Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Γεωπολιτική αναβάθμιση» για ποιον;

«Να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική δυναμική της χώρας στη διαπραγματευτική δύναμη της κυβέρνησης» προέταξε έναν από τους στόχους της κυβέρνησής του ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Τη ...γραμμή αυτή ανέπτυσσε ήδη από τις αρχές Φλεβάρη όταν, επισκεπτόμενος τη Λευκωσία, χαρακτήριζε Ελλάδα και Κύπρο «δύο σημαντικούς πυλώνες σταθερότητας στην ταραγμένη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου». Εισηγούνταν, δε, Ελλάδα και Κύπρος να παίξουν το «χαρτί» της γεωστρατηγικής τους θέσης στις διαπραγματεύσεις τους με τους πιστωτές τους. Αυτό, βέβαια, σημαίνει στην πράξη ότι, εφόσον βγάζεις στο ιμπεριαλιστικό παζάρι τη χρησιμότητά σου ως χώρα, κάποια στιγμή θα σου τη ζητήσουν. Και καθώς ο Τσίπρας «πλασάρει» την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας, ο λαός να κουμπώνεται για το ποια νέα ιμπεριαλιστικά σχέδια θα κληθεί να εξυπηρετήσει. Στην ίδια βάση αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα και τα κάθε είδους προπαγανδιστικά τεχνάσματα, ώστε να δεχτεί ο λαός να υπηρετήσει τα όποια νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ενδεδυμένα μάλιστα με το μανδύα του «εθνικού συμφέροντος», ότι έτσι αναβαθμίζεται η θέση της χώρας και τάχα θα ωφεληθεί ο λαός. Ψέμα και πάλι ψέμα εφόσον τα «εθνικά συμφέροντα», όπως τα εννοεί η αστική τάξη, δεν έχουν καμιά σχέση με το λαϊκό συμφέρον. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ του λαού και των εκμεταλλευτών του. Την όποια «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας (και) η τωρινή κυβέρνηση θέλει να την παζαρέψει ώστε να κατοχυρώσουν και τα ελληνικά μονοπώλια θέσεις στο μοίρασμα αγορών...

Εκβιάζουν κι από πάνω

Και τι δεν είπε, χτες το πρωί, στο STAR, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος; Σταχυολογούμε: «Να έχουμε αίσθηση της συλλογικής μας ευθύνης, με τέτοιες συμπεριφορές πυροβολούμε τα πόδια μας (...) Οποιος έχει λεφτά και δεν πληρώνει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, στην ουσία πυροβολεί τα πόδια του, διότι στην ουσία τα μέτρα που θα μας έρθουν θα είναι τρισχειρότερα. Αν συνεχιστεί η πτώση των δημοσίων εσόδων που υπήρξε τον Ιανουάριο, 1 δισ. και πλέον τρύπα στα δημόσια έσοδα, καήκαμε κυριολεκτικά, δεν μπορεί να βγάλει μαγικά από το καπέλο του ούτε ο κ. Μάρδας ούτε ο κ. Βαρουφάκης ούτε να τυπώσουν ευρώ μπορούν (...) Κάποιοι δεν πλήρωσαν πονηρά σκεπτόμενοι ότι θα φύγουμε απ' το ευρώ και θα πληρώσουν λιγότερα με δραχμές (...) Είμαστε όλοι πάνω στην ίδια βάρκα (...) Αν αποσύρεις τα λεφτά απ' την τράπεζα υπονομεύεις τη διαπραγμάτευση (...) Να συμβάλουμε όλοι για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα το επόμενο τετράμηνο (...) Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα (...) Στηρίζοντας την κυβέρνηση, στηρίζουμε τη χώρα, να βοηθήσουμε για να έχουμε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, να βάλουμε όλοι πλάτη...».

Αν βγάζαμε τις αναφορές στους υπουργούς της σημερινής συγκυβέρνησης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι τα παραπάνω εκβιαστικά τα έλεγε κάποιος βουλευτής της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ένα μήνα πριν!

Φτιασιδώματα της ΕΣΑΝ

Με το νόμο 4286/2014 θεσμοθετήθηκε η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ ΑΕ), με την οποία «εισάγεται στο χώρο της Υγείας το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ), ένα καθολικό σύστημα αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών», που αποτελούσε δέσμευση του μνημονίου της 9.2.2012. Δηλαδή, θα κοστολογεί ιατρικές πράξεις και άλλες παροχές και θα κατανέμει τα διατιθέμενα κονδύλια μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Προεκλογικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν την κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ. Καλή ώρα, ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην περιοδεία του στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου στις 22.1.2015 έλεγε: «Κατάργηση της ΕΣΑΝ ΑΕ και αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό κάθε ιατρικής και νοσηλευτικής πράξης που πραγματοποιείται με βάση επιστημονικές ενδείξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα».

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (21.2.2015) ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και απαντώντας στην ερώτηση πότε η κυβέρνηση θα καταργήσει την ΕΣΑΝ ΑΕ είπε: «Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα την καταργήσουμε».

Ετσι είναι όταν υπάρχει η αποδοχή της συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, όπως είναι η πολιτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε δεν μπορείς να καταργήσεις ένα απ' τα βασικά εργαλεία, όπως η ΕΣΑΝ, της επιχειρηματικής δραστηριότητας τόσο στις δημόσιες όσο και στις ιδιωτικές δομές Υγείας. Απλά φτιασιδώνεις τη βούληση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΑΝ, όπως είπε ο υπουργός Υγείας...

Βλέπουν κέρδη

Πολυεθνική εταιρεία φαρμάκου απέσυρε ένα φάρμακο απ' την Ελλάδα το 2011 γιατί δεν πήρε τιμή που θα ήταν συμφέρουσα γι' αυτήν. Το φάρμακο θεωρείται σημαντικό για την αντιμετώπιση κάποιων μορφών καρκίνου. Χτες, η εταιρεία με συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε «την εκ νέου διάθεση του φαρμάκου στην ελληνική αγορά», και μάλιστα σε χαμηλότερη, απ' τα επίπεδα του 2011, τιμή. Κι όταν οι δημοσιογράφοι δήλωσαν «μπερδεμένοι» με αυτή την επιλογή οι εκπρόσωποι της εταιρείας ομολόγησαν ότι παρά την πτώση των τιμών τώρα βλέπουν κέρδη στον τομέα των κλινικών ερευνών. Το κέρδος, λοιπόν, είναι που καθοδηγεί τις «επενδύσεις» τους και όχι η προσφορά στον ασθενή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org