Κυριακή 8 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Με αφορμή το Συνέδριο της Περιφέρειας για τα απορρίμματα

Eurokinissi

Το τριήμερο 12 - 14 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, από την Περιφέρεια Αττικής και τον Ενιαίο Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, διεθνές συνέδριο με τίτλο «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική». Στόχος του, σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, «μια διαβούλευση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης δήμων, πολιτών, φορέων» για το «νέο αποκεντρωμένο μοντέλο της οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης διαχείρισης».

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα μπορούσαμε να πούμε: «Ωδινεν όρος» αλλά, για τους όποιους καλοπροαίρετους, δεν έτεκεν ούτε μυν, αυτό ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα «Συμπεράσματα» του Συνεδρίου. Χρειάστηκαν τρεις μέρες, 67 εισηγήσεις (οι 14 από αυτές αναφέρονταν στη «διεθνή εμπειρία»), μία «Στρογγυλή Τράπεζα» και 40.000 ευρώ για να διαπιστώσουν οι οργανωτές του: Την «επιτακτική ανάγκη» για ένα νέο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στην Αττική, «με δημόσιο χαρακτήρα», στη λογική της «αποκέντρωσης» και των «τοπικών σχεδίων διαχείρισης» (με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό) «εναρμονισμένου με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία», «με έμφαση στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στην κατεύθυνση της "ανάστροφης πυραμίδας"» και «με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος». Και αυτά με «διαρκή διαβούλευση σε συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους Δήμους και τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον ΕΔΣΝΑ, την επιστημονική κοινότητα».

Μια ακόμη, πολλοστή, επανάληψη των επί 5ετία, και βάλε, γενικόλογων ευχολόγιων του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ίχνος αναφοράς σε συγκεκριμένο πλαίσιο στόχων και παρεμβάσεων σχετικών με το επί μακρόν υπεσχημένο νέο ΠΕΣΔΑ. Μοναδική «είδηση» η ηχηρή απουσία και αυτής ακόμη της υπόσχεσης για το χρονοδιάγραμμα οριστικής απομάκρυνση του ΧΥΤΑ Φυλής.

Και δεν μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού οι πραγματικές επιδιώξεις της Περιφερειακής Αρχής, όπως αποκάλυψε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην τοποθέτησή της, εντοπίζονταν στο δίδυμο: Ενα ακόμη «ροκάνισμα» χρόνου, με πρόσχημα την «ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση πολιτών και δήμων ενόψει της αλλαγής της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων» και από την άλλη το στρώσιμο χαλιού σε εκπροσώπους ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Πρόκειται γι' αυτούς που κλήθηκαν να «ενημερώσουν τους πολίτες» με τις εισηγήσεις τους για τα επιτεύγματα των μεθόδων τους, σηματοδοτώντας έτσι το ρόλο που επιφυλάσσεται στο κεφάλαιο για την υλοποίηση και του νέου περιφερειακού σχεδιασμού.

Οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής

Οπως επισήμανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» με την τοποθέτησή της στο Συνέδριο:

-- Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η πολύμηνη καθυστέρηση να κατατεθούν, επιτέλους, για συζήτηση οι θέσεις της Περιφερειακής Αρχής και της Διοίκησης του ΕΔΣΝΑ για το περιεχόμενο της αναθεώρησης / τροποποίησης του ΠΕΣΔΑ. Χωρίς την προϋπόθεση αυτή, η παραπομπή του θέματος στον κάθε δήμο χωριστά με την προ τετραμήνου επιστολή της κας Δούρου κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν μπορούσε να έχει. Μετά και την παρένθεση του Συνεδρίου η Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να έχει για τη συνέχιση της επικίνδυνης απραξίας.

-- Επαναλαμβάνονται συνεχώς οι όρκοι πίστης, όχι μόνο στην κοινοτική Οδηγία για τα απόβλητα, αυτό το κάνουν όλα τα κόμματα και παρατάξεις του ευρωμονόδρομου, αλλά και για τον «εφαρμοστικό» της νόμο 4042/12, που βρίθει αντιλαϊκών διατάξεων. Μόνο ως απειλή για τα λαϊκά στρώματα ηχεί η υπόσχεση της Ρ. Δούρου περί «ενός μοντέλου διαχείρισης που θα εναρμονίζεται, μέσα από έναν ριζικά αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχεδιασμό, στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής, πλέον από το 2012, εθνικής νομοθεσίας».

-- Παραμένει στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, μέχρι αποδείξεως - οψέποτε - του εναντίου, η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των βασικών εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ στην ΟΕΔΑ Φυλής: Του αποτεφρωτήρα μολυσματικών, του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης / κομποστοποίησης, του ίδιου του ΧΥΤΑ κατά το μεγαλύτερο μέρος του, της αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου.

-- Τέλος, παραμένει η πλήρης απαξίωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ, καθώς η Διοίκηση της κας Δούρου «αξιοποιεί» μέχρι κεραίας τις διατάξεις της νομοθεσίας της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που το αντιμετωπίζει ως απλό διακοσμητικό στοιχείο.

Μετά το Συνέδριο τι;

Κυβέρνηση και Περιφέρεια, εγκλωβισμένες στο αντιεπιστημονικό δόγμα «όλα τα σκουπίδια στην Αττική», εξετάζουν (για να ακριβολογούμε: απεργάζονται) σενάρια με κοινό παρονομαστή την - για πολλοστή φορά - επ' αόριστον παράταση της παραμονής του ΧΥΤΑ Φυλής (γενικότερα της ΟΕΔΑ Φυλής - ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης αποβλήτων) στο Θριάσιο, ίσως και στην ίδια επί 60ετία θέση. Τις υπηρεσίες του προς αυτή την κατεύθυνση έσπευσε να προσφέρει ο Γ. Κουμουτσάκος, επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη ΝΔ, δηλώνοντας στο Συνέδριο ότι «απαιτείται μια λύση, η οποία θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση. Αν προτιμάτε τον όρο κυρία Περιφερειάρχη, απαιτείται ένα "πρόγραμμα - γέφυρα"». Πρόταση που επανέλαβε και στο κλείσιμο της τοποθέτησής του: «Συμπερασματικά, απαιτείται μια άμεσα εφαρμόσιμη μεταβατική λύση παράλληλα με την επιδίωξη των πλέον φιλόδοξων στόχων, όπως επιτάσσει και το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο» (οι υπογραμμίσεις δικές μας). Ο εξοβελισμός από τα «Συμπεράσματα» της θέσης/υπόσχεσης για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής μαρτυρά ότι «το μήνυμα ελήφθη και έγινε αποδεκτό» από την Ρ. Δούρου, αν δεν ήταν ήδη προσυμφωνημένο.

Υπενθυμίζεται, σχετικά με το ζήτημα αυτό, η επισήμανση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Συνέδριο: «Συνεχίζεται η ηχηρή σιωπή για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τον επικείμενο υπερκορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής. Να ανακοινωθούν τώρα τα σχέδια, που μέχρι σήμερα κρατούνται επτασφράγιστο μυστικό και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες για "προσωρινές" λύσεις σε βάρος του πολύπαθου Θριασίου και των ακόμη πιο πολύπαθων κατοίκων του». Επισήμανση, που αποκτά ιδιαίτερο βάρος αν παρθεί υπόψη και η πιο πάνω πρόταση του κ. Κουμουτσάκου για «πρόγραμμα - γέφυρα».

Αλλωστε, η προηγούμενη Διοίκηση του Γ. Σγουρού στην Περιφέρεια και στον ΕΔΣΝΑ άνοιξε ένα νέο δρόμο για την «αθόρυβη» επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, την επέκταση και σε βάθος! Αντιγράφουμε από πρόσφατη (16/2/15) εισήγηση της Υπηρεσίας (Διεύθυνση Δημοσίων Εργων), που τέθηκε την 25/2/15 υπόψη της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας (οι υπογραμμίσεις δικές μας), ως Προϊσταμένης Αρχής του έργου μελέτης και κατασκευής του ΧΥΤΑ Φυλής:

«Αντικείμενο της1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης [σ.σ.: υπογράφηκε - σύμφωνα με την πιο πάνω εισήγηση - με αριθ. πρωτ. 5233/22-11-2010 μεταξύ του Αναδόχου και του ΕΔΣΝΑ, έναντι του ποσού των 19.582.088,16 ευρώ, πλέον αναθεωρήσεις και ΦΠΑ] είναι η εκτέλεση πρόσθετων εργασιών που αφορούν στην επέκταση της λεκάνης των κυττάρων Α3 και Α4 του Χ.Υ.Τ.Α. προς τα ΒΑ σε οριζοντιογραφική έκταση 18 περίπου στρεμμάτων, εντός των ορίων της Ο.Ε.Δ.Α. Φυλής, καθώς και στη διεύρυνση και εκβάθυνση της λεκάνης τους με την εκτέλεση μεγάλου τεχνικού έργου εκσκαφών στο βραχώδες ανάγλυφο της περιοχής του έργου και οι οποίες εξασφαλίζουν επαύξηση της χωρητικότητας του κατασκευαζόμενου ΧΥΤΑ από 9.365.000 m³ σε 17.031.000 m³ και συνακόλουθη παράταση του χρόνου ζωής του».

Στο δρόμο αυτό βαδίζει ήδη η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ αποδεχόμενη και αξιοποιώντας, και σε αυτήν την περίπτωση, τα «τετελεσμένα» που της κληροδότησε η Διοίκηση του κ. Σγουρού, προς την ίδια ακριβώς κατεύθυνση...


Ζ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org