Τετάρτη 28 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Κυβέρνηση όλων των «φυλών» της αστικής διαχείρισης

Ορκίστηκε χτες, με τις ευλογίες του κεφαλαίου και υπό τις διαβεβαιώσεις παραγόντων της ΕΕ ότι θα υλοποιήσει μέχρι κεραίας τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με χαρακτηριστικό της γνώρισμα την ...πολυσυλλεκτικότητα, καθώς περιλαμβάνει πρώην στελέχη όλων των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 40 μέλη -προκαλώντας σκωπτικά σχόλια καθώς ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωνε για το μικρό κι ευέλικτο μέγεθός του- και συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ορίστηκε ο Γ. Δραγασάκης, υπουργός Επικρατείας ο Ν. Παππάς, υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ο Π. Νικολούδης, υπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό Κυβερνητικού Εργου ο Αλ. Φλαμπουράρης. Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ορίστηκε ο Γ. Σακελλαρίδης.

Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Αρ. Μπαλτάς, υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης τοποθετήθηκε ο Ν. Βούτσης, υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ο Γ. Σταθάκης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Π. Λαφαζάνης με αναπληρωτή τον Γ. Τσιρώνη, από τους Οικολόγους - Πράσινους.

Οπως ανακοινώθηκε, για την Προεδρία της Βουλής θα προταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οι υπουργοί των ΑΝΕΛ

Στους ΑΝΕΛ δόθηκαν το υπουργείο Αμυνας που αναλαμβάνει ο ίδιος ο Π. Καμμένος και τέσσερις θέσεις αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών. Απαντες πρώην στελέχη της ΝΔ, με τον πρόεδρό τους να έχει και κυβερνητική εμπειρία, έχοντας διατελέσει υπουργός Ναυτιλίας της ΝΔ:

-- Υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης η Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, βουλευτής των ΑΝΕΛ και πρώην βουλευτής της ΝΔ στις Σέρρες (2000 - 2009).

-- Αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού η Ελενα Κουντουρά, βουλευτής των ΑΝΕΛ που είχε διατελέσει βουλευτής της ΝΔ (2004 - 2012).

-- Αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Παναγιώτης Σγουρίδης, βουλευτής των ΑΝΕΛ και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1989 - 2009).

-- Υφυπουργός Επικρατείας για το Συντονισμό Κυβερνητικού Εργου ορίστηκε ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος όπου σταθεί και όπου βρεθεί, δε χάνει την ευκαιρία να δηλώσει ότι «είμαι καραμανλόπαιδο»...

Στελέχη με γνωστή θητεία σε διάφορα πόστα...
  • Υπουργός Οικονομικών τοποθετήθηκε ο Γ. Βαρουφάκης, πρώην σύμβουλος του Γ. Α. Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (2009 - 2010), καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας, την οποία δίδαξε σε ουκ ολίγα πανεπιστήμια του εξωτερικού, πριν καταλήξει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Οστιν, το ίδιο απ' όπου ο Αλ. Τσίπρας είχε εκφωνήσει μια ομιλία μνημειώδη για την προσαρμογή του στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας)... Το όνομά του έχει συνδεθεί με το ίδρυμα «Σόρος». Για τον ίδιο τον Σόρος έχει δηλώσει: «Από τότε που ξέσπασε η κρίση, το 2008, ο Soros καταθέτει συνεχώς προτάσεις επίλυσής της, οι οποίες, αν γίνουν αποδεκτές, θα βοηθήσουν τη χώρα μας (και βέβαια όλη την Ευρώπη)».
  • Αναπληρωτής του είναι ο Δ. Μάρδας, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Εμπόριο - Παραγωγή του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος βουλευτής του στην Α' Θεσσαλονίκης, με θητεία στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου άρχισε να εργάζεται επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη, συνεχίζοντας με υπουργό τον Ακη Τσοχατζόπουλο.
  • Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, μόνιμη κάτοικος Νέας Υόρκης, καθηγήτρια στο αμερικάνικο «Bard College», διευθύντρια του Τμήματος Ερευνας για την ισότητα των φύλων του «Levy Economics Institute» στη Νέα Υόρκη (του ιδρύματος που είχε καλέσει τον Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ) και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Εργασίας. Για όσους δεν γνωρίζουν, το «Levy Economics Institute» δεν είναι κανένας φιλανθρωπικός όμιλος, αλλά ερευνητικό κέντρο στην υπηρεσία των αμερικάνικων μονοπωλίων, με ισχυρές σχέσεις με τραπεζίτες και hedge funds των ΗΠΑ.
  • Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τρεις φορές βουλευτής του μέχρι το 2011, Π. Κουρουμπλής, γραμματέας Πρόνοιας στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (1993 - 1996), θέση απ' την οποία συνέταξε το πρώτο Σχέδιο Νόμου για τη διάλυση της Πρόνοιας που αποσύρθηκε στη συνέχεια.
  • Υπουργός Εξωτερικών ο Ν. Κοτζιάς, επίσης προερχόμενος απ' το ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης παλαιότερα του Γ. Παπανδρέου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ), ενώ επίσης είχε διατελέσει σύμβουλος στο υπουργείο Εξωτερικών απ' το 1993.
  • Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας ο Ν. Τόσκας, βασικός συντάκτης του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την Αμυνα στις εκλογές του 2009, αλλά και επικεφαλής του Γραφείου του υπουργού Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτη, στη διετία 2009 - 2011.
  • Υπουργός Δικαιοσύνης ο Ν. Παρασκευόπουλος, που την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Γ. Κουβελάκη.
  • Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου τοποθετήθηκε ο Σπ. Σαγιάς, νομικός ειδικευμένος σε θέματα δημοσίων συμβάσεων, δημόσια έργα, συμβάσεις παραχώρησης, επενδυτικά σχέδια, πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργού Πολιτισμού της κυβέρνησης Σημίτη, Δ. Λιβανού, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, νομικός σύμβουλος της COSCO.
  • Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Γιάννης Πανούσης, ενταγμένος στο ΠΑΣΟΚ από το 1978 μέχρι το 2001, πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ τον Ιούνη του 2012.
  • Αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο Χρήστος Σπίρτζης, πρόεδρος του ΤΕΕ και για χρόνια συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Πριν μερικούς μήνες, προβαλλόταν από μια σειρά αστικές εφημερίδες ως η ελπίδα για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, ενώ το περασμένο Δεκέμβρη ίδρυσε μαζί με τον Παπασπύρου, πρώην πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, και άλλους πρώην συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Σοσιαλιστική Κίνηση».
Εντείνεται η προεδρολογία

Στο μεταξύ, οργιάζει η φημολογία ότι επίκειται συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Κ. Καραμανλή, στο πλαίσιο της αναζήτησης του προσώπου που θα προτείνει η κυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες διίστανται, άλλες φέρουν τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ να απορρίπτει το ενδεχόμενο να είναι ο ίδιος προτεινόμενος, άλλες τον φέρουν να το εξετάζει. Ισχυρά παραμένουν τα σενάρια για υποψηφιότητα του Δ. Αβραμόπουλου και προώθηση στη θέση του επιτρόπου του Γ. Μηλιού, του επικεφαλής του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ