Σάββατο 21 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
«Σας έβαλαν τιμωρία να γράψετε μόνοι σας το μνημόνιο»

Αιχμές για την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποδοτικά για το κεφάλαιο τα φλέγοντα ζητήματα της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, τον «όψιμο φιλοαμερικανισμό» της, αλλά και για ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ συγκεκριμένων ομάδων «συμφερόντων», εμπεριείχε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενζιέλου, χτες στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Ενδεικτικά, εστιάζοντας στα όσα συνέβησαν προχτές στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου μετείχε ο Αλ. Τσίπρας, ο Βενιζέλος υποστήριξε ότι πιστοποίησε «πως χάσαμε ένα ολόκληρο μήνα. Πως σήμερα, 20 Μαρτίου, επιβεβαιώνουμε το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου και στο μεταξύ η πραγματική οικονομία έχει εγκαταλειφθεί, τα έσοδα υστερούν, οι τράπεζες χειμάζονται και η χώρα διαπραγματεύεται από χειρότερη θέση».

Στην ίδια βάση: «Η χώρα πράγματι διολισθαίνει. Διολισθαίνει ολοένα σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων και αυτό μειώνει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα, διότι έχουμε χάσει τα τρία βασικά πλεονεκτήματα. Το πρωτογενές πλεόνασμα, το θετικό ρυθμό ανάπτυξης και το ισχυρό τραπεζικό σύστημα».

Λες και αναζητά ρόλο κάνει...

Εκτίμησε, επίσης, ότι στην περιλάλητη «πολιτική διαπραγμάτευση», ο Τσίπρας «ως απάντηση εισέπραξε "να καλοδεχτείτε στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, να συζητήσετε με τους θεσμούς πολιτικά, δηλαδή με την τρόικα στις Βρυξέλλες και μετά να ξαναπάτε στο Γιούρογκρουπ να πάρουν τελική απόφαση"». «Είπε ο κ. Τσίπρας (...) "δεν θα αποδεχτούμε την πέμπτη αξιολόγηση". Αυτό που κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια, δηλαδή η τρόικα, τι είναι; Δεν είναι αξιολόγηση;» αναρωτήθηκε ο Βενιζέλος.

Τόνισε δε ότι οι πιστωτές περιμένουν «το ταχύτερο δυνατό πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Αρα, οι περιβόητες 7 μεταρρυθμίσεις του κ. Βαρουφάκη με τους κουκουλοφόρους καταδότες, τα τυχερά παιχνίδια, δεν είναι ούτε πλήρης, ούτε συγκεκριμένος κατάλογος. Αντε ξανά μανά από την αρχή. Αυτό σημαίνει τιμωρία "σε βάζω να γράψεις μόνος σου το μνημόνιο"»...

Σημειωτέον, ο Βενιζέλος έψεξε την κυβέρνηση και για «αδιανόητη αφέλεια η οποία εκδηλώνεται στον τρόπο με τον οποίον βιώνετε τον όψιμο και επιπόλαιο φιλοαμερικανισμό σας. Τώρα θα πάρει ο Πρόεδρος Ομπάμα να μαλώσει την καγκελάριο Μέρκελ κι αυτό είναι το όραμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, έτσι λειτουργούν τα πράγματα στον διεθνή συσχετισμό», τους ειρωνεύτηκε.

Παραπέρα άφησε μπηχτές για τον τρόπο που κινείται και θεσμοθετεί η κυβέρνηση λέγοντας: «Εχετε αρχίσει πάρα πολύ νωρίς το φλερτ με περίεργες ρυθμίσεις. Πάρα-πάρα πολύ νωρίς (...) εμείς δυστυχώς μόλις σε δύο μήνες έχουμε να πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα κι έχουμε να πούμε πάρα πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το lobby της δραχμής (...) Σε αυτούς που έχουν βγάλει τα ευρώ έξω και έχουν τις ζημίες μέσα και περιμένουν μια χώρα φτηνή για να την αγοράσουν. Προσέξτε, το παιχνίδι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και όποιος έχει αναλάβει και δεσμεύσεις λόγω υποστήριξης που δέχεται θα κληθεί κάποια στιγμή να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του αυτές»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ