Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Φτιασιδώματα της ΕΣΑΝ

Με το νόμο 4286/2014 θεσμοθετήθηκε η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ), με την οποία «εισάγεται στο χώρο της Υγείας το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ), ένα καθολικό σύστημα αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών», που αποτελούσε δέσμευση του μνημονίου της 9.2.2012. Δηλαδή, θα κοστολογεί ιατρικές πράξεις και άλλες παροχές και θα κατανέμει τα διατιθέμενα κονδύλια μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν την κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ. Καλή ώρα, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην περιοδεία του στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου στις 22.1.2015 έλεγε: «Κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ και αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε ιατρικής και νοσηλευτικής πράξης που πραγματοποιείται με βάση επιστημονικές ενδείξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα».

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (21.2.2015) ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και απαντώντας στην ερώτηση πότε η κυβέρνηση θα καταργήσει την ΕΣΑΝ ΑΕ είπε: «Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα την καταργήσουμε».

Ετσι είναι όταν υπάρχει η αποδοχή της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, όπως είναι η πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε δεν μπορείς να καταργήσεις ένα απ' τα βασικά εργαλεία, όπως η ΕΣΑΝ, της επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές δομές Υγείας. Απλά φτιασιδώνεις τη βούληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΑΝ, όπως είπε ο υπουργός Υγείας...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ