Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΚΑΤΑΡ - ΛΙΒΥΗ
Χρήσιμο «εργαλείο» οι τζιχαντιστές για τους ιμπεριαλιστές

Μετανάστες από την Αίγυπτο στη Λιβύη που περιμένουν να φύγουν
Μετανάστες από την Αίγυπτο στη Λιβύη που περιμένουν να φύγουν
ΑΓΚΥΡΑ - ΚΑΪΡΟ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Η κλιμάκωση της δράσης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Λιβύη, πέρα από τις περιοχές που ελέγχουν σε Συρία και Ιράκ, δημιουργεί τα κατάλληλα προσχήματα σε ευρωπαϊκές αστικές κυβερνήσεις, όπως οι κυβερνήσεις των Γαλλίας και Ιταλίας να αυξήσουν τα κρατικά μέτρα καταστολής σε βάρος εργατών, και ξεριζωμένων προσφύγων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού στο εσωτερικό των χωρών τους.

Παράλληλα, δημιουργούν ενδοϊμπεριαλιστικές εντάσεις στους κόλπους αραβικών χωρών όπως φάνηκε χτες από τη νέα ένταση στις σχέσεις Αιγύπτου, που επιδιώκει μεγαλύτερο ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη και το Κατάρ, το οποίο ήταν μία από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συμμετείχε στη δημιουργία, χρηματοδότηση και εκπαίδευση των τζιχαντιστών μισθοφόρων που ανέτρεψαν τον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Αφορμή για τη νέα διμερή ένταση έδωσαν οι κατηγορίες του εκπροσώπου της Αιγύπτου στον Αραβικό Σύνδεσμο, Τάρικ Αντελ, στη διάρκεια ομιλίας του στο Κάιρο πως Καταριανοί αξιωματούχοι στηρίζουν τους τζιχαντιστές και την τρομοκρατία στη Λιβύη. Η καταγγελία οδήγησε σε άμεση ανάκληση του πρέσβη του Κατάρ από το Κάιρο, αλλά και σε δήλωση - υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπντελατίφ αλ Ζαγιάνι υπέρ του Κατάρ. Ο Ζαγιάνι απέρριψε τις αιγυπτιακές αιτιάσεις σαν «αβάσιμες και εσφαλμένες γιατί αγνοούν τις ειλικρινείς προσπάθειες του Κατάρ και των άλλων μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οσον αφορά, πάντως, το σενάριο περί άμεσης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, όπως ζητούσε αρχικά τουλάχιστον η Αίγυπτος, αυτό, φαίνεται πως απομακρύνεται για την ώρα. Στην προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην οποία δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αλλά καταγράφηκαν οι θέσεις των 15 χωρών - μελών για τις εξελίξεις στη Λιβύη μετά τον αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων Χριστιανών Κοπτών από τους τζιχαντιστές ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι δε ζήτησε στρατιωτική επέμβαση, αλλά άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης για να δοθεί υποτίθεται η δυνατότητα στην κοσμική λιβυκή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλ Θίνι να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τους τζιχαντιστές. Ο Σούκρι ζήτησε μάλιστα και ναυτικό αποκλεισμό των βόρειων ακτών της Λιβύης στη Μεσόγειο σε περιοχές που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, ώστε να εμποδιστεί περαιτέρω ο εξοπλισμός τους σε στρατιωτικό υλικό.

Παρόμοια στάση υιοθέτησε και ο Λίβυος ομόλογός του Μοχάμεντ Νταΐρι, που επίσης ζήτησε άρση του στρατιωτικού εμπάργκο κατά της χώρας του με το ίδιο πρόσχημα.

Αντίθετα, ο Μπερναντίνο Λεόν, απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Λιβύη, υποστήριξε ότι «η συντριβή της τρομοκρατίας» στη χώρα μπορεί να επιτευχθεί «μόνον μέσω της πολιτικής και θεσμικής αποφασιστικότητας μιας ενωμένης λιβυκής κυβέρνησης που θα έχει την ισχυρή και αμέριστη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας πάνω στην αντιμετώπιση των μυριάδων προκλήσεων».

Πέρα από τις εξελίξεις στον ΟΗΕ, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Φίλιπ Χάμοντ, μεταβαίνοντας στην Αλγερία για συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό του, Ραμτάν Λαμάμρα, είπε πως η στρατιωτική λύση «δεν είναι κατάλληλη για τη Λιβύη». Η χώρα χρειάζεται «πολιτική λύση», είπε ο Βρετανός αξιωματούχος, συμπληρώνοντας πως στο ζήτημα αυτό Λονδίνο και Αλγέρι έχουν «ταύτιση απόψεων».

Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για εκπαίδευση «αντικαθεστωτικών»

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δε χάνει την ευκαιρία για ενίσχυση του ρόλου επέμβασης που προσπαθεί να παίξει σε βάρος της γειτονικής Συρίας, υπογράφοντας χτες συμφωνία με τις ΗΠΑ για την εκπαίδευση περίπου 15.000 «αντικαθεστωτικών» ενόπλων έως το 2018, οι οποίοι υποτίθεται πως θα είναι «μετριοπαθέστεροι» από τους τζιχαντιστές και θα πολεμήσουν τάχα ταυτόχρονα (όπως δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου) και το «Ισλαμικό Κράτος» και την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε χτες από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα Τζον Μπας και τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντάν Σινιρλίογλου η Αγκυρα αναλαμβάνει «δέσμευση» και για την εκπαίδευση 1.000 Κούρδων μαχητών «Πεσμεργκά» του βορείου Ιράκ από 20 Τούρκους στρατιωτικούς εκπαιδευτές...

Ωρες πριν την υπογραφή της αμερικανο-τουρκικής συμφωνίας για την εκπαίδευση ενόπλων που θα χρησιμοποιηθούν στη Συρία, δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ» ανέφερε ότι πάνω από 3.000 τζιχαντιστές μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» που πολεμούσαν στο Κομπανί και το οποίο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν (χάνοντας τη μάχη με τους Κούρδους μαχητές της βόρειας Συρίας) εισήλθαν στην Τουρκία στο τέλος Γενάρη, υποδυόμενοι τάχα τους πρόσφυγες. Οι τζιχαντιστές φέρεται πως σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά διπλωματικών αποστολών χωρών που συμμετέχουν στο συνασπισμό των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Η εφημερίδα επικαλείται ως πηγή σχετική ανακοίνωση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι στρατιωτικές και οι διπλωματικές κινήσεις(2020-06-10 00:00:00.0)
Ετοιμη για ενεργότερη στρατιωτική δράση η Τουρκία(2020-01-01 00:00:00.0)
Στήνει στρατιωτική βάση στο Κατάρ(2015-12-17 00:00:00.0)
Η επέμβαση για τον πλούτο της συνεχίζεται(2015-12-15 00:00:00.0)
Μπίζνες και πολιτικές επανεκτίμησης κόστους - οφέλους(2015-02-28 00:00:00.0)
Ετοιμάζεται έκθεση του απεσταλμένου του ΟΗΕ(2015-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ