Κυριακή 8 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μεταξύ παζαριών και προετοιμασιών νέας στρατιωτικής κλιμάκωσης

Ο ταλαιπωρημένος ουκρανικός λαός που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» (βλ. της φαγωμάρας των καπιταλιστών), προσπαθεί να επιβιώσει σε πολύ αντίξοες συνθήκες
Ο ταλαιπωρημένος ουκρανικός λαός που βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» (βλ. της φαγωμάρας των καπιταλιστών), προσπαθεί να επιβιώσει σε πολύ αντίξοες συνθήκες
Στην ίδια την Ουκρανία μπορεί αυτή τη βδομάδα να μην είχε νεκρούς αφού εφαρμόζεται η συμφωνία εκεχειρίας - συμβιβασμός του Μινσκ ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και συνεχίζεται η απομάκρυνση των βαρέων όπλων, αλλά η εργατική τάξη θρήνησε τα δικά της θύματα. Στο πολύνεκρο ατύχημα - έγκλημα στο ανθρακωρυχείο Ζασιάντκο στην επαρχία Ντονέτσκ, όπου μετά από έκρηξη το ξημέρωμα της Τρίτης, βρήκαν το θάνατο 34 εργάτες (την Παρασκευή πέθανε ένας ακόμα που νοσηλευόταν με πολλαπλά εγκαύματα) από τους 230 που ήταν στις στοές, και αρκετοί είναι βαριά τραυματίες. Είναι και αυτή μια πλευρά της βαρβαρότητας που αντιμετωπίζουν οι εργάτες που βιώνουν τον πόλεμο και την ασυδοσία των καπιταλιστών, που για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους αγνοούν τα μέτρα ασφαλείας.

Συνάντηση ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Ρίγα

Την ίδια ώρα σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τη στάση απέναντι στη Ρωσία, συνεχίζονται τα διπλωματικά παζάρια σε διάφορα επίπεδα. Την Παρασκευή συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ανάμεσά τους και ο υπουργός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Νίκος Κοτζιάς, στη Ρίγα της Λετονίας και συζήτησαν γι' αυτό το θέμα ενώ υπήρχαν και άλλα, που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική ή την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της λεγόμενης «Ανατολικής Γειτονίας» της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρίγα τον προσεχή Μάη και αφορά την προσπάθεια διείσδυσης μονοπωλίων της ΕΕ σε Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία.

Οπως δήλωσε ο «οικοδεσπότης» υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Εντγκαρ Ρίνκεβιτς, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας των εργασιών: «Είχαμε επίσης πολύ καλή συζήτηση για την κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας και τη γεωστρατηγική της διάσταση. Πρέπει να διατηρήσουμε την ενότητα που έχουμε επιτύχει σε αυτό το θέμα. Να επιτηρήσουμε το αν τηρείται η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, όπως και αν προχωρά η πορεία των μεταρρυθμίσεων στη Λετονία.Η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις (σ.σ.: σε βάρος της Ρωσίας) αν συνεχιστεί η αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Ουκρανία».

Η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, υπογράμμισε επίσης: «Στο Ουκρανικό εστιάσαμε στο πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, στο πώς θα προχωρήσουν στην Ουκρανία οι μεταρρυθμίσεις στον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Εξετάζουμε, επίσης, πώς θα εξοπλίσουμε και θα βοηθήσουμε (π.χ. με δυνατότητες δορυφορικής παρατήρησης και ελέγχου, ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη) τους παρατηρητές της τήρησης της εκεχειρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Πρέπει να προχωρήσουν οι τριμερείς συζητήσεις ΕΕ - Ρωσίας - Ουκρανίας για ενεργειακά ζητήματα και θέματα εμπορικών συναλλαγών. Επιμένουμε στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά και στη συνέχιση του διαλόγου με τη Ρωσία».

Είναι φανερό ότι στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ υπήρχε επιφυλακτικότητα ειδικά από τη Γερμανία και τη Γαλλία για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, ζήτημα που αντανακλά τη διασύνδεση συμφερόντων με ρωσικές επιχειρήσεις. Πάντως, η Μογκερίνι δήλωνε πριν από τη συνάντηση ότι «οι κυρώσεις ισχύουν και δεν θα αρθούν, αν δεν συμβεί κάτι πραγματικά καλό στο πεδίο. Από την άλλη πλευρά είμαστε πάντα έτοιμοι να αυξήσουμε την πίεση, αν κριθεί απαραίτητο».

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν να διπλασιαστεί ο αριθμός των παρατηρητών του ΟΑΣΕ σε 1.000 από σχεδόν 500 που έχουν ήδη αναπτυχθεί επί του πεδίου, για να επιτηρούν την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Γερμανός υπουργός επισήμανε επιπλέον ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα μπορέσουν να εισέλθουν στις τοποθεσίες όπου αποθηκεύονται τα βαρέα όπλα που αποσύρονται από τα μέτωπα.

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας επιβεβαίωσε τη συμφωνία ενώ ανακοινώθηκε ότι υπήρξε και τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Παζάρι στο Βερολίνο και τα αντιτιθέμενα συμφέροντα καλά κρατούν

Περίπου την ίδια ώρα με τη συνάντηση στη Ρίγα, στο Βερολίνο συναντήθηκαν εκπρόσωποι των ΥΠΕΞ Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας, του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας».

Τις περισσότερες πληροφορίες από αυτή τη συνάντηση έδωσε ο Γκιγκόρι Καράσιν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο Καράσιν σημείωσε ότι οι συνομιλίες ήταν δύσκολες αλλά εποικοδομητικές και επισήμανε ότι «υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην έναρξη της πολιτικής διαδικασίας», όπως προβλεπόταν στη συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φλεβάρη 2015. Θυμίζουμε ότι ειδικά για τη λεγόμενη «πολιτική διευθέτηση» προβλέπονταν στη συμφωνία του Μινσκ:

Μετά από τοπικές εκλογές, συνταγματική μεταρρύθμιση έως το τέλος του 2015 και το ουκρανικό κράτος επανακτά τον πλήρη έλεγχο στα σύνορα σε ολόκληρη τη ζώνη των συγκρούσεων. Επίσης, πλήρης αποκατάσταση των κοινωνικοοικονομικών σχέσεων στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μεταβιβάσεων, όπως οι συντάξεις και άλλες πληρωμές (εισπράξεις και έσοδα, έγκαιρη πληρωμή όλων των λογαριασμών κοινής ωφελείας, ανανέωση της φορολογίας εντός του νομικού πλαισίου της Ουκρανίας).

Ο Καράσιν ακριβώς επισήμανε αυτές τις πλευρές λέγοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για έλεγχο των συνοριακών περιοχών με τη Ρωσία από την Ουκρανία, «προϋποθέτει ότι πρέπει πρώτα να αρχίσει η πολιτική διαδικασία, να ξεπεραστεί η άσχημη κοινωνική και οικονομική κατάσταση». Ταυτόχρονα είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του ΟΑΣΕ αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι οι συνεχείς αναφορές της ουκρανικής κυβέρνησης για τοποθέτηση ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, πέρα από το ρόλο του ΟΑΣΕ, δεν βοηθάει και «είναι μακριά από την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ».

Επίσης την Παρασκευή, υπήρξε ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τρία ανώτερα στελέχη του Οργανισμού, το βοηθό γενικό γραμματέα αρμόδιο για πολιτικά θέματα, Τζέφρι Φέλτμαν, τον αρμόδιο για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ιβάν Σιμόνοβιτς, και τον διευθυντή των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του οργανισμού, Τζον Γκινγκ.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε μετά από πρωτοβουλία της Λετονίας ενώ είχε προηγηθεί και η νέα έκθεση του ΟΑΣΕ, που ανεβάζει τους νεκρούς από τη σύγκρουση στην Ουκρανία (στρατιώτες, άμαχους και πολιτοφύλακες) σε 6.000, ένας αριθμός που είναι φανερό ότι απέχει πολύ από την πραγματικότητα σε ένα μακελειό που διαρκεί πάνω από ένα χρόνο, και σε πολλές περιοχές είναι δύσκολο να καταγραφούν ακριβή στοιχεία.

Ωστόσο, παρά την προσωρινή εκεχειρία που φαίνεται να τηρείται, όλες οι εξελίξεις με τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων, τα στρατιωτικά γυμνάσια, τη συνδρομή ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με στρατιωτικό υλικό στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, όπως η «βοήθεια» που ανακοίνωσε την Παρασκευή η βρετανική κυβέρνηση για αποστολή «μη θανατηφόρου στρατιωτικού εξοπλισμού» ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ ή η ενδεχόμενη αμερικανική αποστολή επιβεβαιώνουν ότι η πιθανότητα νέας κλιμάκωσης είναι πολύ μεγάλη. Το «εύφλεκτο υλικό» που συγκεντρώνεται στην περιοχή δείχνει ότι η σύγκρουση συμφερόντων, στην πραγματικότητα μονοπωλιακών ομίλων για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τον τεράστιο ανεκμετάλλευτο πλούτο της, διατηρείται ακέραιη. Αυτή άλλωστε ήταν και η αιτία από την αρχή για την επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, όταν αυτή επιχείρησε να παίξει σε δύο «ταμπλό», και με την ΕΕ και με τη Ρωσία, και όλες τις μετέπειτα εξελίξεις που έβαψαν στο αίμα ένα λαό.


Δ. Καρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ