Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΛΙΒΥΗ - ΣΥΡΙΑ
Εντονες διεργασίες για στρατιωτική επέμβαση

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Λιβύη, μετά από αίτημα της Αιγύπτου, της Ιταλίας και της Γαλλίας

ΚΑΪΡΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την εξαπόλυση «διεθνούς» στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη με πρόσχημα την τρομοκρατία που ασκούν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) έπειτα και από το μαζικό αποκεφαλισμό 21 Αιγυπτίων Χριστιανών Κοπτών απαιτεί ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα εκτάκτως στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Οι πιέσεις που ασκεί προς αυτήν την κατεύθυνση είναι κάτι παραπάνω από έντονες, καθώς επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία με πρόσχημα την περιφερειακή και διεθνή «ειρήνη και ασφάλεια», όπως δήλωνε χτες στο γαλλικό ραδιοσταθμό France Europe - 1. Ο Σίσι χαρακτήρισε την επέμβαση που εξαπέλυσαν το 2011 ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ανατρέποντας την κυβέρνηση του τότε Προέδρου της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, «ημιτελή», λέγοντας: «Εγκαταλείψαμε το λιβυκό λαό ως αιχμάλωτο εξτρεμιστών ενόπλων... Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο λαός της Λιβύης συμφωνεί και μας απευθύνει έκκληση να αναλάβουμε δράση για την αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας». Επιχείρησε τέλος να αναδείξει τους «ευρύτερους κινδύνους» από τη δράση των τζιχαντιστών όχι μόνο για τη Λιβύη και την Αίγυπτο, αλλά και «ολόκληρη την περιοχή και την Ευρώπη», διαμηνύοντας στους Ευρωπαίους ότι «αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη θα μεταμορφώσει τη χώρα σε συνονθύλευμα που θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή, όχι μόνο την Αίγυπτο, αλλά τη Μεσόγειο και την Ευρώπη».

Διεργασίες για νέα επέμβαση

Οι αστικές τάξεις και κυβερνήσεις σε Ιταλία και Γαλλία υποστήριξαν χτες την έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη με στόχο «νέα μέτρα» κατά των τζιχαντιστών. Ωστόσο δεν είναι σίγουρο (τουλάχιστον επί του παρόντος) ότι όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα σπεύσουν άμεσα να εξαπολύσουν τη στρατιωτική επέμβαση, καθώς δεν αποκλείεται κάποιοι να επιλέξουν να περιμένουν να «ωριμάσουν τα πράγματα» στο εσωτερικό της Λιβύης και στην ευρύτερη περιοχή.

Τη Δευτέρα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωνε ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να εμπλακεί στρατιωτικά, αλλά θα το πράξει «μόνο μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ και μιας επιχείρησης διατήρησης της ειρήνης», ζητώντας από την Αίγυπτο να μην υποκύψει «στην υστερία υπερβολικής αντίδρασης».

Ως εκ τούτου, ο ΟΗΕ μπορεί να προβεί σήμερα στην ανακοίνωση κάποιας «αυστηρής προειδοποίησης» προς τους μισθοφόρους του ΙΚ, ανάβοντας παράλληλα το πράσινο φως για κάποια «νέα μέτρα και κυρώσεις» εναντίον των ανθρώπων που, ας μην ξεχνάμε, δημιουργήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν, χρησιμοποιήθηκαν από τις δυτικές και αραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την ανατροπή του τότε μη αρεστού ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, προς όφελος των μονοπωλίων.

Από την άλλη πλευρά, η έκδοση απόφασης για επέμβαση από τον ΟΗΕ χρειάζεται έστω και προσχηματικά την ύπαρξη σχετικής επιστολής «για διεθνή βοήθεια» από την κυβέρνηση της Λιβύης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι δύο: Μία κοσμική με έδρα το Τομπρούκ που αναγνωρίζεται διεθνώς και μία κυβέρνηση ισλαμιστών από το συνασπισμό της λεγόμενης «Λιβυκής Αυγής» με έδρα την Τρίπολη, που υποστηρίζεται και από τους τζιχαντιστές. Ο Μοχάμεντ αλ Νταΐρι, Λίβυος υπουργός Εξωτερικών της «αναγνωρισμένης» διεθνώς κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αμπντάλα Αλ Θίνι, βρίσκεται ήδη στη Ν. Υόρκη, όπου συναντήθηκε χτες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Το αποτέλεσμα της συνάντησης δεν έγινε γνωστό.

Ωστόσο, από άλλη συνάντηση που είχε ο Αιγύπτιος υπουργός με το Ρώσο πρέσβη στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, φάνηκε πως υπάρχει ομοφωνία ώστε τα μόνιμα μέλη του ΣΑ να συνεργαστούν πάνω στο σχέδιο απόφασης. Ο Τσούρκιν δήλωσε πάντως ότι «σε αυτό το σχέδιο θα υπάρξει διαφορετική προσέγγιση από το σημερινό συνασπισμό που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ».

Επιπλέον ανώνυμος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος σημείωνε πως «δεν υπάρχει συζήτηση εντός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη», αλλά ότι αυτό «είναι έτοιμο να υποστηρίξει τη Λιβύη με συμβουλές σε θέματα άμυνας και οικοδόμησης θεσμών ασφαλείας».

Σφοδρές μάχες στο Χαλέπι της Συρίας

Ομως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν ασχολείται μόνο με τη Λιβύη, αλλά και την κατάσταση στη Συρία, για την οποία ενημερώθηκε χτες σε μία κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση από τον απεσταλμένο του οργανισμού Στάφαν ντε Μιστούρα. Ο Μιστούρα ασκεί πιέσεις προωθώντας τοπικές εκεχειρίες στις ζώνες πυρός με αφετηρία το Χαλέπι.

Χτες πάντως ο συριακός στρατός φάνηκε να ανακαταλαμβάνει στρατηγικές περιοχές και χωριά βόρεια του Χαλεπίου, αλλά και οδικό άξονα που κόβει τον ανεφοδιασμό των τζιχαντιστών από τα σύνορα με την Τουρκία. Ωστόσο κατά τις σφοδρότατες συγκρούσεις φαίνεται πως έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 άτομα και από τις δύο πλευρές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ