Κυριακή 8 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χρειάζεται λαϊκή ετοιμότητα...

Μ' ένα κακό μαντάτο έκλεισε η βδομάδα. Η απόφαση του δικαστηρίου για τον Κασιδιάρη (για τις μπουνιές που έριξε στη Λ. Κανέλη) έστειλε μήνυμα ανοχής στην εγκληματική δράση της ΧΑ. Παράλληλα, η επιμονή της νέας προέδρου της Βουλής για την παρουσία των βουλευτών της ΧΑ στη Βουλή, δείχνει πως η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος περνά μέσα από πολύ παράξενους δρόμους. Στον περίγυρο, τα μαντάτα δεν είναι καλύτερα: Από την προηγούμενη Δευτέρα το ΚΚΕ, με αφορμή το επεισόδιο με την Τουρκία, κάλεσε το λαό να παλέψει με στόχους την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πολέμους και στρατιωτικές αποστολές, το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων, την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες.

Πυκνώνουν τα σύννεφα

Παρά τη συμφωνία του Μινσκ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν την εμπλοκή τους στην κρίση της Ουκρανίας, απειλώντας με γενικότερη ανάφλεξη και αιματοχυσία τους λαούς της περιοχής. 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί κατέφτασαν στην περιοχή του Λβοφ (Ουκρανία) και ξεκίνησαν την εκπαίδευση των ντόπιων στρατευμάτων. Ετσι, οι ΗΠΑ κάνουν πιο αισθητή τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ουκρανία, για την οποία έχουν ήδη εγκρίνει να διαθέσουν 19 εκατομμύρια δολάρια. Μεγάλη ΝΑΤΟική ναυτική δύναμη συγκεντρώνεται στη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία συμμετέχουν αμερικανικά, καναδικά, γερμανικά, ιταλικά, τουρκικά, βουλγαρικά και ρουμανικά πλοία. Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική και προκλητική κίνηση. Παράλληλα, διεξάγεται επιτελική ΝΑΤΟική πολυεπίπεδη άσκηση «διαχείρισης κρίσεων», το σενάριο της οποίας «φωτογραφίζει» τις αντιθέσεις Ρωσίας - Ουκρανίας ή Ρωσίας - Γεωργίας, με τη «θαλάσσια διάστασή» τους να απλώνεται στη Μαύρη Θάλασσα. Να σημειωθεί πως η άσκηση αυτή στα κέντρα λήψης αποφάσεων γίνεται ενώ προχωρούν επί του πεδίου οι διαδικασίες παραπέρα ενίσχυσης της υφιστάμενης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force), ώστε από τις 13.000 μάχιμους που αριθμεί σήμερα να φτάσει τις 30.000.

Την ίδια ώρα που το ΝΑΤΟ κάνει ακόμη πιο έντονη και προκλητική τη στάση του στην περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καθησυχάσει και να παραπλανήσει τους εργαζόμενους με διακηρύξεις περί «πολυδιάστασης πολιτικής», όταν (την ίδια ώρα) συμμετέχει ενεργά στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ και δηλώνει πίστη στις ΝΑΤΟΙκές υποχρεώσεις.

Πάγια απαίτηση του κεφαλαίου

Στο εσωτερικό μέτωπο: Από την αρχή της βδομάδας, γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι, ανεξαρτήτως ονομασίας («νέο μνημόνιο», «νέο πρόγραμμα» ή «νέο συμβόλαιο»), ήδη προετοιμάζεται ολοταχώς και νέα αντιλαϊκή συμφωνία με ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΚΤ, η οποία θα περιλαμβάνει νέο «χρηματοδοτικό πακέτο» για τα επόμενα χρόνια, νέα «δανειακή σύμβαση» πάνω στο σβέρκο του λαού, προφανώς συνδεδεμένη και με νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις και αντίστοιχη εποπτεία, αφού ποτέ και πουθενά το κεφάλαιο και οι λυκοσυμμαχίες του δε δανείζουν χρήματα χωρίς αντίκρισμα.

Η διαπραγμάτευση για την οποία μιλά η κυβέρνηση, για τον καθορισμό «βιώσιμων όρων», όπως λέει, που θα συνοδεύουν το νέο χρηματοδοτικό «πακέτο», αφορά βασικά στην προσπάθεια μείωσης του μέρους των νέων δανείων που θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του κρατικού χρέους προς τους «εταίρους» και παράλληλης αύξησης του μέρους τους που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την πολύμορφη κρατική στήριξη και ενίσχυση του εγχώριου κεφαλαίου.

Ανεξάρτητα από τις προσαρμογές που μπορεί να υπάρξουν στο μείγμα διαχείρισης, με ενδεχόμενη μικρότερη ή μεγαλύτερη «χαλάρωση» της συνολικότερης περιοριστικής πολιτικής, ανέγγιχτο θα παραμείνει το «αποστειρωμένο» από εργατικά - λαϊκά δικαιώματα πλαίσιο, το οποίο αποτελούσε πάγια απαίτηση του κεφαλαίου και διαμορφώθηκε με μεγαλύτερη ένταση κατά την περίοδο της κρίσης. Γι' αυτό, άλλωστε, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι «εταίροι» μιλάνε για ανάκτηση των απωλειών των εργαζομένων, πόσο μάλλον για ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, τόνισε πριν από λίγες μέρες χαρακτηριστικά ότι «αυτό που θέλει ο λαός δεν είναι χρήματα ή δουλειές, είναι αξιοπρέπεια»!

Σ' αυτό το πλαίσιο, μετά τις διακηρύξεις για λιτό βίο, «τρέχει» η νέα συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση με τους Ευρωπαίους «εταίρους», η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την «κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως». Και, όπως είπε, ο αρμόδιος υπουργός «θα φτύσουμε αίμα»!

Κανονική η εφαρμογή του μνημονίου

Στο μεταξύ, οι αντιλαϊκοί νόμοι που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια υλοποιούνται κανονικότατα. Οπως αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης», με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών ζητείται ο περιορισμός των προσλήψεων σε δήμους και περιφέρειες για το 2015 κατά 10% σε σχέση με το 2014. Η εγκύκλιος παραπέμπει στους μνημονιακούς νόμους 3833/2010 και 4093/2012. Ο περιορισμός αφορά σε εργαζόμενους που με τη δουλειά τους καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα, όπως παιδικοί σταθμοί, καθαριότητα κλπ. Παράλληλα, κυκλοφορούν ειδήσεις σύμφωνα με τις οποίες θα συνεχιστούν οι περικοπές των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων της χώρας, ενώ ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε να δηλώνει ότι συμφωνεί να κοπεί η χρηματοδότηση του κράτους προς τους δήμους. Αυτό, σε συνδυασμό με τις περικοπές σε προσλήψεις που λέγαμε παραπάνω, μπορεί εύκολα να οδηγήσει ακόμα και στο σταμάτημα λειτουργίας υπηρεσιών, στην αύξηση ή την επιβολή νέων φόρων και τελών στους εργαζόμενους.

Εκπτώσεις στα ψίχουλα

Ολα αυτά είναι απόλυτα συμβατά με την κεντρική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας για τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, έκανε καθαρό ότι η μόνη «κόκκινη γραμμή» της συγκυβέρνησης είναι η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Με δεδομένη αυτή την προοπτική, η κυβέρνηση καταφεύγει σε εκπτώσεις ακόμα και στα ψίχουλα που έταζε προεκλογικά. Στη Βουλή άρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», οι διατάξεις του οποίου δεν ανταποκρίνονται ούτε καν στην επείγουσα ανάγκη να εξασφαλιστεί αξιοπρεπής διαβίωση για όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Υπόσχεται ορισμένα ψίχουλα σε όσους ζουν σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης -με οικογενειακό εισόδημα 400 ευρώ το μήνα για τετραμελή οικογένεια- και αυτά δίνονται με «εκπτώσεις» ακόμη και από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ στηρίζει αγωνιστικές πρωτοβουλίες και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις νόμου και τροπολογίες για την πραγματική ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, τις οποίες θα επαναφέρει και κατά τη διάρκεια της συζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Καλεί, παράλληλα, το λαό να βάλει στο προσκήνιο της πάλης την ανάκτηση όλων όσα έχασε τα προηγούμενα χρόνια και όλα όσα δικαιούται για μια αξιοπρεπή ζωή, πράγμα που απαιτεί αγώνες, συγκρούσεις, ρήξη με την ΕΕ, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που γεννά και αναπαράγει τη φτώχεια, την ανασφάλεια και την εκμετάλλευση.

Καθοριστικές δεσμεύσεις

Μπροστά στις δικαιολογημένες «γκρίνιες» ακόμα και των δικών της ψηφοφόρων για υποσχέσεις που δε βλέπουν να γίνονται πράξη, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι παρέλαβε «καμένη γη» και γι' αυτό δυσκολεύεται να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Το έργο παλιό και χιλιοπαιγμένο. Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη. Οι ίδιες οι προγραμματικές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης στους στόχους της ανάκαμψης του κεφαλαίου, της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, οι δεσμεύσεις στις συνθήκες της ΕΕ, στη δημοσιονομική σταθερότητα, στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τα πρωτογενή πλεονάσματα, δεσμεύσεις που αποτυπώνονται και στη συμφωνία της συγκυβέρνησης με τους δανειστές, είναι ο λόγος που εξανεμίζονται ακόμα και τα λίγα ψίχουλα που είχε υποσχεθεί.

Προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα

Κυριακή κοντή γιορτή, το ίδιο ισχύει και για τη Δευτέρα, ενόψει Γιούρογκρουπ. Ο εκβιασμός, που εντάθηκε τις τελευταίες μέρες, για τον «κίνδυνο εξόδου από το ευρώ», για «ασφυξία» και άλλα τινά, προδιαγράφει το αποτέλεσμα. Γνωρίζουν πως ακόμα και αν έρθει η περίφημη ανάκαμψη, οι μισθοί θα παραμείνουν χαμηλά αλλά και η ελαστικότητα στην εργασία θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό. Ο,τι έγινε ως τώρα δεν ήταν «κακή επιλογή» αλλά ανάγκη ζωής για το κεφάλαιο.

Πατριδογνωμόνιο
Οχι μήνυση! Μήνυμα!...

Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη του συστήματος τυλιγμένη. Αμα θέλει το σύστημα ν' αβγατίσει τα φίδια και να τρομάξει τον κόσμο έχει τα μέσα και τη δύναμη. Ευτυχώς, όχι τη συνείδηση του κόσμου, και καθόλου και ποτέ την ανοχή των κομμουνιστών. Το αποτέλεσμα της δίκης του αποτρόπαιου χρυσαυγίτη είναι τυπικώς ορθόν. Απλή σωματική βλάβη. Απαιτεί μήνυση έτσι ώστε να συρρικνωθεί απ' το άρθρο 309 του ποινικού κώδικα (επικίνδυνη σωματική βλάβη και αυτεπάγγελτη) στο 308 αναγνωρίζοντας το αδίκημα αλλά παύοντας τη δίωξη. Ολοι οι πρωταγωνιστές του συστήματος χαρούμενοι. Ούτε αθώος, ούτε ένοχος, απλά το δηλητήριο στη θέση του ικανό να ψεκάσει τα πλήθη και μπροστά στις κάμερες, πόσω μάλλον πίσω απ' αυτές.

Ολοι χαρούμενοι. Ο πρωθυπουργός που «δικαιώνεται» για το ντοκιμαντέρ, στο οποίο αυτοδείχνεται να γελάει όταν ο χρυσαυγίτης δρα πάνω μου. Γιατί δεν είναι φασίστας, αλλά όπως είπε ο Τσίπρας απλά «phsycho». Η κυρία περιφερειάρχης Αττικής ούτε αυτεπαγγέλτως εκλήθη ως μάρτυρας, ούτε και προσφέρθηκε να υπερασπιστεί το «παλιοκουμμούνι» που την υπερασπίστηκε πάραυτα και επί τόπου, χωρίς ούτε πενήντα, ούτε εκατό, ούτε χίλιες αποχρώσεις που έτσι κι αλλιώς δε χωράνε στο κόκκινο όταν είναι αντιμέτωπο με το μαύρο. Αλλά κι ο κ. Γλέζος που χτύπησε το τηλέφωνο του σπιτιού μου, δυο μέρες μετά το... τυπικώς συμβάν για να μου πει «ελπίζω και σε καλώ να μην το εκμεταλλευτείς το γεγονός πολιτικά»! Πρωτίστως δε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, που όχι απλώς έμεινε στήλη άλατος αλλά δεν κατέθεσε καν όσα δεν μπόρεσε, δεν άντεξε κι εντέλει δεν θέλησε ατυχώς να τα δει ως άθροισμα στο πλούσιο βιογραφικό του.

Τρία σχεδόν χρόνια μετά, μ' εκείνα και μ' αυτά, στις αίθουσες της σχολής Ευελπίδων μύρισε «σαπούνι» στο χνώτο των χρυσαυγιτών που φώναζαν ουουου μόλις ακούστηκε το Πέραμα κι ο Φύσσας. Τυπικώς η μπόχα ευωδιάζει... Κατά τα λοιπά ζωή σε λόγου σας είπα κι επιμένω για όσους πιστεύουν ότι απέναντι στο φασισμό το μόνο όπλο είναι το σύστημα που τον εκτρέφει και τον χρησιμοποιεί. Και τώρα που κηδεύονται οι ψευδαισθήσεις μιας όντως τυπικής αριστεράς στη χωματερή των ηρωικών συμβιβασμών με τα αφεντικά, ουσιαστικά και τυπικά αναμένοντας τους προκατασκευασμένους αντικομμουνιστικούς φιλιππικούς ως πολιτικούς ενάγουσα τους απανταχού οπαδούς των μαύρων ηρώων δηλώνω οψόμεθα... Κι αυτό γιατί όπως δήλωσε ειλικρινέστατα ο κατηγορούμενος απολογούμενος στη μήνυση που δεν του έκανα, συγγνώμη και να 'θελε να ζητήσει δεν μπορούσε γιατί έπεσε πάνω σε μένανε που είμαι τοίχος. Ναι, είμαι τοίχος και δεν συγχωρώ ούτε την μπουνιά, ούτε το χαστούκι, ούτε τη σφαλιάρα, ούτε καν το βλέμμα του φασίστα. Γιατί με μηνύσεις δε χτίζονται αντιφασιστικές συνειδήσεις.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Να θωρακίσουμε το κίνημα από την ταξική συνεργασία

Motion Team

Στην περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, η ζωή για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, μετά τις εκλογές, συνεχίζει να κυλάει στις ίδιες «ράγες» με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ορισμένα παραδείγματα:

  • Γενικεύεται παντού η απληρωσιά. Στο Εμπόριο, στην Ανακύκλωση, στα εργοστάσια χάρτου, στον ιματισμό - δέρμα, στον βιομηχανικό επισιτισμό, πολύ έντονα στα ξενοδοχεία και σε αλυσίδες ζαχαροπλαστείων, αλλά και στην ιδιωτική Υγεία, ιδίως στα διαγνωστικά κέντρα.
  • Εχουμε απολύσεις στον όμιλο «Μαρινόπουλου», στα καταστήματα «Αρβανιτίδης», που κάποια τελικά θα κλείσουν, στις καθαρίστριες και στους φύλακες που δουλεύουν με εργολαβίες, αν και στη συγκεκριμένη φάση η κατάσταση είναι σε ύφεση.
  • Εντείνονται οι εκβιασμοί για ατομικές συμβάσεις παντού και ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο επισιτισμός, στους υπαλλήλους συμβολαιογραφείων, στους τεχνικούς ανελκυστήρων.
  • Οι μειώσεις μισθών είναι συνεχείς, μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων, όπως η πρόσφατη του ΟΤΕ με μείον 11%, στον βιομηχανικό επισιτισμό (ΕΔΕΣΜΑ, ΠΑΣΙΑΣ, CRETA, ΔΕΛΤΑ) και προσεχώς φαίνεται ν' ανοίγει ζήτημα και στον ΟΑΣΘ. Οπου η εργοδοσία δεν τα καταφέρνει, όπως έγινε στην «Διακονία», αξιοποιεί την «εκ περιτροπής» εργασία.
  • Διευρύνεται παντού η χρήση επιδοτούμενων προγραμμάτων για τη βραχύχρονη απασχόληση ανέργων, ενώ σε πολλούς χώρους μετά από απολύσεις γίνονται προσλήψεις με τους μισθούς που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Εξελίσσονται επιθέσεις σε βάρος της συνδικαλιστικής δράσης, όπως η απόλυση μετά από απεργία στα «Daylicious», που πετύχαμε την επαναπρόσληψη, αλλά και η αγωγή κατά της γραμματέα του κλαδικού σωματείου υπαλλήλων συμβολαιογραφείων, επειδή δεν υπογράφει την ατομική σύμβαση.

Τα προβλήματα οξύνονται και σε άλλους χώρους, στρατηγικής σημασίας και με πολλούς εργαζόμενους, όπως η ΕΥΑΘ, η ΕΛΒΟ, το λιμάνι, η ΔΕΗ. Εκεί, με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και την παραπλάνηση που επιχειρεί, είναι ιδιαίτερα έντονο το κλίμα της ευφορίας και της αναμονής, γεγονός που κάνει πιο δύσκολη τη δική μας παρέμβαση.

Ελπίδες έχει αναπτερώσει η κυβέρνηση και στην περίπτωση των εργαζομένων στα έργα κατασκευής του Μετρό με την παρέμβασή της για παράταση της διαβούλευσης με την εργολαβία, ενώ ο πέλεκυς των απολύσεων συνεχίζει να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, διαφαίνεται κινητικότητα στην κατεύθυνση της αναμόρφωσης των συσχετισμών σε επιχειρησιακά σωματεία. Αυτό εκφράζεται είτε με ενδοπαραταξιακές κόντρες, όπως στην ΕΥΑΘ, είτε με αντιπαραθέσεις που αποκαλύπτουν σωματεία - «σφραγίδες» και «μαϊμού», επειδή αλλάζουν χέρια.

Σε όλα αυτά τα μέτωπα, μέσα σε συνθήκες σύνθετες, παρεμβαίνουν καθημερινά οι δυνάμεις μας, αλλού αδύναμα, αλλού πιο σχεδιασμένα. Παλεύουμε για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάπτυξης διεκδικητικών αγώνων, με τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση από τα κάτω, στη βάση του πλαισίου πάλης που αποφασίσαμε, εμπλουτισμένο με τα ιδιαίτερα αιτήματα του κάθε κλάδου και χώρου δουλειάς.

Αυτό που έχει σημασία να δείχνουμε πιο πειστικά, είναι το νήμα που συνδέει αυτά που σήμερα ζουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους με τη στρατηγική του κεφαλαίου, η οποία υπηρετείται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ ανεξάρτητα από μείγμα διαχείρισης, ανεξάρτητα από το αν μια κυβέρνηση υπογράφει μνημόνια ή παράταση των δανειακών συμβάσεων, ανεξάρτητα ακόμα και από το αν μια χώρα έχει μνημόνια ή όχι.

Αυτές οι στρατηγικές κατευθύνσεις είναι που επιβάλλουν τις ιδιωτικοποιήσεις με κάθε τρόπο. Που προωθούν την απαλλαγή του κεφαλαίου από τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Κοινωνική Ασφάλιση, την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, έως την εξάλειψη της σταθερής και μόνιμης δουλειάς, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας.

Καθετί που ζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει - και αυτό είναι δικό μας καθήκον να το αναδείξουμε - να μπορούν να αναγνωρίζουν ότι είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτών των δεσμεύσεων, για λογαριασμό του κεφαλαίου. Να μπορούν επίσης να διακρίνουν ότι οι προεκλογικές διακηρύξεις της σημερινής συγκυβέρνησης, όπως και τα έργα της μετεκλογικά, αφορούν μόνο στη διαχείριση και όχι στην εξάλειψη των συνεπειών που έχει για το λαό η εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων.

Η ανάδειξη και η κατανόηση από τους εργαζόμενους αυτής της πραγματικότητας είναι βασικός όρος για την απόκρουση ιδεολογημάτων που στόχο έχουν την ενσωμάτωση, την ταξική συνεργασία. Είναι όρος αναγκαίος για να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση της ταξικής συσπείρωσης, της ανάπτυξης αγώνων με ταξική συνέπεια και αντοχή.

Εχοντας σταθερά στον προσανατολισμό μας την ανασύνταξη του κινήματος, έχοντας αδιάλλακτο μέτωπο αντιπαράθεσης με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο, με επίγνωση των δυσκολιών και των δικών μας αδύναμων πλευρών, σχεδιάζουμε την παρέμβασή μας σε όλα τα μέτωπα, ρίχνοντας βάρος στα πρωτοβάθμια σωματεία, στην καλύτερη λειτουργία τους, για να γίνουν αυτά οι πραγματικοί οργανωτές στο χώρο τους.

Ταυτόχρονα, ετοιμαζόμαστε για την τελική ευθεία ενόψει του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με στόχο να παρακολουθήσουμε παντού τις διεργασίες, να παρέμβουμε έγκαιρα για να ακυρώσουμε νοθείες, να αυξήσουμε και να ανανεώσουμε τις δικές μας δυνάμεις, αξιοποιώντας τη δουλειά που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα.


Λεωνίδας ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ
Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Η προσοχή μας στραμμένη στο δυνάμωμα των σωματείων

Είναι γεγονός ότι η ανάδειξη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε συγκυβέρνηση δημιουργεί νέα δεδομένα για το συνδικαλιστικό κίνημα και εκ των πραγμάτων κάνει ακόμα πιο επιτατική την ανάγκη να βελτιώσουμε τη δουλειά μας στα σωματεία, να ανασυγκροτήσουμε το κίνημα. Παίρνοντας υπόψη και δουλεύοντας με τις κατευθύνσεις που έχουμε καταλήξει, πρέπει να ξεκινήσουμε από το χαμηλό επίπεδο οργάνωσης ανά κλάδο.

Η οργάνωση στο σωματείο γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι αιτίες είναι αντικειμενικές και υποκειμενικές. Εχουν να κάνουν με το επίπεδο του κινήματος, με την επίδραση που ασκούν αστικές αντιλήψεις, με τη φθορά και την απαξίωση των συνδικάτων από την αστική προπαγάνδα, τη ρεφορμιστική, οπορτουνιστική και εργοδοτική πρακτική, με το ότι οι αγώνες που έγιναν την προηγούμενη περίοδο δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την αντεργατική λαίλαπα, με τις νέες εργασιακές σχέσεις, που συμβάλλουν στον παραπέρα ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργάτες, στη διάσπασή τους.

Ομως, εμάς πρέπει να μας απασχολούν κυρίως οι αδύναμες πλευρές της δικής μας δουλειάς. Δηλαδή:

  • Το κατά πόσο έχουμε καθημερινά στον προσανατολισμό μας τη μαζικοποίηση των συνδικάτων με νέες εγγραφές και από νέους χώρους, όχι μόνο την παραμονή των αρχαιρεσιών.
  • Το κατά πόσο έχουμε επεξεργαστεί τα επιχειρήματά μας για την ανάγκη οργάνωσης στα συνδικάτα, ώστε να απαντάμε πειστικά στις αντιλήψεις που προβάλλει σήμερα ο αντίπαλος. Επίσης, το κατά πόσο αυτή η δουλειά ελέγχεται σταθερά από τα ΔΣ, πώς οργανώνεται.
  • Το αν το περιεχόμενο, η λειτουργία και η δράση των συνδικάτων εμπνέουν, προκαλούν το ενδιαφέρον των εργαζομένων και ιδιαίτερα των νέων.
  • Το κατά πόσο τα συνδικάτα ασχολούνται με όλα τα προβλήματα των εργαζομένων, παίρνουν πρωτοβουλίες, διαμορφώνουν αιτήματα.

Χωρίς αυτά, δύσκολα ο εργάτης θα κατανοεί την ανάγκη ισχυροποίησης των συνδικάτων και φυσικά θα βρίσκει έδαφος η επίθεση του αντιπάλου.

Στον πολυπληθή κλάδο της Χημικής Βιομηχανίας, οι συνδικαλισμένοι δεν ξεπερνούν τις 5.000 σε επίπεδο Ομοσπονδίας. Υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια, πολλά μικρά και βεβαίως αρκετές πολυεθνικές. Στα περισσότερα εργοστάσια, ιδιαίτερα στα μεγάλα, κυριαρχούν οι ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ και η εργοδοσία. Οι εργασιακές σχέσεις είναι από τις χειρότερες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι δεκάδες χώροι όπου δεν υπάρχουν συνδικαλισμένοι εργαζόμενοι και πολλές φορές η δουλειά μας χάνεται με το να προσπαθούμε να αποκτήσουμε μέλη. Βεβαίως, καλό είναι να έχουμε μέλη και στις μικρότερες επιχειρήσεις, όμως είναι καθαρό ότι αν δεν βάλουμε πόδι σε μεγάλους χώρους για να αποκτήσουμε δυνάμεις, να φτιάξουμε επιτροπή, να οργανώσουμε τους εργαζόμενους, ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να υπάρξει.

Σ' αυτή την προσπάθεια, έχουμε καταγράψει στην Αττική πάνω από 140 εργοστάσια, έχουμε σταθερή επαφή με περίπου 30 από αυτά και με πάνω από 2.500 εργαζόμενους. Ομως, στο κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής που συγκροτήσαμε, η συσπείρωση είναι ακόμα μικρή. Αυτό δείχνει τη δυσκολία του χώρου, αλλά και την ανάγκη να επιμείνουμε περισσότερο στα μεγάλα εργοστάσια.

Ανάλογη είναι η κατάσταση στη Βοιωτία, στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουμε κλαδικά συνδικάτα. Σε άλλες περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στην Ηπειρο, δεν έχουμε καμία επαφή με εργοστάσια και ο στόχος που βάζουμε είναι να αποκτήσουμε εικόνα και δυνάμεις σε αυτές τις περιοχές.

Βεβαίως, το γεγονός ότι δεν έχουμε δυνάμεις σε ένα χώρο, δεν σημαίνει ότι δεν παρεμβαίνουμε όταν παρουσιαστεί πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, ή ότι σε αυτούς τους χώρους δεν γίνονται κινητοποιήσεις. Για παράδειγμα, στη «Scott», όπου δεν είχαμε δυνάμεις, βοηθήσαμε στον προσανατολισμό της απεργίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Κάναμε επίσης κινητοποιήσεις με επιτυχία στη «ΛΕΒΕΡ» ενάντια στην προσπάθεια της εταιρείας να καταργήσει το πενθήμερο και για να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι. Η δουλειά της επιτροπής, του σωματείου, βοηθάει στο να πάρουν μέρος στην απεργία και οι εργαζόμενοι που ανήκουν στο εργοδοτικό σωματείο.

Οι εργαζόμενοι στην «Ιμάντη» έκαναν πολυήμερη απεργία ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία, κόντρα στη συμβιβαστική πρόταση του ΔΣ του σωματείου. Στη «Μινέρβα» γίνανε δυο απεργίες ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να προσλάβει ενοικιαζόμενους εργάτες. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στα Λιπάσματα της Καβάλας, από τους εργαζόμενους στις εργολαβίες, όπου είχαμε καλή παρέμβαση.

Αυτές οι κινητοποιήσεις δείχνουν ως ένα βαθμό ότι υπάρχουν διαθέσεις σε εργαζόμενους. Αγώνες θα ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα και το ζητούμενο είναι να τους προσανατολίσουμε, να παρέμβουμε, να ισχυροποιήσουμε τα σωματεία και το ΠΑΜΕ, να παρέμβουμε στους συσχετισμούς. Πολύ περισσότερο που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση Συλλογικών Συμβάσεων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την προσπάθεια αναμόρφωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, με αλλαγή σκυτάλης από τον παλιό στον νέο εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, στον Πειραιά είναι εμφανής η προσπάθεια των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν με το μέρος τους ό,τι μπορούν από τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, εκμεταλλευόμενοι την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτές οι παρατάξεις.

Από την άλλη, για να θολώσουν τα νερά, δε διστάζουν να προσαρμόσουν ορισμένες από τις θέσεις τους, ενώ τελευταία δηλώνουν ότι συμφωνούν ακόμα και με ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ.


Νίκος ΞΟΥΡΑΦΗΣ
Πρόεδρος ΕΚ Πειραιά, πρόεδρος Πανελλαδικής Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ