Τρίτη 24 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ - ΜΕΝΙΔΙ - ΦΥΛΗ
Μεγάλη διαδήλωση για την άθλια κατάσταση στον τομέα Υγείας

Πάνω από 50 φορείς του κινήματος καλούσαν στη συγκέντρωση που έγινε το Σάββατο στο Περιστέρι

Δυνατά ακούστηκε το πρωί του Σαββάτου στη Δυτική Αθήνα το αίτημα του λαού της περιοχής για δημόσια, δωρεάν, υψηλού επίπεδου Υγεία για όλο το λαό. Εκατοντάδες διαδηλωτές, με συνθήματα όπως «Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Χωρίς νοσοκομεία αφήνουν το λαό, για να θησαυρίζει το κεφάλαιο», ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα Λαϊκών Επιτροπών, σωματείων και φορέων της περιοχής και συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην πορεία από την πλατεία Δημαρχείου προς το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ.

Εκεί κρέμασαν ένα μεγάλο πανό με σύνθημα: «Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για το λαό», ενώ ο Παναγιώτης Σοφός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ αναφέρθηκε στην υποβάθμιση που έχει υποστεί η δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Είπε, μεταξύ άλλων: «Η ανάγκη του λαού για υγεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα. Μαγαζιά ιδιωτών επιχειρηματιών στήνονται σε όλες τις γειτονιές με έτοιμη πελατεία από τους δημόσιους φορείς. Διεκδικούμε για όλο το λαό, για την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους συνταξιούχους ελεύθερη πρόσβαση στα νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, στα φάρμακα. Τα πληρώσαμε και τα πληρώνουμε με τον ιδρώτα μας. Σήμερα, με το συλλαλητήριο δώσαμε το μήνυμα ότι οργανώνουμε την πάλη μας μέσα από τους φορείς της εργατικής τάξης και του λαού. Ολοι μια γροθιά συνεχίζουμε για να κατακτήσουμε τα αγαθά της δημόσιας Υγείας».

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιώργος Πέρρος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γιάννης Πρωτούλης και Γιάννης Μανουσογιαννάκης, οι Δήμαρχοι Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος και Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος καθώς και ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιάννης Γαλανόπουλος, γιατρός στο «Αττικόν» και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο Μιχάλης Ρίζος, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικόν», η Μαρία Φιλανταράκη, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ιλίου και ο Μάρκος Αλεξίου από τη Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Χρήστος Μαργανέλης από τη Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου.

Η κατάσταση είναι στο απροχώρητο

Ο Γιάννης Γαλανόπουλος, αναφερόμενος στις σοβαρές ελλείψεις των μονάδων Υγείας της περιοχής και την τραγική κατάσταση του «Αττικού» τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα βιώνουμε καθημερινά ως εργαζόμενοι. Ελάτε σε μια εφημερία να δείτε ότι δεν μπορεί να περπατήσει άνθρωπος από τα ράντζα και τις αντλίες οξυγόνου που γεμίζουν τους διαδρόμους.

Από την πορεία που ακολούθησε
Από την πορεία που ακολούθησε
Ελάτε να δείτε τους συνανθρώπους μας που αναγκάζονται να νοσηλεύονται στο διάδρομο, πάνω σε ένα φορείο. Ελάτε να δείτε τις δεκάδες ώρες αναμονής στη γενική εφημερία, ελάτε να δείτε από κοντά πως ένας μαγνητικός τομογράφος εδώ και ένα χρόνο δεν μπορεί να φτιαχτεί ενώ στα γύρω ιδιωτικά κέντρα γίνεται πανηγύρι από μαγνητικές τομογραφίες. Ελάτε από κοντά να δείτε δύο νοσηλευτές να έχουν στην πλάτη τους μια βάρδια με πενήντα ως εβδομήντα αρρώστους».

Αναφερόμενος στην πολιτική της νέας κυβέρνησης απέναντι σ' αυτές τις ελλείψεις, υπογράμμισε ότι ο νέος υπουργός επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι τα προβλήματα θα συνεχίσουν να διογκώνονται: «Οι απόψεις του είναι ξεκάθαρες, δεν χωράνε παρερμηνεία. Για τις δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις που έχει ανάγκη το δημόσιο σύστημα απαντά ότι θα προσλάβει μόλις χίλιους εργαζόμενους. Δεν πρόκειται να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, παρά μόνο επικουρικοί ή εργαζόμενοι με άλλες ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Οσο για το νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας που έκλεισε επιβαρύνοντας το «Αττικό» ακόμα περισσότερο, ο υπουργός δεν δεσμεύεται, δε λέει κουβέντα. Είναι τραγική ειρωνεία γιατί το ίδιο πρόσωπο, ο κύριος Κουρουμπλής ήταν στα "κάγκελα" όταν η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεινε το νοσοκομείο, φωνάζοντας ότι φταίνε οι μνημονιακές πολιτικές. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τους "αντιμνημονιακούς" να ξανανοίξουν το νοσοκομείο».

Ο Μιχάλης Ρίζος, με τη σειρά του, επεσήμανε ότι: «Η δημόσια υγεία στην περιοχή μας βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Σε μια περιοχή που μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία, με παιδιά ανεμβολίαστα και υποσιτισμένα, με τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα διαρκώς να αυξάνονται λόγω της γενικότερης ανέχειας και υποβάθμισης των συνθηκών ζωής, τα νοσοκομεία και οι δημόσιες δομές Υγείας και Πρόνοιας αφήνονται στην τύχη τους». Αυτή η πραγματικότητα απεικονίζεται στο πλήρες λειτουργικό αδιέξοδο του Αττικού Νοσοκομείου, πρόσθεσε, αναδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, τις σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και τους μειωμένους προϋπολογισμούς.

Ιδιώτες και κράτος πουλάνε υπηρεσίες

Η Μαρία Φιλανταράκη αναφέρθηκε εκτενώς στις επιπτώσεις που έχει αυτή η πολιτική στην υγεία της εργαζόμενης γυναίκας και στη μητρότητα. Οπως είπε, η μητρότητα μπαίνει στο στόχαστρο με τη λογική ότι είναι οικογενειακή υπόθεση και όχι κοινωνική. Υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα:

«Η μητρότητα θεωρείται κόστος και θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους. Τα κέντρα μάνας και παιδιού στη Δυτική Αθήνα κάθε μέρα υποβαθμίζονται και περισσότερο. Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη παιδιάτρων και γυναικολόγων σπρώχνοντάς μας ουσιαστικά στους ιδιώτες. Αυτός είναι ο κύριος στόχος των κυβερνήσεων και της ΕΕ: Να πέσει φρέσκο χρήμα στους επιχειρηματίες της Υγείας. Οι γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για να κάνουν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο, πρέπει να αρκεστούν το πολύ σε αποσπασματικά προγράμματα περιορισμένων και ελάχιστων παροχών, περιμένοντας τις δωρεάν εξετάσεις στο πλαίσιο της μιας ή άλλης καμπάνιας».

Αναφερόμενη στις διεκδικήσεις του γυναικείου κινήματος, της ΟΓΕ σημείωσε: «Απαιτούμε δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με μόνιμες σταθερές σχέσεις εργασίας των κέντρων μάνας και παιδιού καθώς και τη δημιουργία νέων σε κάθε δήμο. Επίσης, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλες τις γυναίκες και τα παιδιά για το σχολείο και τις αθλητικές δραστηριότητες, για όλο τον προγεννητικό έλεγχο για τις εγκύους καθώς και τη διαδικασία της ιατρικής υποβοήθησης και αναπαραγωγής».

Ο Μάρκος Αλεξίου επισήμανε τις ελλείψεις στους δήμους Αχαρνών και Φυλής: «Με πληθυσμό διακοσίων χιλιάδων ανθρώπων, κατά κύριο λόγο λαϊκά στρώματα, δεν υπάρχει νοσοκομείο, ενώ η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας από τα ΠΕΔΥ είναι υποτυπώδης».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού, η οποία λειτουργεί σαν Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών: «Οι παροχές Υγείας από την πολυκλινική γίνονται επί πληρωμή. Δέκα ευρώ αν ο ασθενής έχει ραντεβού, είκοσι αν δεν έχει ραντεβού. Δηλαδή ένας εργαζόμενος που θέλει συνταγογράφηση από τρεις γιατρούς θα πληρώσει από τριάντα έως εξήντα ευρώ και φυσικά αν χρειαστεί εξετάσεις πληρώνει παραπάνω. Απαιτούμε να περάσει στο δημόσιο σύστημα Υγείας, να λειτουργεί σαν Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, παρέχοντας δωρεάν υπηρεσίες σε όλο το λαό της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ