με βάση το Καταστατικό του Κόμματος μια πλούσια συζήτηση, στο πλαίσιο των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων και των Συνδιασκέψεων: Αποτίμησαν τη δράση τους μέχρι σήμερα, έβαλαν σχέδιο και στόχους για τη δουλειά τους μέχρι το επόμενο Συνέδριο του Κόμματος, προχώρησαν στην εκλογή των νέων οργάνων των ΚΟ.

Με αυτήν τη σημαντική εσωοργανωτική διαδικασία του ΚΚΕ να βαίνει προς την ολοκλήρωσή της, ο «Ριζοσπάστης» ξεκινά από σήμερα μια σειρά συνεντεύξεων με Γραμματείς των Επιτροπών Περιοχής του Κόμματος, σχετικά με την πλούσια πείρα που βγαίνει και το σχεδιασμό της δουλειάς από δω και πέρα.

Στο σημερινό φύλλο συζητάμε με τον Νεκτάριο Τριάντη, Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας.

***

-- Μέσα σε ποιο οικονομικό περιβάλλον ξεδιπλώνεται η παρέμβαση της ΚΟ στην περιοχή της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Λευκάδας;

-- Προτεραιότητα του κεφαλαίου στην περιοχή μας είναι η μετατροπή της σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων και υπηρεσιών, με ακτίνα δράσης τα Νοτιοδυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη, η ανάπτυξη προϊόντων με εξαγωγικό κύρια προσανατολισμό. Κλάδος με «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για τους ομίλους είναι η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και η μεταποιητική βιομηχανία. Επιπλέον, ο τουρισμός έχει τη μερίδα του λέοντος σε Κέρκυρα, Λευκάδα, ενώ σημαντικό κομμάτι καταλαμβάνουν οι μεταφορές, με την κατασκευή της Ιόνιας Οδού και την αναβάθμιση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Με βάση αυτά τα νευραλγικά κομμάτια στην περιοχή, στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη της ΚΟ συζητήσαμε πώς η ισχυροποίηση του Κόμματος συνδέεται άμεσα με το να «πατήσουμε» γερά σ' αυτούς τους χώρους, να οικοδομήσουμε, να διαμορφώσουμε ένα μαχητικό περίγυρο με τη στρατηγική του ΚΚΕ, που θα στέκεται με σιγουριά και αταλάντευτα σε οποιαδήποτε στροφή της ταξικής πάλης, σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Δουλειά με μαζικούς όρους και παράλληλη προσπάθεια ενίσχυσης της πρωτοπορίας

-- Το προηγούμενο διάστημα η ΚΟ έκανε μια σοβαρή προσπάθεια στη δουλειά της στις βιομηχανίες της περιοχής. Τι πείρα καταγράφεται από αυτή την προσπάθεια;

-- Ενα ζήτημα που προκύπτει από την πείρα της Οργάνωσης είναι η ανάγκη να αναμετρηθούμε με τις «χαμηλές απαιτήσεις» που κυριαρχούν σήμερα στους εργαζόμενους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δυναμώνει η συνολική ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση του Κόμματος. Αξιοποιώντας ως βάση αυτά που άμεσα απασχολούν τους εργαζόμενους πρέπει να αναδείξουμε συνολικότερες πλευρές για τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα.

Υπάρχει και θετική πείρα σε αυτό, π.χ. σε εργοστάσιο στα Γιάννενα που η πλειοψηφία των εργαζομένων στηρίζει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κινητοποιείται ακαριαία όχι μόνο για τα δεδουλευμένα (αναγκάζοντας την εργοδοσία άμεσα να τα καταβάλει), αλλά και για τα βαρέα και ανθυγιεινά, τις Συμβάσεις, για συνολικότερα ζητήματα. Την ίδια ώρα, βεβαίως, δεν κυριαρχεί αυτό το κλίμα. Για παράδειγμα, ο ίδιος εργοδότης, σε διπλανό εργοστάσιο, αφήνει τους εργάτες πάνω από ένα χρόνο απλήρωτους και η διοίκηση του σωματείου, που η πλειοψηφία είναι στα χέρια συνδικαλιστικών δυνάμεων που πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τους έχει διαποτίσει χρόνια ολόκληρα με τη λογική ότι έχουν κοινό συμφέρον με το αφεντικό, να το βοηθήσουμε να πάρει δάνειο, παραγγελία από το κράτος κ.τ.λ. Είναι ζητήματα που πρέπει να υπολογίζουμε και να τα σταθμίζουμε στην παρέμβασή μας.

Καθοριστικό ζήτημα επίσης για να πιάνει τόπο ο κόπος μας στις βιομηχανίες είναι η ικανότητά μας να δουλεύουμε με μαζικούς όρους και ταυτόχρονα με κάποιους απ' τους εργαζόμενους να προχωράμε παραπέρα. Δεν είναι δυνατόν να πούμε με όλους τα πάντα, σε κάποιους όμως πρέπει να το κάνουμε. Δεν μας αρκεί μια γενική συμπάθεια, ή μια αναγνώριση. Ολα αυτά καλά είναι, αλλά καθήκον μας δεν είναι να διαμορφώνουμε γενικά συμπαθούντες αλλά να οργανώνουμε έστω και σε πρώτη φάση τους πιο συνειδητοποιημένους. Υπάρχουν δυνατότητες να διαμορφώνεται μια πρωτοπορία εργατών που θα είναι «πιο μπροστά» από τους υπόλοιπους, που ακόμα και να μην μπορούν να ηγηθούν σ' αυτή τη φάση θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη συνέχεια.

-- Πώς έδωσαν τη μάχη οι κομματικές δυνάμεις με στόχο την αλλαγή συσχετισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα στην περιοχή;

-- Το προηγούμενο διάστημα, μέσα σε μη ευνοϊκές συνθήκες, σημειώθηκαν ορισμένα βήματα βελτίωσης των συσχετισμών σε βασικά σωματεία και Εργατικά Κέντρα της περιοχής.

Η βελτίωση αυτή έχει να κάνει πρώτα και κύρια με τον καλύτερο προσανατολισμό των δυνάμεων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην αντιπαράθεση με τη μεγαλοεργοδοσία της περιοχής, ιεραρχώντας τους μεγάλους χώρους δουλειάς, πρώτα και κύρια τα εργοστάσια. Δεν μετρήσαμε απλά μια καλύτερη προετοιμασία των αρχαιρεσιών, αλλά υπήρχε η επιμονή το ζήτημα αλλαγής συσχετισμού να γίνεται υπόθεση ευρύτερα εργατών που έδωσαν τη μάχη μαζί με τους συνδικαλιστές μας.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα βιομηχανίας στα Γιάννενα, όπου εργαζόμενοι που προσέγγιζαν για πρώτη φορά το ΠΑΜΕ, παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, κάνανε δική τους υπόθεση το ταξικό ψηφοδέλτιο, καταγράφοντας αποτέλεσμα που αιφνιδίασε την εργοδοσία και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Με τέτοιες νέες δυνάμεις καταφέραμε να δώσουμε με καλύτερους όρους τις μάχες των αρχαιρεσιών, να καταγράψουμε ορισμένα θετικά βήματα στο συσχετισμό δύναμης στο εργατικό κίνημα. Εχουμε συνείδηση των δυσκολιών βεβαίως που ορθώνονται απέναντί μας. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι απέναντί μας δεν έχουμε μόνο τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, αλλά σύσσωμη την αστική τάξη της περιοχής, που παρεμβαίνει άμεσα, με όλους τους τρόπους, σε εργοστάσια και αρχαιρεσίες, όπως στο Συνδικάτο Οικοδόμων και στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και την ανάδειξη της ρίζας τους

-- Σε ό,τι αφορά τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, ποια ζητήματα ξεχωρίζουν στη δουλειά της ΚΟ;

-- Πολλά και οξυμένα είναι τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς στην περιοχή μας, μια περιοχή με έντονη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα, ειδικά στην κτηνοτροφία αλλά και σε άλλους κλάδους (εσπεριδοειδή, θερμοκήπια, πτηνοτροφία κ.λπ.). Το δίχρονο που πέρασε, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και νέα ζητήματα που συμβάλλουν στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρών παραγωγών, όπως ήταν ο καταρροϊκός πυρετός και τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισής του από την πλευρά του κράτους και σε τοπικό επίπεδο, ο αποχαρακτηρισμός βοσκοτόπων που άφησε χωρίς ενισχύσεις και αποζημιώσεις εκατοντάδες παραγωγούς της περιοχής, η έναρξη της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2015 - 2020 της ΕΕ κ.λπ.

Η ΚΟ μέσα από συσκέψεις που πραγματοποίησε, από δράσεις που ανέλαβε εντός και εκτός Βουλής (με Ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και με τους συντρόφους μας που συμμετέχουν στα συνδικαλιστικά όργανα του κινήματος να πρωτοστατούν στην οργάνωση κινητοποιήσεων, παραστάσεων διαμαρτυρίας, μπλόκων κ.λπ.) προσπάθησε να εστιάσει στις αιτίες που γεννούν παλιά και νέα προβλήματα και αφορούν τον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Εντοπίζουμε βέβαια ότι καλύτερα χρειάζεται να αξιοποιήσουμε τα κομματικά έντυπα («Ριζοσπάστης», ΚΟΜΕΠ) και την αρθρογραφία τους προκειμένου να κατανοείται ο τρόπος λειτουργίας του παραγωγικού συνεταιρισμού σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, όπου κουμάντο θα κάνει ο λαός.

Σε κάθε περίπτωση, κυρίαρχο πρόβλημα στους αγρότες παραμένει ο χαμηλός βαθμός οργάνωσής τους, ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα την παρέμβαση της ΚΟ.

Για τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή

-- Το προηγούμενο διάστημα ένα μεγάλο κομμάτι της περιοχής επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες. Τι πρωτοβουλίες πήρε η ΚΟ σε αυτή την κατεύθυνση;

-- Η ΚΟ της περιοχής και ιδιαίτερα η Οργάνωση της Αρτας από την πρώτη στιγμή που προκλήθηκαν οι καταστροφές από τις πλημμύρες, βρέθηκε κοντά στους πλημμυροπαθείς. Τη δεύτερη μέρα, κλιμάκιο με βουλευτή του Κόμματος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Στη συνέχεια, υπήρξε επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην Αρτα, όπου συζήτησε με φορείς αλλά και κατοίκους της περιοχής. Η ΚΟ προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να οργανωθεί η πάλη με στόχους:

  • Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών και με ταυτόχρονα μέτρα ανακούφισης.
  • Τη λήψη μέτρων για την αντιπλημμυρική προστασία.

Η ΚΟ στήριξε τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Αρτας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα από φορείς και κατοίκους. Στην αγωνιστική αυτή διεκδίκηση τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος πρωτοστατούν στην οργάνωση.

Τέλος, έχει σημασία να τονίσουμε, με αφορμή το πώς η ΔΕΗ διαχειρίστηκε τον όγκο των υδάτων που συγκεντρώθηκαν στο φράγμα του Αράχθου, ότι το πρόβλημα με τις πλημμύρες δείχνει ότι η λύση βρίσκεται στο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ. Οπου ο σχεδιασμός της παραγωγής θα υποτάσσεται στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και έτσι θα γίνει δυνατό να αναπτυχθούν στο έπακρο οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με κεντρικό σχεδιασμό και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Εκδηλώσεις τιμής στον Ν. Μπελογιάννη
  • Εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, που εκτελέστηκαν στις 30 Μάρτη του 1952 από την αστική τάξη και την κυβέρνηση Ν. Πλαστήρα, διοργανώνουν οι ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου και Ανατολικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μαζί με τις αντίστοιχες Οργανώσεις της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 12 μ., στο πάρκο Γουδή στη Λ. Μεσογείων (έναντι νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»). Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Λευκάδας του ΚΚΕ διοργανώνει διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στον Ν. Μπελογιάννη, στο Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, όπου θα λειτουργεί και έκθεση βιβλίου. Σήμερα Σάββατο, στις 8 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο». Αύριο Κυριακή, στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τη Δήμητρα Σταματέλου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.
  • Με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, η ΤΟ Κοζάνης της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση όπου θα προβληθεί η ταινία «Ο Ανθρωπος με το Γαρύφαλλο» και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Γραμματέα του ΤΣ Κοζάνης της ΚΝΕ, Γιώργο Γκούμα. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου (πίσω από τα παλιά τα ΚΤΕΛ) αύριο Κυριακή, στις 7 μ.μ.
Ορισμένες πλευρές από τη δουλειά της ΤΟ Οινοφύτων - Θήβας

Συμπεράσματα από την αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων και τα άλλα μέτρα στήριξης της παρέμβασής μας στις βιομηχανικές μονάδες και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής

Από εξόρμηση της Κομματικής Οργάνωσης σε βιομηχανική μονάδα στα Οινόφυτα
Από εξόρμηση της Κομματικής Οργάνωσης σε βιομηχανική μονάδα στα Οινόφυτα
Η πολιτική του Κόμματός μας, οι αποφάσεις και οι επεξεργασίες του, η πείρα που βγαίνει μέσα από τη δράση μας και τη σκληρή διαπάλη, θετική και αρνητική και στην περιοχή της Θήβας και των Οινοφύτων, μας έχει βοηθήσει έτσι ώστε να κατακτάμε μεγαλύτερο βάθος στην αποτίμηση της δράσης μας, να εντοπίζουμε καλύτερα τι μας λείπει και τι πρέπει να προσέξουμε, να προσθέσουμε, να διορθώσουμε. Αυτό που μας απασχολεί πρώτα και κύρια είναι να αυξηθεί η επιμονή μας, συλλογικά και ατομικά, ώστε οι αποφάσεις μας και ο σχεδιασμός μας να γίνονται πράξη.

Πείρα από την αναδιάταξη δυνάμεων για δουλειά στη Βιομηχανική Περιοχή

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που στηρίζουν αυτό το συμπέρασμα. Ας σταθούμε σε δύο - τρία που έχουμε συναντήσει στην Τομεακή Οργάνωση Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ. Σε μια περιοχή που έχει μεγάλες και μικρότερες βιομηχανικές μονάδες όλων σχεδόν των κλάδων (μέταλλο, τρόφιμα - ποτά, φάρμακο, χημική βιομηχανία κ.ά.), με μεγάλη συγκέντρωση εργατών και εργατριών, πάνω από 12.000, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή, δηλ. από Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, ακόμη και Φθιώτιδα. Χώρος ιδεολογικής και πολιτικής προτεραιότητας για την Οργάνωσή μας, αφού ένας τόσο μεγάλος αριθμός εργαζομένων συγκεντρώνεται στις βιομηχανικές μονάδες και στις εφοδιαστικές αλυσίδες (logistics), AB, METΡO, JUMBO κ.ά.

Εχουμε ήδη κάποια πρώτα θετικά δείγματα από την αναδιάταξη των κομματικών δυνάμεων στη ΒΙΠΕ (Βιομηχανική Περιοχή, Αυλώνας - Σχηματάρι - Οινόφυτα - Θήβα) και τη μέχρι τώρα δράση μας.

Μεταξύ άλλων, βοήθησε στην βελτίωση της ηλικιακής σύνθεση των εδαφικών ΚΟΒ , στο καλύτερο συντονισμό τοπικής-κλαδικής δουλειάς, στο καλύτερο προσανατολισμό στην παρέμβαση στα εργοστάσια - επιχειρήσεις, σε μονοπωλιακούς ομίλους, στα χωριά, για την ενίσχυση της δουλειάς ιδιαίτερα των κλαδικών Σωματείων και την οικοδόμηση του Κόμματος

Γνωρίζουμε εργατόκοσμο από τις εξορμήσεις μας στους χώρους και στους κλάδους, βοηθά η δουλειά για τη διάδοση του «Ριζοσπάστη» με συστηματικό τρόπο, με σχέδιο, έλεγχο και όχι σαν αγγαρεία και αυτό έχει αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Δυναμώνουν οι δεσμοί των ΚΟΒ σε τοπικό επίπεδο, εκεί όπου μένουν οι εργάτες των εργοστασίων. Από την άλλη, το μαζικό άνοιγμα έξω από τα εργοστάσια, στα χωριά και τις συνοικίες δυναμώνει κι αυτό με τη σειρά του τους δεσμούς μας μέσα στα εργοστάσια, την προσπάθεια να αποκτήσουμε παντού επαφές.

Αυτός ο προσανατολισμός, η ενιαία αντίληψη που σιγά - σιγά αποκτάμε τόσο στην κατά τόπο όσο και στην κατά κλάδο παρέμβασή μας βοηθάει και στην αναζωογόνηση των εδαφικών ΚΟΒ, στο ξεπέρασμα χρόνιων αδυναμιών και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Δεν αρκεί όμως μόνο η οργανωτική αναδιάταξη: Απαιτούνται όλα εκείνα τα ιδεολογικά - πολιτικά - καθοδηγητικά μέτρα που θα την πλαισιώνουν. Απαιτείται αισθητή άνοδος του επιπέδου της συζήτησης μέσα στις ΚΟΒ. Απαιτείται ανέβασμα - ατομικά και συλλογικά - της ικανότητάς μας να δουλεύουμε με τη στρατηγική μας και «μέσα στη φωτιά της μάχης», άνοδος στην ανάληψη πρωτοβουλιών, ιδιαίτερα από τα Γραφεία των ΚΟΒ.

Αρρηκτα δεμένη η συλλογική με την ατομική καθοδηγητική ευθύνη

Ο καταμερισμός ευθυνών μέσα στα όργανα, η χρέωση σημαντικών μετώπων πάλης δεν είναι υπόθεση τυπική. Υπάρχει, βέβαια, η συλλογική ευθύνη του καθοδηγητικού οργάνου, υπάρχει όμως και η ατομική ευθύνη κάθε στελέχους στο πλαίσιο του οργάνου, και αυτή η διαλεκτική ενότητα πρέπει να κατανοείται και στις δύο πλευρές της. Πρέπει, λοιπόν, να ανέβει και το ατομικό αίσθημα ευθύνης και συνεισφοράς μέσα στα όργανα.

Για παράδειγμα η χρέωση ευθύνης για την αγροτική δουλειά απαιτεί καλή γνώση:

-- Του χώρου και του αντικείμενο ευθύνης του: (Ποια προϊόντα παράγονται στην περιοχή. Ποια είναι η διάρθρωση και το μέγεθος των εκμεταλλεύσεων).

-- Τους αστικούς και κυβερνητικούς σχεδιασμούς (για τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια και πώς εκφράζεται, μεγάλες επενδύσεις που ετοιμάζονται κ.ά.)

-- Την ταξική διαστρωμάτωση, τους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς (αγροτικοί σύλλογοι, συνεταιρισμοί, πού συγκεντρώνεται το πιο φτωχό κομμάτι του αγροτικού πληθυσμού, πού και πώς παρεμβαίνουν οι άλλες δυνάμεις...).

-- Τις επεξεργασίες του Κόμματος, το πλαίσιο αιτημάτων με βάση τις σημερινές ανάγκες, την αντίστοιχη βιβλιογραφία που υπάρχει (π.χ. στην ΚΟΜΕΠ).

Ετσι - και μόνο έτσι - θα είναι σε θέση το κάθε στέλεχος του Κόμματος να συμβάλει στη συλλογική επεξεργασία και συζήτηση μέσα στα καθοδηγητικά όργανα. Ετσι και μόνο έτσι τα όργανα θα εξειδικεύουν σωστά, ταξικά, επιστημονικά τους άξονες της παρέμβασής μας, τους επιμέρους στόχους μας και την τακτική μας.

Ετσι - και μόνο έτσι - θα αποφεύγουμε τον υποκειμενισμό, την αποσπασματικότητα, την ελλειπή γνώση και τον καμπανιακό χαρακτήρα στην παρέμβασή μας.

Για την παρέμβασή μας στα συνδικάτα και τους χώρους δουλειάς

Τελευταίο - αλλά όχι λιγότερο σημαντικό - παράδειγμα μπορούμε να βρούμε μέσα από τη δουλειά στα συνδικάτα και την ομολογουμένως δύσκολη, αλλά αναγκαία υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Δειλά - δειλά αλλά σταθερά κάνουμε βήματα, αλλά πρέπει να μας απασχολήσουν πλευρές και αδυναμίες που όσο δεν τις λύνουμε θα διαιωνίζεται μια κατάσταση προβληματική.

Ξεκινώντας από την παρέμβαση στους χώρους και τους κλάδους, συνεχίζοντας μέσα στα σωματεία και τα Διοικητικά Συμβούλιά τους και φτάνοντας μέχρι και τα επιτελεία της συσπείρωσης, τις Γραμματείες του ΠΑΜΕ, οι κομμουνιστές και ιδιαίτερα τα εργατικά στελέχη δεν θα πρέπει να λυπούνται ούτε το χρόνο ούτε και τον κόπο που χρειάζεται για να είναι η συζήτηση διαφωτιστική, ολοζώντανη από επιχειρήματα, να βασίζεται στην ίδια την πείρα των εργατών και να την αυξάνει.

Μέσα στους χώρους δουλειάς κυριαρχεί η πίεση και η τρομοκρατία (είτε με το καρότο είτε με το μαστίγιο). Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν κινείται τίποτα. Τα προβλήματα έχουν οξυνθεί. Τους τελευταίους μήνες γινόμαστε μάρτυρες αυθόρμητης αντίδρασης εργατών σε μια σειρά χώρους δουλειάς στους οποίους δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση, στις προσπάθειες της εργοδοσίας για μείωση μισθών ή να πληρωθούν καθυστερημένα μισθοί. Ειδικά η απλήρωτη εργασία, η καθυστέρηση στις πληρωμές γίνεται όλο και πιο έντονη.

Υπάρχουν αλλαγές «σκηνικού» και έντονες πολιτικές εξελίξεις που προβληματίζουν και μπερδεύουν κάθε άνθρωπο με μικρή πείρα στην ταξική πάλη. Δεν πρέπει να θεωρούμε τα πάντα δεδομένα, δεν πρέπει να είμαστε αυτάρεσκοι αλλά να έχουμε την υπομονή και την επάρκεια να εξηγήσουμε το ένα και το άλλο ζήτημα, να μην ξεχνάμε τα όρια της «οικονομικής» πάλης, αλλά και να μην υποτιμάμε την αναγκαιότητά της στην οργάνωση του αγώνα, στο κέρδισμα νέων δυνάμεων μέσα στην εργατική τάξη. Να μελετάμε πρώτα εμείς τις εξελίξεις μέσα στους κλάδους της βιομηχανίας και τις επιδιώξεις των μονοπωλιακών ομίλων, έτσι ώστε όχι απλά να το λέμε... αλλά να είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι για τη ζωή, για το μεροκάματο και όλες τις σύγχρονες ανάγκες του εργάτη και της εργάτριας είναι μονόδρομος η πάλη ενάντια στην εξουσία τους.


Θεοδόσης ΜΠΕΝΑΤΟΣ
Μέλος του Γραφείου της ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;»

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μ. Παπαδόπουλου σε εκδήλωση των ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ

Εύστοχη αποδείχτηκε η πρωτοβουλία των ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας να παρουσιάσουν την Τρίτη 24/3 το βιβλίο του Ιβάν Μάισκι «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», λίγες μέρες πριν από τη δίκη της φασιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής, η οποία είχε έντονη δράση στις εργατογειτονιές αυτές του Πειραιά, με τις εφόδους της και αποκορύφωμα τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Απάντηση στο δηλητήριό της αποτελούν αυτές οι δραστηριότητες του ΚΚΕ και οι καθημερινοί αγώνες που αναπτύσσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Στη βιβλιοπαρουσίαση, οι δεκάδες παρευρισκόμενοι άκουσαν με ενδιαφέρον την ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπευθύνου της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να προμηθευτούν το βιβλίο, όπως και άλλες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Αναφερόμενος στη σημασία της συγκεκριμένης έκδοσης, ο Μ. Παπαδόπουλος ανέφερε αρχικά ότι αποτελεί μια πολύτιμη αυθεντική ιστορική πηγή για τις αιτίες και την πορεία προς το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλωστε, ο συγγραφέας Ιβάν Μάισκι διετέλεσε πρεσβευτής της Σοβιετικής Ενωσης στη Βρετανία την κρίσιμη περίοδο 1932 - 1943 και υπήρξε στενός συνεργάτης του Επιτρόπου Εξωτερικών Υποθέσεων, Μαξίμ Λιτβίνοφ.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Μ. Παπαδόπουλος, υπάρχουν δυο πιο σημαντικοί λόγοι που υπογραμμίζουν την αξία της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής». Ο πρώτος λόγος αφορά την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας απέναντι στις αστικές προσπάθειες διαστρέβλωσης και αναθεώρησης της Ιστορίας.

Σ' αυτό το σημείο ο ομιλητής ανέφερε: «Στο επίκεντρο της διαπάλης με τις αστικές προσεγγίσεις βρίσκεται ο ψευδής ισχυρισμός ότι η Σοβιετική Ενωση είναι συνένοχη για το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου γιατί υπέγραψε το Σύμφωνο μη επίθεσης με τη ναζιστική Γερμανία, το γνωστό Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ. Ετσι η αστική αναθεώρηση επιχειρεί να εμφανίσει ως μόνους ειλικρινείς αντιπάλους του φασισμού τις αστικές δημοκρατίες όπως της Βρετανίας και της Γαλλίας. Αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί το βασικό ιστορικό υπόβαθρο της αντιδραστικής θεωρίας των δύο άκρων που επιχειρεί να ταυτίσει τους φασίστες με τους κομμουνιστές και το ταξικό εργατικό κίνημα, δηλαδή με τις μοναδικές δυνάμεις που παλεύουν για την εξάλειψη της αιτίας που γεννά το φασιστικό ρεύμα, το μονοπωλιακό καπιταλισμό».

Η μάχη της ΕΣΣΔ με το χρόνο και τον ιμπεριαλισμό

Γεμάτη η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αντώνης Σαμαράκης», στο Κερατσίνι
Γεμάτη η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Αντώνης Σαμαράκης», στο Κερατσίνι
Εξηγώντας τις ιστορικές εξελίξεις που οδήγησαν στο Σύμφωνο Ρίμπεντροπ - Μολότοφ, ο ομιλητής αναφέρθηκε στη μάχη που έδινε τη δεκαετία του '30 η ΕΣΣΔ για να προλάβει να ολοκληρώσει την πολεμική προετοιμασία της και να καθυστερήσει όσο μπορούσε την αναμενόμενη γερμανική επίθεση. Αναφέρθηκε σε στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος αυτής της τιτάνιας προσπάθειας με βάση και τον απολογισμό του 18ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος το 1939, όπου παρουσιάστηκαν τα σημαντικά βήματα βελτίωσης της ισχύος του Κόκκινου Στρατού σε σχέση με το 1934.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση, εξήγησε, είχε ιδιαίτερη σημασία ν' αξιοποιηθούν από τη σοβιετική εξωτερική πολιτική όλες οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ώστε να μη σχηματιστεί ένα ενιαίο μέτωπο στήριξης από όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, της στρατιωτικής επίθεσης ενάντια στην ΕΣΣΔ. Σ' αυτό το πλαίσιο, είχαν σημασία και οι συμφωνίες εμπορικών ανταλλαγών με Βρετανία και ΗΠΑ, αφού η ΕΣΣΔ αποτελούσε προνομιακό προορισμό των εξαγωγών βρετανικών και αμερικανικών μηχανημάτων τη δεκαετία του '30.

«Στο βιβλίο» τόνισε ο Μ. Παπαδόπουλος, «ο Ιβάν Μάισκι αποδεικνύει τους πραγματικούς στόχους της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, να προσανατολιστεί η γερμανική επίθεση μονομερώς προς τη Σοβιετική Ενωση και να διευκολυνθεί η κήρυξη πολέμου μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ. Αυτή η στόχευση εξηγεί την περιβόητη πολιτική της "μη επέμβασης", του κατευνασμού της Γερμανίας, ενώ η τελευταία ξεδίπλωνε τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια. Εξηγεί γιατί οι αστικές κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Γαλλίας ανέχθηκαν την προσάρτηση της Αυστρίας στη Γερμανία το '38, γιατί υπέγραψαν τη Συμφωνία του Μονάχου και την προσάρτηση τμήματος της Τσεχοσλοβακίας στη Γερμανία την ίδια χρονιά. Εξηγεί γιατί δεν έριξαν ούτε ντουφεκιά ενάντια στη γερμανική εισβολή στην Πολωνία το '39, και γιατί υπονόμευσαν κάθε προσπάθεια της ΕΣΣΔ για να υπογράψει τριμερές Σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας ενάντια στη ναζιστική προέλαση. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο ελιγμός της ΕΣΣΔ με την υπογραφή του Συμφώνου Ρίμπεντροπ - Μολότοφ ήταν μονόδρομος για να εξασφαλιστούν 20 κρίσιμοι μήνες για τη σοβιετική πολεμική προετοιμασία, για να δοθούν με καλύτερους όρους οι μεγάλες μάχες της Μόσχας και του Στάλινγκραντ».

Να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη

Εξαντλήθηκε το «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», μετά το τέλος της εκδήλωσης
Εξαντλήθηκε το «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;», μετά το τέλος της εκδήλωσης
Συνεχίζοντας ο ομιλητής αναφέρθηκε στο δεύτερο σημαντικό λόγο που υπογραμμίζει τη σημασία της νέας έκδοσης. Εξήγησε ότι βοηθάει στην κατανόηση των ιστορικών συνθηκών, μέσα στις οποίες σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές κι εναλλαγές στη γραμμή της Κομμουνιστικής Διεθνούς σε κρίσιμα ζητήματα όπως η στάση απέναντι στο φασισμό, στην αστική δημοκρατία, στη σοσιαλδημοκρατία και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τόνισε ότι ορισμένες συγκυριακές επιλογές κι ελιγμοί της σοβιετικής εξωτερικής πολιτικής δυστυχώς θεωρητικοποιήθηκαν κι ενσωματώθηκαν στη γραμμή του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Ετσι εδραιώθηκαν προβληματικές, λαθεμένες προσεγγίσεις και στρατηγικές κατευθύνσεις.

Ο Μ. Παπαδόπουλος ξεχώρισε τρεις βασικές προβληματικές θέσεις: «Ηταν καταρχήν λαθεμένος μεθοδολογικά και ουσιαστικά ο διαχωρισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και συμμαχιών σε επιθετικές, φιλοπόλεμες, φασιστικές όπως η Γερμανία και σε φιλειρηνικές, αμυντικές, αντιφασιστικές όπως η Βρετανία.

Αυτή η ανάλυση βασιζόταν στην απόσπαση της εσωτερικής από την εξωτερική πολιτική του αστικού κράτους. Καλλιεργούσε την αυταπάτη ότι η εξωτερική πολιτική προσδιορίζεται απ' το ιδεολογικό ρεύμα που κυριαρχεί στην εκάστοτε αστική κυβέρνηση, απ' το αν είναι φασιστική ή σοσιαλδημοκρατική. Ομως η λενινιστική ανάλυση έχει αποδείξει ότι οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής καθορίζονται απ' τα στρατηγικά συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου κάθε χώρας, απ' τους αστικούς στόχους για συμμετοχή στον έλεγχο και στο ξαναμοίρασμα των αγορών.

Τα γεγονότα επιβεβαίωσαν την ορθότητα της λενινιστικής θέσης. Αυτή η λαθεμένη διάκριση συσκότιζε τελικά τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου, καθώς και το γεγονός ότι ο στόχος όλων των εμπόλεμων καπιταλιστικών κρατών θα ήταν η διατήρηση και ενίσχυση της αστικής εξουσίας μετά τη λήξη του πολέμου.

Αντίστοιχα προβληματικός ήταν και ο νέος ορισμός του φασισμού, ο οποίος στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς συνδέθηκε με το πιο αντιδραστικό τμήμα του χρηματιστικού κεφαλαίου, σε αντίθεση με προηγούμενες αναλύσεις και αποφάσεις που προσδιόριζαν σωστά το φασισμό ως μορφή αντιδραστικής επίθεσης συνολικά του χρηματιστικού κεφαλαίου, χωρίς διαχωρισμούς.

Ετσι κυριάρχησε τελικά και η γραμμή του λαϊκού αντιφασιστικού μετώπου, της κοινοβουλευτικής διεκδίκησης της αστικής κυβέρνησης σε συμμαχία με τη σοσιαλδημοκρατία, με στόχο την αποτροπή του φασισμού και του πολέμου. Αυτός ο μεταβατικός στόχος συμμετοχής των κομμουνιστών στη διακυβέρνηση σε καπιταλιστικό έδαφος οδήγησε στον εγκλωβισμό του κινήματος κάτω απ' τη σημαία της αστικής δημοκρατίας. Ετσι παραμερίστηκε η προετοιμασία και η κλιμάκωση της πάλης για την εργατική εξουσία.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα των αρνητικών συνεπειών αυτών των επιλογών είναι το λαϊκό μέτωπο της Γαλλίας. Σχημάτισε κυβέρνηση το '36 με εκλογική νίκη 57%, μετά από μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις. Το Γαλλικό ΚΚ, που έλαβε 15%, στήριξε την αστική κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχει.

Στην αρχή η κυβέρνηση πήρε ορισμένα μέτρα ανακούφισης του λαού, έδωσε κάποιες αυξήσεις, κατοχύρωσε το 40ωρο. Στη συνέχεια, όμως, προχώρησε σε υποτίμηση του φράγκου για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα του γαλλικού κεφαλαίου και ανέχθηκε τη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού που επιδείνωσε την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων. Δεν πρόσφερε καμιά στρατιωτική βοήθεια στις αντιφασιστικές δυνάμεις της Ισπανίας. Παρότι η σύνθεση της Βουλής δεν άλλαξε, στο εσωτερικό της κυβέρνησης έγιναν αλλαγές. Το '39 η γαλλική κυβέρνηση παρέδωσε στον Φράνκο πλοία του ισπανικού πολεμικού στόλου και του επέστρεψε το χρυσό που κρατούσε ενέχυρο από το '31. Την ίδια χρονιά έθεσε εκτός νόμου το Γαλλικό ΚΚ, μετά την υπογραφή του Συμφώνου Ρίμπεντροπ - Μολότοφ. Τελικά η Βουλή του '36 επέτρεψε το σχηματισμό της κυβέρνησης Πετέν, της συνεργασίας με τη ναζιστική Γερμανία. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους...».

Στη συνέχεια, ο ομιλητής αναφέρθηκε στην επικαιρότητα των διδαγμάτων από τα λάθη του παρελθόντος, στη σημερινή πολιτική διαπάλη και την προετοιμασία του κινήματος για την περίπτωση ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην ευρύτερη περιοχή μας.

Αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις που δείχνουν ότι η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής συνεχίζει να δρα κάτω απ' την προστατευτική φτερούγα του αστικού κράτους. Τόνισε τη σημασία της προετοιμασίας για να μην εγκλωβιστεί το κίνημα κάτω από τη σημαία της αστικής τάξης, είτε στην περίπτωση που αυτή καλεί σε συμμετοχή σε επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είτε στην περίπτωση που υπάρξει εισβολή από άλλο καπιταλιστικό κράτος. Υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση η πάλη πρέπει να είναι αναπόσπαστη από τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Συγκεντρώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Με σύνθημα «Καμία ανοχή στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης και της ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Αμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων - ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους», οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ πραγματοποιούν σε μια σειρά περιοχές της χώρας συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Μεταξύ άλλων, αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται και τα εξής:

Στην Αττική

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 7 μ.μ., στα Ανω Λιόσια, αίθουσα Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Τη Δευτέρα 30/3

-- Στις 7 μ.μ., στο Μπραχάμι, στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη». Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στο Νέο Ηράκλειο, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ., στο 5ο Διαμέρισμα Πειραιά, στην αίθουσα της 5ης Δημοτικής Κοινότητας (Καλλέργη 143). Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Περιστέρι, στο εστιατόριο «Θωμάς» θα μιλήσει ο Φίλιππος Φλουσκούνης, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Περιστέρι, στην Αγία Τριάδα (καφενείο επί της οδού Τζων Κέννεντυ & Τζουμαγιάς) θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, στέλεχος του Κόμματος.

Σε Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Ενόψει της συγκέντρωσης στη Χαλκίδα, την Τετάρτη 1 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο «Παπαδημητρίου» με ομιλητή τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, αυτές τις μέρες θα πραγματοποιηθούν:

Σήμερα, Σάββατο

-- Στις 10 π.μ. πικετοφορία στο κέντρο της Χαλκίδας.

Τη Δευτέρα 30/3

-- Περιοδείες στις 6 π.μ. στο Ναυπηγείο Χαλκίδας, στις 10 π.μ. στο Κέντρο Υγείας Ψαχνών, στις 11 π.μ. στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, στις 11.30 π.μ. στην ΠΕΠΣΙ (Σχηματάρι), στις 12 μ. στο ΚΨΥ και στον ΟΚΑΝΑ Χαλκίδας, στις 1.30 μ.μ. στο εργοστάσιο ΑΙΓΙΣ, στις 3 μ.μ. στη σχολή του ΟΑΕΔ στο Βασιλικό, στις 4.30 μ.μ. στο Δημόσιο ΙΕΚ Χαλκίδας, στις 6 μ.μ. στο Νυχτερινό ΕΠΑΛ Χαλκίδας.

Στη Θεσσαλία

Σήμερα, Σάββατο:

-- Ομιλία στη Σέκλιζα Καρδίτσας, στις 7 μ.μ., με τον Μαρίνο Μακρή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 30/3:

-- Περιοδεία στα εμπορικά κέντρα «ΠΑΝΘΕΟΝ» και «ΙΚΕΑ» της Λάρισας, στις 6.30 μ.μ., με τον Μαρκ. Ζούκα, μέλος της ΕΟΕ της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

Στη Ζάκυνθο

Αύριο, Κυριακή, η ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση, στις 19.30, στα γραφεία της (Αλ. Ρώμα 45), με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις. Η πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΤΕ και μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ Ν. Βουρδέρης.

Στην Ηλεία

Αύριο, Κυριακή, ομιλία - συζήτηση με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις, η θέση του ΚΚΕ», στην Αγία Αννα στις 12.30 μ.μ. με ομιλητή τον Χρήστο Γιαννόπουλο, μέλος της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Στοίχημα η ενίσχυση των δεσμών μας ενάντια στις αυταπάτες της κυβερνητικής εναλλαγής

Ορισμένα στοιχεία από το πολιτικό άνοιγμα των ΚΟ της Αχαΐας μπροστά στην πρόσφατη συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Πάτρα

Από τη συγκέντρωση του Κόμματος στην Πάτρα
Από τη συγκέντρωση του Κόμματος στην Πάτρα
Ενα πλούσιο, πολύμορφο πολιτικό πρόγραμμα, που κορυφώθηκε με την ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου την προηγούμενη Παρασκευή, ξεδίπλωσαν το προηγούμενο διάστημα οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ.

Με κεντρικό σύνθημα «Καμιά ανοχή στη νέα συμφωνία της κυβέρνησης και της ΕΕ για επέκταση του μνημονίου. Αμεση κατάργηση μνημονίων - εφαρμοστικών νόμων - ανάκτηση απωλειών. Ρήξη με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους», το κάλεσμα των Οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ έφτασε σε δεκάδες χώρους δουλειάς, γειτονιές και συνοικίες της Πάτρας, το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, αλλά και σε αρκετά χωριά της υπαίθρου της Αχαΐας.

Γι' αυτή τη δουλειά, που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, έχει σημασία να εκτιμηθούν μια σειρά λόγοι που συνέβαλαν στην επιτυχία του ανοίγματος που πραγματοποίησαν οι Κομματικές και Κνίτικες Οργανώσεις, που εκφράστηκε και στη συγκέντρωση της 20ής Μαρτίου.

Κατ' αρχάς, υπήρχε η ανάγκη να εκφραστεί η λαϊκή αντίθεση στα σχέδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στη νέα συμφωνία που υπέγραψε με τους «εταίρους» στις 20 Φλεβάρη. Η πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου του Κόμματος στην Αθήνα ήταν ο «οδηγός», έδωσε «αέρα» στις δυνάμεις μας να βγούνε μπροστά, να πραγματοποιηθεί αντίστοιχη παρουσία του Κόμματος στην Πάτρα, το τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

Στόχος, που τέθηκε από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκέντρωση της Πάτρας να αποτελεί την κορύφωση της δουλειάς που θέλαμε να έχει προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα από τις ΚΟΒ και τις ΟΒ. Να εκφραστούν τα αποτελέσματα της επαφής μας με τους εργαζόμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων, αλλά και της επαρχίας της Αχαΐας.

Πλούσια δράση σε χώρους δουλειάς και μόρφωσης, στην πόλη και την ύπαιθρο

Ετσι έγινε προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα πρόγραμμα δράσης μέχρι τη συγκέντρωση, που να στοχεύει τους βασικούς χώρους που θέλουμε να απευθυνθούμε. Υπήρχε σχεδιασμός από τις Κλαδικές ΚΟΒ να παρέμβουμε σε βασικούς χώρους δουλειάς. Τέτοια δουλειά έγινε σε ορισμένα εργοστάσια, ενώ σε άλλα μπήκε σχέδιο να βρούμε τους εργαζόμενους στις αλλαγές βάρδιας, στους χώρους πριν μπούνε ή βγούνε από την εργασία τους οι εργαζόμενοι.

Από το σχέδιο δεν έλειψε και η παρέμβασή μας στην Κατάρτιση, στα ΙΕΚ και την ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Σε ορισμένους από αυτούς τους χώρους έγιναν ομιλίες και συζήτηση για τις θέσεις του Κόμματος, εκφράστηκε η ανάγκη από τους σπουδαστές για συχνότερη επαφή μαζί μας.

Ηταν επίσης σημαντικό ότι άνοιξε κουβέντα με κόσμο που είτε δραστηριοποιούμασταν μαζί του το προηγούμενο διάστημα (μέσα από τα σωματεία, το κίνημα γενικότερα), αλλά και με εργαζόμενους που δεν είχαμε επαφή στο παρελθόν.

Βοήθησε, επίσης, η σύσκεψη - συζήτηση που πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση της Πάτρας με εργαζόμενους από χώρους δουλειάς, που προηγήθηκε των περιοδειών των Κομματικών Οργανώσεων. Εκεί έγινε αναφορά στα καθήκοντά του Κόμματος, των φίλων και οπαδών την περίοδο που διανύουμε, στη δράση που πρέπει να έχουμε με βάση τις νέες συνθήκες, αλλά και στον προγραμματισμό της.

Πλούσιο ήταν και το πρόγραμμα που ανέπτυξαν και οι Εδαφικές ΚΟΒ. Εγιναν καθημερινές περιοδείες σε βασικές γειτονιές και συνοικίες. Δουλειά που συνδυάστηκε με σχεδιασμένο άνοιγμα σε κόσμο που είχαμε βρεθεί μαζί του και προεκλογικά. Αυτό βοήθησε να δραστηριοποιηθούν φίλοι - οπαδοί να απευθυνθούν και αλλού.

Η δράση των Κομματικών Οργανώσεων «έδεσε» και με τη δουλειά που παράλληλα πραγματοποιούνταν σε μια σειρά χώρους. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, στις ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Κόμματος και της ΚΝΕ, στο πολιτικό άνοιγμα ενόψει και των φοιτητικών - σπουδαστικών εκλογών, προπαγανδιζόταν και η συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Αντίστοιχα στους μαθητές, είχε ήδη ξεκινήσει η προπαγάνδα στα σχολεία από την ΚΝΕ για το Μαθητικό Φεστιβάλ. Η δράση αυτή «κούμπωνε» με τη δουλειά μας και για τη συγκέντρωση, αλλά και με την παρέμβαση των κομματικών δυνάμεών μας στα σχολεία, ώστε να εκφραστεί συμμετοχή και από εκπαιδευτικούς.

Σημαντική ήταν και η παρέμβαση που έγινε στην επαρχία της Αχαΐας. Ο αντίστοιχος Τομέας ανέπτυξε πρόγραμμα περιοδειών - ομιλιών σε χωριά, αλλά και χώρους δουλειάς της υπαίθρου. Είχαν προηγηθεί συσκέψεις με οπαδούς - φίλους στο Αίγιο και τη Δυτική Αχαΐα. Η δράση της Κομματικής Οργάνωσης είχε αποτέλεσμα κόσμος και από την επαρχία της Αχαΐας να συμμετάσχει στη συγκέντρωση της Πάτρας.

Στοίχημα το πώς θα δοθεί αντίστοιχη συνέχεια

Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένας «γεμάτος» δραστηριότητα, μεγαλύτερη ή μικρότερη, μήνας. Ηταν μια συνδυαστική δουλειά με δημόσιες δράσεις, αλλά και δουλειά με τον περίγυρο, ενώ την ίδια περίοδο οι ΚΟΒ πραγματοποιούσαν ιδεολογικά μαθήματα - διαλέξεις μαζί με οπαδούς.

Ολα αυτά συνέβαλαν, όπως και ο σφιχτός έλεγχος, αλλά και τα κριτήρια που τέθηκαν από τα όργανα για τον κόσμο που θέλουμε να απευθυνθούμε, έχοντας πρώτα τα κοινωνικοταξικά.

Αυτή η δράση εκφράστηκε και στη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχε και κόσμος πέρα από τις γραμμές του Κόμματος, πέρα από τους σταθερούς φίλους και οπαδούς. Υπήρχε κομμάτι εργαζομένων, νεολαίας, που έχουν δουλέψει μαζί του στον τόπο κατοικίας και οι Εδαφικές ΚΟΒ. Στοίχημα είναι τώρα το πώς από τα όργανα αλλά και τις ΚΟΒ θα δοθεί συνέχεια, πώς θα ανταποκριθούμε, πώς θα σφίξουμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας με αυτόν τον κόσμο που ακουμπά στο Κόμμα, σπάει τις αυταπάτες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δείχνει μεγαλύτερη ωριμότητα στο πώς πρέπει να σταθούμε, ποια η προοπτική για το αύριο, έξω από την ΕΕ, με μονομερή διαγραφή του χρέους και κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ