Σάββατο 24 Γενάρη 2015 - Κυριακή 25 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Το αιματοκύλισμα συνεχίζεται

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παζαρεύουν στο πλαίσιο της μοιρασιάς της λείας, δηλαδή του πλούτου των λαών

Η τραγική πραγματικότητα της Ουκρανίας, από το τελευταίο μακελειό στο Ντονέτσκ
Η τραγική πραγματικότητα της Ουκρανίας, από το τελευταίο μακελειό στο Ντονέτσκ
Η σύγκρουση στην Ουκρανία, που είναι ενδοαστική (με την έννοια ότι συγκρούστηκαν μερίδες της αστικής τάξης που είχαν διαφορετικές προτεραιότητες για συμμαχίες με ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΕΕ, απο τη μία, και Ρωσία, από την άλλη) και ενδοϊμπεριαλιστική (ανάμεσα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία), ματώνει συνεχώς τον ουκρανικό λαό. Ο λαός αυτός, που μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την ανατροπή του σοσιαλισμού είδε τη δραστική υποβάθμιση της ζωής του από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της αντιπαράθεσης, που είναι ξένη προς τα πραγματικά του συμφέροντα, και στο βάθος της έχει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, το φυσικό της πλούτο.

Και αυτήν τη βδομάδα, για άλλη μια φορά, το αίμα κύλησε στην Ανατολική Ουκρανία, στο Ντονμπάς (τις αυτονομαζόμενες Λαϊκές Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ). Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το μεσημέρι χτυπήθηκε ένα νοσοκομείο στο κέντρο του Ντονέτσκ, στη συνοικία Καλίνινσκι, και το παρακείμενο πανεπιστήμιο, όπου έξι άνθρωποι, ένας γιατρός και πέντε ασθενείς σκοτώθηκαν, ενώ μόλις που πρόλαβαν να βγουν από αίθουσα που χτυπήθηκε οι φοιτητές που έκαναν την πρακτική τους στο νοσοκομείο. Το πανεπιστήμιο, δε, υπέστη μόνο υλικές ζημιές. Την Πέμπτη το πρωί, επίσης, από πυρά πυροβολικού, που αποδίδονται από αυτόπτες μάρτυρες στον ουκρανικό στρατό, χτυπήθηκε σε συνοικία του Ντονέτσκ στάση τρόλεϊ, όπου βρήκαν το θάνατο 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμα περισσότεροι. Στη γνωστή τακτική της, η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου επέρριψε τις ευθύνες στους πολιτοφύλακες. Χαρακτηριστική, πάντως, είναι η άμεση αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης για αυτό το νέο μακελειό. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε το περιστατικό αυτό «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κατάφωρη προβοκάτσια, που έχει στόχο να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην ουκρανική κρίση». Πάντως, ο τελευταίος απολογισμός στο διάστημα των τελευταίων 9 μηνών, από τη στιγμή της έναρξης της ονομαζόμενης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης κατά των πολιτοφυλακών που αντιτάχτηκαν στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, έχει ξεπεράσει τους 5.000 νεκρούς (στρατιώτες, πολιτοφύλακες και αμάχους) και τους 10.000 τραυματίες.

Νέο παζάρι από τους ιμπεριαλιστές

Το τελευταίο περιστατικό με άμαχους νεκρούς συμβαίνει λίγες ώρες μετά τη νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας, που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Βερολίνο. Το λεγόμενο αυτό «σχήμα Νορμανδίας» (από προηγούμενη συνάντηση των εκπροσώπων των χωρών αυτών σε γαλλικό έδαφος), είχε ως στόχο να διαπραγματευτεί μια κάποια αποκλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία. Ωστόσο, το μόνο που κατάφερε ήταν και πάλι ένα νέο ευχολόγιο περί «διακοπής των εχθροπραξιών» και «απόσυρσης των βαρέων όπλων», σύμφωνα με τη λεγόμενη «γραμμή επαφής» που είχε καθοριστεί σε προηγούμενη συμφωνία, στο Μινσκ το Σεπτέμβρη του 2014. Ηταν η λεγόμενη «συμφωνία εκεχειρίας», που έμεινε ουσιαστικά στα χαρτιά και δεν τηρήθηκε, κυρίως λόγο της στάσης της αντιδραστικής κυβέρνησης, που συνέχισε και ενίσχυσε την στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ότι προχώρησε και σε βομβαρδισμούς με μαχητικά αεροσκάφη κατά κατοικημένων περιοχών στο όνομα του ότι οι πολιτοφύλακες δρουν από τις περιοχές αυτές.

Επίσης, από τη σκληρή μάχη στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, που έχει στρατηγική σημασία και τελικά κατέληξε σε υποχώρηση του ουκρανικού στρατού, οι πολιτοφύλακες ισχυρίζονται ότι την τελευταία βδομάδα σκοτώθηκαν 597 στρατιώτες και είναι τραυματίες πάνω από 1.500. Τα στοιχεία αυτά, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται επίσημα από την ουκρανική κυβέρνηση. Ωστόσο, είναι φανερό ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι δεδομένη. Η αντιδραστική κυβέρνηση ανακοίνωση επιστράτευση τουλάχιστον 50.000 εφέδρων και μετακίνηση στρατευμάτων προς τις ανατολικές περιοχές.

Κατηγορίες κατά της Ρωσίας

Την ίδια ώρα κατηγορεί τη Ρωσία ότι 9.000 στρατιώτες της και 500 άρματα έχουν εισβάλει στο Ντονμπάς (κάτι που η ίδια αρνείται) και αυτό χρησιμοποιείται ως ένα επιπλέον επιχείρημα για την κλιμάκωση της στρατιωτικής επιχείρησης.

Αυτό το πλαίσιο κατέθεσε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, μεγαλοβιομήχανος, από την ετήσια συνάντηση της πλουτοκρατίας στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας, που εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της πρόσδεσης της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Επίσης, επικαλούμενος τον πόλεμο και τις τεράστιες ανάγκες, ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση μαζί του και ότι θα προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της. Βεβαίως, τα δάνεια θα πάνε στην πλουτοκρατία και στον πόλεμο που αιματοκυλάει τα παιδιά του ουκρανικού λαού, είτε ως στρατιώτες είτε ως πολιτοφύλακες είτε ως άμαχους. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία μάχεται «για την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τις ευρωπαϊκές αξίες».

Πιέσεις, εξάλλου, προς τη Ρωσία και τους πολιτοφύλακες άσκησε για άλλη μια φορά και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που τους κατηγόρησε ότι παραβιάζουν τα συμφωνηθέντα, ενώ δεν είπε λέξη για τη στρατιωτική κλιμάκωση της κυβέρνησης του Κιέβου. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα από τις απόπειρες των ανταρτών να καταλάβουν σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο στην Ανατολική Ουκρανία, παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός που υπογράφηκε το Σεπτέμβριο». Σύμφωνα με τον Κέρι, οι πολιτοφύλακες κατάφεραν να επεκτείνουν τις θέσεις που ελέγχουν κατά 1.300 τ.χλμ.

Και η ρωσική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, απάντησε στις κατηγορίες της κυβέρνησης του Κιέβου και τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, σε ομιλία του την Τρίτη για την «κατάσταση της Ενωσης», ισχυρίστηκε ότι δήθεν οι «μεγάλες δυνάμεις δεν μπορούν να κακομεταχειρίζονται τις μικρές» και ότι η Ρωσία είναι πιο «απομονωμένη από ποτέ με μια οικονομία που καταρρέει». Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ είπε ότι δεν μπορεί οι ΗΠΑ να διεκδικούν να κυριαρχούν έναντι των άλλων και ότι δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι πρώτες μεταξύ ίσων. Φυσικά, η καπιταλιστική Ρωσία, όπως και άλλες ανερχόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις που συχνά μιλούν για ένα «πολυπολικό» κόσμο δήθεν ίσων, προσπαθούν να κρύψουν ότι αυτός είναι ο κόσμος στη φάση του ιμπεριαλισμού, του καπιταλισμού που σαπίζει και όπου, παρά τα μεγάλα λόγια για συνεργασία και ειρηνική συμβίωση, ο νόμος του ανταγωνισμού είναι αυτός που κυριαρχεί. Ακόμα και όταν οι ιμπεριαλιστές φτάνουν σε κάποιο συμβιβασμό, αυτός ισχύει μέχρι την επόμενη μοιρασιά της λείας και πάντα με τους λαούς «να πληρώνουν το μάρμαρο» στη λυκοφαγωμάρα των καπιταλιστικών συμφερόντων.


Δ. Καρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ