Κυριακή 8 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χωρίς περίθαλψη

Στο σημερινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» σχετικά με τη συγκέντρωση που διοργανώνουν τα συνδικάτα της Αττικής για την ανεργία στις 19 Μάρτη, οι συνδικαλιστές από τον κλάδο του Μετάλλου, της Οικοδομής και των Μουσικών καταγγέλλουν ότι χιλιάδες συνάδελφοί τους δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν μέσα σε ένα χρόνο τα 50 ένσημα που απαιτούνται για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης γι' αυτούς και την οικογένειά τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητούν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους άνεργους και τις οικογένειές τους, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Από αυτήν τη σκοπιά κρίνουν ανεπαρκή το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, που διατηρεί και η νέα συγκυβέρνηση, για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους έχουν 100 ένσημα και κατ' εξαίρεση σε όσους έχουν 50. Τα στοιχεία του ΙΚΑ (2013) είναι αποκαλυπτικά, καθώς εμφανίζουν 278.038 εργαζόμενους να έχουν από 1 έως 49 ένσημα, ενώ, την ίδια χρονιά, ο μέσος όρος των ενσήμων που κολλούσε ένας οικοδόμος ήταν 39. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μισοάνεργων δεν καλύπτεται από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νόμο για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»...

Ειρωνεία...

Τι ειρωνεία; Τη μέρα που ξεκίνησε η συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής για το νομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης», ήρθαν στη δημοσιότητα δύο ειδήσεις που τις δημοσιεύσαμε χτες στο «Ριζοσπάστη».

Η πρώτη: Στη Λάρισα η δημοτική αρχή που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ έκοψε το νερό σε έναν άνεργο καρδιοπαθή επειδή είχε χρέη που δεν μπορούσε να το πληρώσει.

Η δεύτερη: Στο Βόλο η δημοτική αρχή Μπέου αποφάσισε να κόβει το νερό σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς πάνω από 80 ευρώ. Αυτή την πρόταση στήριξαν οι εκλεγμένοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς σχόλια...

«Πληρώνω, πληρώνω» τα διόδια

«Ηλεκτρονικά διόδια με βάση τα χιλιόμετρα», «κοινωνικά τιμολόγια για διόδια» και άλλα παρόμοια συζητά το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της αλλαγής της τιμολογιακής πολιτικής των διοδίων. Πού πήγανε οι «ληστρικές συμβάσεις»; Πού πήγανε τα «άγρια χαράτσια»; Πού πήγε η «αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος»; Πού πήγαν όλα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα διόδια τα τελευταία χρόνια; Τα διόδια θα υπάρχουν και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα θα εκσυγχρονιστούν.

Θυμίζουμε ότι από το 2008 έως και σήμερα η αύξηση στην τιμή των διοδίων σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων έχει ξεπεράσει το 400%! Θυμίζουμε, επίσης, ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είχε, ανακοινώσει, το Νοέμβρη του 2014, ότι μέσα στο 2017 θα υλοποιηθεί η πολιτική της χρέωσης ανά χιλιόμετρο για τα διόδια, τότε με αφορμή τα έργα στην Εγνατία Οδό... Κάτι που είχαν υποδεχτεί με μεγάλη χαρά οι κοινοπραξίες που εκμεταλλεύονται τους οδικούς άξονες της χώρας. Και αυτό γιατί θα συνεχίσει να τους αποφέρει δισεκατομμύρια...

Φοροκυνηγητό με Σώμα ... πρακτόρων

Μεγαλοφυής η ιδέα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως τη διατυπώνει ο υπουργός Οικονομικών στο έγγραφο που εστάλη ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας στους δανειστές. Θα φτιάξει λέει Σώμα «μυστικών πρακτόρων που θα εκπαιδευτούν ταχύρυθμα, θα είναι τουρίστες, φοιτητές, νοικοκυρές, εξοπλισμένοι με κάμερες και μικρόφωνα και θα το παίζουν αμέριμνοι φοροελεγκτές και φοροεισπράκτορες». Και μπορεί να βγάζει πολύ γέλιο και να θυμίζει κάτι από τον μεγάλο Θανάση Βέγγο σε ρόλο «πράκτορα ΘΟΥ - ΒΟΥ», ωστόσο, έχει και μια άλλη πλευρά.

Το φοροκυνηγητό με ή χωρίς τους φορο-χαφιέδες φαίνεται πως είναι στις προθέσεις της συγκυβέρνησης στην προσπάθειά της βρει λεφτά για να καλύψει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές. Ποιοι είναι οι «εύκολοι» στόχοι που θα κυνηγούν οι φοροελεγκτές; Οι μικρομαγαζάτορες, οι αυτοαπασχολούμενοι, που με το ένα χέρι κρατάνε το λουκέτο για να κλείσουν το μαγαζί τους και με το άλλο τα χαράτσια που τούς έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια και που η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πειράξει όπως έχει ξεκαθαρίσει...

Ζορίζουν κι άλλο τη λαϊκή οικογένεια

Αυτό το διάστημα στη μεγάλη πλειοψηφία των δήμων της χώρας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Και σε πόρους και σε προσωπικό. Η μη απόδοση των πόρων από το κράτος σε συνδυασμό με το συνεχή περιορισμό σε προσλήψεις έκτακτου προσωπικού, δημιουργούν μία κατάσταση που έχει τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά. Παιδικοί σταθμοί είναι πιθανό ακόμα και να κλείσουν, προνοιακά προγράμματα βρίσκονται στον αέρα, οι υπηρεσίες καθαριότητας υπολειτουργούν κλπ.

Αυτή η κατάσταση όχι μόνο δε φαίνεται πως θα αλλάξει αλλά, αντίθετα, το υπουργείο Εσωτερικών, με πρόσφατη εγκύκλιο που αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», ζητά να εφαρμοστούν μνημονιακοί νόμοι και μεσοπρόθεσμο που προβλέπουν τη μείωση των προσλήψεων κατά 10% το 2015 σε σχέση με το 2014. Ετσι, η συγκυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια ρότα σε αυτόν τον τομέα με τους προκατόχους της. Την ίδια στιγμή, επιχειρηματίες ήδη έχουν κάνει προτάσεις σε δήμους για να αναλάβουν ολόκληρες υπηρεσίες και τομείς των δήμων, βρίσκοντας πρόθυμες μια σειρά δημοτικές αρχές που έχουν άλλωστε την επιχειρηματικότητα κορόνα στο κεφάλι τους. Κάτι που συνεπάγεται απολύσεις και νέα τέλη για τους δημότες...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ