Σάββατο 21 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αναζητά Ανατολικά και Νότια νέα πεδία δράσης για τα μονοπώλιά της

Τη διατήρηση των κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, καθώς και την «ετοιμότητα για λήψη περαιτέρω μέτρων» προσυπέγραψε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και ο Ελληνας πρωθυπουργός...

Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες

ΕΕ

Από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες
Την ευθυγράμμιση όλων των συμμετασχόντων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) - δηλαδή και του Αλ. Τσίπρα ως επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης - στην κλιμάκωση της πίεσης προς τη Ρωσία, με διατήρηση των κυρώσεων, για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, επισήμανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, σε δηλώσεις του την Πέμπτη, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας της Συνόδου.

Κλιμάκωση της προσπάθειας περαιτέρω διείσδυσης στα ανατολικά

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να στηρίξει εμπράκτως τα κράτη που συμμετέχουν στην Ανατολική Εταιρική Σχέση (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία), της οποίας η Σύνοδος Κορυφής προετοιμάζεται για τις 21 Μάη, στη Ρίγα.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και του στρατιωτικού βραχίονά της, της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) που αποτελούν τα μέσα για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ, έχει συγκροτηθεί η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ (ΕΠΓ). Η ΕΠΓ αποτελεί το σχήμα για την επέμβαση της ΕΕ στις χώρες της άμεσης και ευρύτερης γειτονιάς της. Το πρώτο τμήμα της ΕΠΓ αποτέλεσε το Νότιο σκέλος, που στοχεύει στις χώρες της ΝΑ Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Το 2009 η ΕΕ στο πλαίσιο της ΕΠΓ συγκροτεί την «Ανατολική Εταιρική Σχέση», ως όχημα για τη διείσδυση της ΕΕ στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου. Διείσδυση, που σχεδιάζεται σε βάρος των ανάλογων σχεδίων που εκπονούν τα ρωσικά μονοπώλια και η αστική Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, το Συμβούλιο απηύθυνε εκ νέου συστάσεις να εφαρμόσει κατά γράμμα τα προβλεπόμενα στη συμφωνία του Μινσκ, δηλώνοντας την ετοιμότητα της ΕΕ «να υποστηρίξει τη διαδικασία», τονίζοντας ότι θα διατηρήσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μέχρι την «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ» και προειδοποιώντας με επέκτασή τους. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα, εάν είναι απαραίτητο», αναφέρεται στην απόφασή του. Σε κάθε περίπτωση δηλώνει πως «δεν αναγνωρίζει και συνεχίζει να καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ταυτόχρονα, διαμηνύει στην αστική τάξη της Ουκρανίας την πρόθεση της ΕΕ «να στηρίξει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, μαζί με άλλους δωρητές και σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ»... Στο πλαίσιο αυτής της στήριξης είναι έτοιμο να «βάλει το χέρι στην τσέπη», εγκρίνοντας ένα ακόμα χρηματοδοτικό πακέτο.

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της διαμάχης με τη Ρωσία με επίκεντρο την Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση μιας «ομάδας επικοινωνίας», που θα αναλάβει δηλαδή την προπαγανδιστική δράση κατά της Ρωσίας.

Για τη «νότια γειτονία»

Το Συμβούλιο συζήτησε την Πέμπτη για την ανάγκη να διασφαλιστεί η «βαθιά εμπλοκή της ΕΕ» με τους γείτονές της ανατολικά και νότια. Μάλιστα, στο φόντο της όξυνσης της κατάστασης σε κράτη της «νότιας γειτονίας» (Λιβύη, Τυνησία κ.ά.), όπου η δράση των τζιχαντιστών ρίχνει νερό στο μύλο όσων απεργάζονται νέες επεμβάσεις, στις 13 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη Σύνοδος υπουργών των κρατών της νότιας γειτονίας.

Ειδικότερα για τη Λιβύη, το Συμβούλιο εκτίμησε ότι η κατάσταση συνιστά «σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια που απαιτεί την πλήρη προσοχή της ΕΕ». Καλεί τα κόμματα να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και δηλώνει την ετοιμότητά της για «μπίζνες» μόλις κάτι τέτοιο συμβεί: «Μόλις βρεθεί συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η ΕΕ είναι έτοιμη, με τις χώρες της περιοχής και τους διεθνείς εταίρους, να συμβάλει στην υλοποίησή της κάνοντας πλήρη χρήση όλων των μέσων της (...) Η ΕΕ εντείνει τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή, με τους ενδιαφερόμενους εταίρους».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της μετανάστευσης, την ίδια ώρα που το Συμβούλιο εκφράζει υποκριτικά τη λύπη του για τη «συνεχιζόμενη απώλεια της ζωής των μεταναστών στη θάλασσα», επισημαίνει σαν ανάγκη την «καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών» με ενίσχυση της Frontex κ.λπ., αλλά και για μέτρα όπως αποτελεσματική πολιτική ασύλου, καταπολέμησης και πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης και διασφάλισης των εξωτερικών συνόρων (πολιτικές, δηλαδή, που μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε θάλασσα νεκρών μεταναστών...).

Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και ρευστό για το κεφάλαιο

Κατά τη διήμερη συνεδρίασή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε επίσης για το περιβόητο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, την ανάπτυξη και την απασχόληση, την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ και την εφαρμογή «των βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αναληφθεί από τα κράτη - μέλη». Ενέκρινε τους τρεις βασικούς πυλώνες της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης (επενδύσεις, αντιλαϊκές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και φιλική στην ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση), υποδεικνύοντας στα κράτη - μέλη να εντάξουν αυτές τις προτεραιότητες στα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων και των προγραμμάτων σταθερότητας ή σύγκλισης.

Οι υποδείξεις αυτές κονιορτοποιούν την κυβερνητική προπαγάνδα περί προγράμματος μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο που θα καταρτίσει αφ' εαυτού της. Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου, όπου ο Αλ. Τσίπρας στήριξε όλες τις αποφάσεις που πάρθηκαν, επιβεβαιώνουν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η «δημοσιονομική εξυγίανση» αποσκοπούν στη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε βάρος των λαών.

Το Συμβούλιο συζήτησε και τεχνικά - νομικά ζητήματα που άπτονται της δυνατότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων να αναπτυχθεί, παίζοντας ρόλο στην αναθέρμανση με ρευστό των καπιταλιστικών οικονομιών, συμπληρωματικά σ' αυτόν που διαδραματίζουν η ΕΤΕπ, οι «εθνικές ενισχύσεις» και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τέλος, το Συμβούλιο συζήτησε την πορεία των εργασιών όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το Διατλαντικό Σύμφωνο Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ), διατυπώνοντας την προτροπή προς ΕΕ και ΗΠΑ «να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια συνολική και αμοιβαία επωφελή συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ