Τρίτη 24 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο κάλεσμα Οτσαλάν για αφοπλισμό

«Τριβές» στο AKP και όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.--

Νέα έκκληση για την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου «για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα του κατά της τουρκικής Δημοκρατίας», απηύθυνε ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με μήνυμά του που διαβάστηκε στο πλαίσιο εορτασμών για το «Νεβρόζ» (πρόκειται για την κουρδική πρωτοχρονιά).

«Αυτός ο αγώνας του κινήματός μας που μετράει 40 χρόνια είναι γεμάτος πόνο, αλλά δεν υπήρξε μάταιος. Ταυτόχρονα, όμως, έχει γίνει μη βιώσιμος. Η ιστορία και ο λαός μας ζητούν από εμάς μία δημοκρατική λύση και ειρήνη που να συμβαδίζουν με το πνεύμα της εποχής», σημειώνεται στο σχετικό μήνυμα, όπου εξηγείται ότι το συνέδριο θα πρέπει να καθορίσει «την πολιτική και κοινωνική στρατηγική του, ώστε να συμβαδίζουν με το πνεύμα της νέας περιόδου».

Οι νέες δηλώσεις του ηγέτη του PKK επιβεβαιώνουν την «κινητικότητα» που φαίνεται να εντείνεται το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - κουρδικής πλευράς.

Διαφωνίες Ερντογάν

Πάντως, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να προχωρήσουν μέσα σε συνθήκες έντονων ενδοαστικών αντιθέσεων, που ανατροφοδοτούνται και ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούνη. Ενδεικτικές είναι οι διαφωνίες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης και φιλοκουρδικών κομμάτων όπως το HDP (που έχουν άμεση επαφή με το PKK και τον Οτσαλάν) αλλά και η κριτική που άσκησε στο κείμενο 10 σημείων που παρουσίασε ο Οτσαλάν. Επίσης, σύμφωνα τουλάχιστον με το ρεπορτάζ της «Χουριέτ», σημείωσε ότι η προεδρία και η κυβέρνηση δεν ανταλλάσσουν συμβουλές για κάθε ζήτημα, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο «θα μπορούσε να επιτευχθεί με το προεδρικό σύστημα».

Θυμίζουμε ότι ο Ερντογάν είχε ασκήσει έντονη κριτική και σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής, τόσο προς την Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας όσο και ως προς τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης, ενώ διαφορετικές «προσεγγίσεις» φαίνεται ότι υπήρξαν και ως προς την παραίτηση του Χακάν Φιντάν από την ηγεσία των Μυστικών Υπηρεσιών, όπου τελικά επέστρεψε.

Αν και ο πρωθυπουργός Αχμέντ Νταβούτογλου προσπάθησε το προηγούμενο διάστημα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, οι αντιθέσεις είναι υπαρκτές. Καθόλου τυχαία, με αφορμή τα σχόλια του Ερντογάν για την κυβερνητική τακτική στις διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είπε ότι «αγαπάμε τον Πρόεδρό μας, γνωρίζουμε την εξουσία όπως και τις υπηρεσίες που θα προσφέρει αλλά ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει κυβέρνηση σε αυτήν τη χώρα... Αν υπάρχει κυβέρνηση που διοικεί τη χώρα τότε αυτή θα πρέπει να είναι σοβαρά πολύ ισχυρή στις αποφάσεις και τις επιχειρήσεις της, και αυτή η δύναμη να γίνει γνωστή δημόσια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ