Παρασκευή 27 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«FILS DE GRÈCE»
Στις 12 Μάρτη στις αίθουσες η νέα ταινία του Δ. Γρηγοράτου

Στις 12 Μάρτη ξεκινά η προβολή σε κινηματογραφικές αίθουσες της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Διονύση Γρηγοράτου. «FILS DE GRΕCE», η περίφημη επίκληση του Γάλλου κομμουνιστή ποιητή Πολ Ελιάρ, ο οποίος βρέθηκε στο μέτωπο του Γράμμου, στο πλάι των μαχητών και των μαχητριών του ΔΣΕ. Με το χωνί απευθυνόταν στους φαντάρους του Κυβερνητικού Στρατού...

Το θέμα της ταινίας είναι η μαζική μετακίνηση 60.000 και πλέον παιδιών μακριά από τις εστίες τους, στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. Τριάντα χιλιάδες περίπου μεταφέρθηκαν από τον Δημοκρατικό Στρατό σε ιδρύματα πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες και άλλα τόσα μεταφέρθηκαν από τον Κυβερνητικό Στρατό κι εγκαταστάθηκαν στις «παιδουπόλεις» που ίδρυσε η Φρειδερίκη.

«Η ταινία παρακολουθεί το οδοιπορικό τεσσάρων παιδιών. Οδοιπορικά τραγικά, που δεν τελείωσαν με το τέλος του Εμφυλίου, αλλά συνεχίστηκαν εκτός κι εντός της Ελλάδας με εξορίες, απαγορεύσεις επανόδου στις εστίες τους, διακρίσεις κ.λπ. Οδοιπορικά που συνεχίζονται και στις μέρες μας με τις ψυχολογικές επιπτώσεις που κουβαλούν αυτά τα "πρώην παιδιά" για μια "παιδική ηλικία" που δεν έζησαν τότε και η μνήμη τους δεν μπορεί σήμερα να αναπληρώσει: Ποιος μας δίνει τα παιδικά μας χρόνια; Κανείς! Μόνο η Ιστορία...».


Αθήνα 2008. Στο κατασκότεινο πάρκο, το περιπολικό της Αστυνομίας εντοπίζει στην παιδική χαρά μια... γιαγιά, πεσμένη κάτω από τις κούνιες, σε ημικωματώδη κατάσταση! Αργότερα στο νοσοκομείο, ο γιος και η εγγονή της που καταφτάνουν, φωτίζουν κάπως τα πράγματα όταν εξηγούν στην Αστυνομία και στην Αντιτρομοκρατική πως πρόκειται για πολιτική πρόσφυγα από την πρώην ΕΣΣΔ που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κώμα ή σε «συνειδητή κατάσταση να μη μιλάει».

Μέσα από το σασπένς της έρευνας και το θρίλερ της απόκτησης κρυμμένων στοιχείων, φωτίζεται το οδοιπορικό των παιδιών στη γενικότητά του, αλλά και ατομικά για το καθένα. Σαν ένα road movie με στοιχεία σύγχρονης τραγωδίας για την απώλεια της παιδικής ζωής, τον πόλεμο των γονιών και τα ψυχολογικά τραύματα που τους έχουν σημαδέψει ως παιδιά και που τα κουβαλούν ως ενήλικες σήμερα, ζώντας ανάμεσά μας, την οικονομική και κοινωνική κρίση που τους στερεί και την «τρίτη ηλικία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ