Τρίτη 19 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης χτες και προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση των μεικτών επιτροπών στα ιδιωτικά σχολεία

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας απαντούν οι γονείς στην πρόκληση της κατάργησης των μεικτών επιτροπών εξετάσεων στα ιδιωτικά λύκεια. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, κατήγγειλε ότι παρόλο που αυτή τη στιγμή η Ομοσπονδία αποτελεί τη μαζικότερη οργάνωση γονέων της Ελλάδας (καθώς η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων παραμένει επί 10 χρόνια με διορισμένο ΔΣ), το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δεχτεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της.

Αναφερόμενη στο ζήτημα που προέκυψε με την κατάργηση των μεικτών επιτροπών (που αποτελούνταν και από καθηγητές δημοσίων σχολείων) για τα μη πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (που συνδιαμορφώνουν όμως κατά 30% το βαθμό απολυτηρίου) στα ιδιωτικά λύκεια, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, Β. Τζιατζή, σημείωσε ότι το υπουργείο με αυτό τον τρόπο εισάγει προνόμια και διακρίσεις και πριμοδοτεί την ιδιωτική εκπαίδευση καθώς καταργείται μία ρύθμιση που εξασφάλιζε το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Οι γονείς αναφέρθηκαν στην εγκύκλιο που εξέδωσε στις 21/5/2001 το υπουργείο Παιδείας, παραμονή εξετάσεων, ορίζοντας Λυκειακές Επιτροπές σε ιδιωτικά σχολεία ισότιμα με τα δημόσια (Κολέγια, Αρσάκεια κλπ.) από τρεις ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και δύο δημόσιους και πρόεδρο της Λυκειακής Επιτροπής το διευθυντή του ιδιωτικού λυκείου (ενώ είχε προηγηθεί άλλη εγκύκλιος που όριζε ότι οι επιτροπές είναι ίδιες σε όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία που δεν ανήκουν στη δημόσια εκπαίδευση).

Οπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των γονιών, με την προσφυγή θέλουν να αναγκάσουν το υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει τους νόμους, ενώ, όπως είπαν χαρακτηριστικά, «οι γονείς δεν μπορούν να μείνουν με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουν άλλες τέτοιες ρυθμίσεις».

Ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Θ. Τσούπος, σημείωσε ότι αν φέτος τα ποσοστά απόρριψης στις εξετάσεις κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, από τους 63.200 μαθητές της Γ΄ Λυκείου, 60.000 θα πάρουν απολυτήριο και από τους μαθητές της Β΄ Λυκείου θα προαχθούν 63.000 στη Γ΄ Λυκείου, ενώ, όπως επισήμανε, για τους 8.000 περίπου μαθητές του Β΄ κύκλου των ΤΕΕ διατίθενται μόνο 3.519 θέσεις στα ΤΕΙ.

Οι εκπρόσωποι των γονέων αναφέρθηκαν και στο ζήτημα που προέκυψε με την ταύτιση των θεμάτων των Αρχαίων με αυτά των εξετάσεων που είχαν διοργανώσει τα φροντιστήρια, ανακοινώνοντας ότι δε θα προσφύγουν στο ΣτΕ για να μην υποχρεωθούν οι μαθητές να ξαναδώσουν εξετάσεις, χαρακτήρισαν ωστόσο το θέμα σοβαρό και επανέλαβαν το αίτημα να εξαιρεθούν οι φιλόλογοι που συμμετείχαν στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων από αυτή τη θέση στο μέλλον.

Η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας αυτό το διάστημα διοργανώνει συσκέψεις ενημέρωσης, επαφές με τα πολιτικά κόμματα και προχωρά στο συντονισμό των ομοσπονδιών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η αναζήτηση του υπευθύνου για τα οποία οδηγεί κατευθείαν στην εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ