Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για τις Συμβάσεις |
Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να υποψιάσουν τους εργαζόμενους για το τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση και για το ποιος τελικά θα βγει κερδισμένος, όταν στο τέλος εργοδότες και εργαζόμενοι «κάνουν ταμείο».
Το σίγουρο είναι ότι στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα χοντρό παζάρι με τις εργοδοτικές ενώσεις για το πώς η κυβέρνηση θα εμφανιστεί να παρεμβαίνει υπέρ της αποκατάστασης του κατώτατου μισθού και ταυτόχρονα θα αξιοποιήσει αυτό το «πάρε - δώσε» για να εξασφαλίσει νέα «αναπτυξιακά» προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Σ' αυτήν την κατεύθυνση, από τη μια απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο χρονικά η όποια αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και, από την άλλη, φαίνεται πια καθαρά ότι θα συνοδεύεται από ισχυρά ανταλλάγματα προς τους εργοδότες, προκειμένου να μην αγγίξει την τσέπη τους, ή να επηρεάσει όσο γίνεται λιγότερο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά τους.
Ετσι, η κυβέρνηση κρατάει τους εργαζόμενους «στο περίμενε», καλλιεργώντας προσδοκίες και κλίμα προσμονής, ενώ στους εργοδότες, που λένε «εν τη παλάμη και ούτω βοήσομεν», επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δε θα ζημιωθούν από μια συμφωνία για αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς θα υπάρξουν ισχυρά ανταλλάγματα.
Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ανειλικρίνεια. Πολύ πριν από τις εκλογές, τον Οκτώβρη του 2014, ο Αλ. Τσίπρας έλεγε σε τηλεοπτική συνέντευξη: «Λέμε ότι θα το κάνουμε (σ.σ. επαναφορά στα 751 ευρώ) και θα το αντέξουν οι επιχειρήσεις για τους εξής λόγους: (...) Δεν θα το πάρουμε αυτό το μέτρο από μόνο του, αλλά θα το συνδυάσουμε με μια σειρά κίνητρα για τις επιχειρήσεις».
Τα ίδια επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, στα τέλη Γενάρη: «Θα πρέπει να δείτε την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα, τα οποία θα διευκολύνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα δίνουν ανάσες. Οπως αυτό της ρύθμισης των χρεών προς ταμεία και εφορίες (...) Αρα λοιπόν, μιλάμε για ταυτόχρονες παρεμβάσεις που κινούνται σε μια λογική συνέργειας».
Με δεδομένα τα παραπάνω, οι εργοδοτικές ενώσεις πηγαίνουν καλά διαβασμένες στις συναντήσεις με τον νέο υπουργό και με μπόλικο «αέρα στα πανιά τους». Οπως, για παράδειγμα, η ΕΣΕΕ, η οποία στις 17/2 παρουσίασε ολοκληρωμένο σχέδιο επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 «σε δύο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των τελευταίων σχετικών Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 ευρώ, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 ευρώ)».
Ολα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι θα δρομολογηθούν από την κυβέρνηση μέτρα όπως τα παρακάτω:
Μια ακόμα διάσταση πρόσθεσε ο ΣΕΒ στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, στις 2/3. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου των βιομηχάνων «προτείναμε στον κ. Υπουργό να είναι τριμερής ο κοινωνικός διάλογος, δηλαδή να μετέχει και η πολιτεία μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, «ώστε να υπάρξει σε όσα περισσότερα θέματα γίνεται σύγκλιση απόψεων».
Το κρατάμε αυτό, επειδή όπως θα δούμε πιο κάτω, συνδέεται με το μηχανισμό που σκοπεύει να φτιάξει το υπουργείο, προκειμένου να διαμορφώνεται στο εξής ο κατώτατος μισθός. Ο κύκλος των συναντήσεων της κυβέρνησης με τις εργοδοτικές ενώσεις έκλεισε (για την ώρα) με τους μεγαλοξενοδόχους και τους άλλους επιχειρηματίες του τουρισμού. Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΕΤΕ σημειώνει, ανάμεσα σε άλλα:
«Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ του 2012 επίπεδα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και λαμβάνοντας υπόψη τις διαμορφωθείσες στην αγορά συνθήκες (...) ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ και όχι μέσω νομοθετικής ρύθμισης. Δεν είμαστε αντίθετοι καταρχάς οι διαπραγματεύσεις να γίνονται σε τριμερές επίπεδο, να μετέχει δηλαδή σε αυτές και εκπρόσωπος του κράτους, ωστόσο η πρωτοβουλία θα πρέπει να αφήνεται στους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν και την αποφασιστική αρμοδιότητα.
Ως προς το ζήτημα του καθορισμού της κατώτατης αμοιβής των νέων, ηλικίας έως 25 ετών, εργαζομένων πρέπει (...) σε περίπτωση που αποφασιστεί η κατάργηση της προβλεπόμενης σήμερα διάκρισης, να προβλεφθεί ένα αντισταθμιστικό μέτρο που να λειτουργεί ως κίνητρο για τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους σε ηλικία εργαζομένους. Ενδεχομένως, αυτό να έχει τη μορφή μιας σημαντικής μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τους νέους».
Σημειώνει επίσης: «Η, ήδη, συντελεσθείσα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ήταν ένα μέτρο που ασφαλώς κινείται στη σωστή κατεύθυνση (...) αφενός θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω μείωση (...) αφετέρου θα πρέπει να προβλεφθεί μια μείωση - ελάφρυνση μόνο για τις συνεπείς επιχειρήσεις».
Οι επιχειρήσεις του τουρισμού ζητάνε, τέλος: «Θεσμική κατοχύρωση της ενεργού συμμετοχής των Κοινωνικών Εταίρων στο σχεδιασμό και ιδιαίτερα την εφαρμογή των προγραμμάτων προώθησης της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων (...) Αναβάθμιση της ποιότητας και βελτίωση της εφαρμογής των προγραμμάτων μαθητείας και πρακτικής άσκησης, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των νέων σε θέσεις εργασίας» κ.ά.
Συνοψίζοντας, το τοπίο φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής: