Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Προχωρά η συνεργασία τους στην Ενέργεια

Υπέγραψαν «Μνημόνιο Κατανόησης» για την πώληση κυπριακού αερίου στην αιγυπτιακή αγορά

Πλατφόρμα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου
Πλατφόρμα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου
ΚΑΪΡΟ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία σηματοδοτεί η προχτεσινή υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) για την πώληση κυπριακού φυσικού αερίου στην αιγυπτιακή αγορά. Τη συμφωνία - που αναμένεται να οριστικοποιηθεί σε έξι μήνες - υπέγραψαν στο Κάιρο ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίων και Ορυκτών Πόρων Σιερίφ Ισμαήλ.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση, το Μνημόνιο θα διευκολύνει «τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κυπριακού κοιτάσματος αερίου "Αφροδίτη" στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές αερίου της Αιγύπτου για το αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών». Πιο συγκεκριμένα, εξουσιοδοτούνται η αιγυπτιακή εταιρεία EGAS και η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου Ltd, να εξετάσουν τεχνικές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω ενός θαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει απευθείας το «Αφροδίτη» με την Αίγυπτο. Κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι «θα βελτιώσει τη χρήση των υποδομών αερίου και θα επιτευχθεί μια προστιθέμενη αξία για την Κύπρο, αλλά και την Αίγυπτο», ενώ «η επιχείρηση θα διεξαχθεί σε συνεργασία με εταιρείες που εμπλέκονται στις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων και στις δραστηριότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)».

Η συμφωνία αναδεικνύει ότι οι διεργασίες εντείνονται στην ευρύτερη ενεργειακή αγορά της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων, δεδομένων και των σημαντικών κοιτασμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Κάιρο βρέθηκαν εκπρόσωποι της ισραηλινής «Delek» και της αμερικανικής «Noble» (που ελέγχουν το «Αφροδίτη», αλλά και τα τεράστια ισραηλινά κοιτάσματα «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ») προκειμένου να προχωρήσουν συμφωνίες εξαγωγής αερίου.

Ο Γ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Λευκωσία θα ξεκινήσει να έχει οφέλη από την εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» μεταξύ 2018 - 2020. «Το επόμενο διάστημα οι εταιρείες, κρατικές και μη, θα αρχίσουν τις συζητήσεις τόσο για τις τεχνικές πτυχές όσο και για τις εμπορικές πτυχές μιας ενδεχόμενης συμφωνίας», συμπλήρωσε.

Η εξέλιξη αναδεικνύει ότι τα μονοπωλιακά συμφέροντα και σχέδια που διαπλέκονται στην περιοχή αυξάνονται, πλαίσιο μέσα στο οποίο εντείνονται οι διεργασίες και για τη «λύση» του Κυπριακού, με την κυπριακή κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει το λαό ότι οι συνεργασίες με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα ενισχύουν τη «διαπραγματευτική» του δύναμη. Στην ίδια γραμμή εντείνονται τα «σενάρια» και ενόψει της επίσκεψης Αναστασιάδη στη Μόσχα (στις 25 Φλεβάρη). Σ' αυτές τις ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες» και κολιγιές, υψηλές αξιώσεις προβάλλει και η Αθήνα, καθώς και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι θα διατηρήσει και θα ενισχύσει τις συνεργασίες με Κύπρο και Ισραήλ - Αίγυπτο, σε διάφορα επίπεδα (οικονομικό, στρατιωτικό κτλ.) που είχε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Επιμένει για «νέο συνεταιρισμό» το ψευδοκράτος

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη «Χαραυγή» ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ντερβίς Ερογλου ξεκαθαρίζει ότι «η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία που επιχειρούμε να εγκαθιδρύσουμε θα είναι ένας νέος συνεταιρισμός», «με δύο συνιστώντα κράτη (constituent states) ίσου καθεστώτος», όπως «προβλέπεται επίσης στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φλεβάρη 2014 στο οποίο είμαστε δεσμευμένοι».

Σχετικά με την «απομόνωση» του ψευδοκράτους, ο Ερογλου δήλωσε ότι «η απομόνωση και οι περιορισμοί στους οποίους υποβάλλεται ο λαός μας για πάνω από 50 χρόνια είναι πολύ πραγματικοί και βρήκαν έκφραση στις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της τελευταίας έκθεσης», απορρίπτοντας ως «ιστορικά, πραγματικά και νομικά λανθασμένη» την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο ως «κατοχή».

Από την πλευρά της Λευκωσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης - επίσης σε κυριακάτικη συνέντευξή του - δήλωσε ότι «υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες και αυτός είναι να ακυρώσει η Τουρκία την παράνομη NAFTEX».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ