ΥΠΕΘΑ |
Η απόφαση του Αλ. Τσίπρα να προτείνει τον Δ. Αβραμόπουλο για ΠτΔ φαίνεται να έχει «κλειδώσει», δίνοντας ώθηση σε συνολικότερες αναδιατάξεις στο αστικό πολιτικό προσωπικό |
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στις 13 Φλεβάρη θα γίνει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή ΠτΔ, όπου απαιτούνται 180 βουλευτές. Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, μετά από πέντε μέρες γίνεται δεύτερη ψηφοφορία. Σε αυτήν τη φάση απαιτούνται 151 ψήφοι. Αν δεν εκλεγεί ούτε τότε (κάτι που βέβαια είναι ουσιαστικά απίθανο, δεδομένης της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) ακολουθεί τρίτη ψηφοφορία, οπότε Πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.
Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, φαίνεται ότι προχωρά με μεγαλύτερη ταχύτητα η αναρρίχηση του αντιπρόεδρου της ΝΔ, Δ. Αβραμόπουλου, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, κίνηση η οποία μπορεί να δώσει παραπέρα ώθηση στις διεργασίες αναδιάταξης του αστικού πολιτικού προσωπικού.
Αλλωστε, μια σειρά παράγοντες συμφωνούν ότι μια «συναινετική» μετακόμιση Αβραμόπουλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), όπου βρίσκεται σήμερα ως ο Ελληνας επίτροπος, στην Προεδρία θα τους βόλευε όλους, στην κοινή γραμμή που συνδέει τις αστικές δυνάμεις για ομαλότητα στην αστική διακυβέρνηση, σταθερότητα στην αστική εξουσία. Χώρια ότι μια τέτοια συναινετική εκλογή λειτουργεί ως προάγγελος συναινέσεων και στην επιτάχυνση των αναγκαίων για τα μονοπώλια καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.
Σε αυτήν τη βάση και μπροστά στη βεβαιότητα ότι ο Αβραμόπουλος θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το θεσμό, μια σειρά πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αντ. Σαμαράς τηλεφώνησε στον Αβραμόπουλο και του εξέφρασε τη στήριξή του σε περίπτωση που προταθεί για Πρόεδρος, παρακάμπτοντας η ηγεσία της ΝΔ τον Στ. Δήμα που παρουσίαζε μέχρι πρότινος ως υποψήφιό της. Εξάλλου, δε δείχνει να προχώρησε το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα να προτείνει για επόμενο ΠτΔ τον Κ. Καραμανλή, που για μια σειρά λόγους φέρεται να αρνήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, βάζοντας ο Αλ. Τσίπρας τον Δ. Αβραμόπουλο στην Προεδρία, απελευθερώνεται η θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν για να τοποθετήσει εκεί άνθρωπο της δικής του επιλογής (ως επικρατέστερος φέρεται να είναι ο Γ. Μηλιός).
Απ' το ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν για ΠτΔ τον Δ. Αβραμόπουλο. Ετσι και αλλιώς υποβόσκει κόντρα με τον Ευ. Βενιζέλο. Και οι δυο τους διετέλεσαν υπουργοί Αμυνας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο συνάδελφός του της ΝΔ άφησε να αιωρούνται διάφορες ...φήμες για τη θητεία και τα πεπραγμένα του στο Πεντάγωνο. Ο Ευ. Βενιζέλος έλεγε προχτές ότι «δε θα συμπράξουμε σε κανένα παλαιοκομματικό παιχνίδι σε σχέση με τον ΠτΔ. Αλλο θεσμική συναίνεση, άλλο προσωπικός καιροσκοπισμός και άλλο άγαρμπος εισοδισμός σε άλλους πολιτικούς χώρους».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη στάση του «Ποταμιού», η εκπρόσωπος Τύπου, Οντίν Λιναρδάτου, είπε: «Περιμένουμε να δούμε το πρόσωπο και αναλόγως θα πράξουμε». «Θεωρούμε πως ο ΠτΔ, θα πρέπει να εκλεγεί με τις περισσότερες δυνατές ψήφους» συμπλήρωσε, αναπαράγοντας μια θέση που έχει εκφράσει εδώ και καιρό ο Στ. Θεοδωράκης, προϊδεάζοντας για θετική ψήφο και από τη δική τους πλευρά.