Σάββατο 10 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (1): Ρυθμό υποχώρησης 2,6% καταγράφει στο 11μηνο (Γενάρης - Νοέμβρης) του 2014 ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα. Στην ίδια περίοδο, κλάδοι της μεταποίησης εμφανίζουν οριακή ανάκαμψη 0,6%. Να σημειωθεί ότι στην 6ετία 2008 - 2013 η βύθιση της παραγωγής στη μεταποίηση έφτασε στο 28% και συνολικά η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στο 29%.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (2): Σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε 0,1% το Νοέμβρη, ενώ στη Γαλλία καταγράφεται υποχώρηση 0,3% σε σχέση με τον Οκτώβρη 2014.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ: Προθεσμία ως την ερχόμενη Δευτέρα έχουν οι επιτηδευματίες με ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ να υποβάλουν αίτηση στην εφορία για την απαλλαγή τους από το «κανονικό καθεστώς» ΦΠΑ. Η ένταξη στη νέα ρύθμιση είναι προαιρετική, ενώ ο έλεγχος για τις προϋποθέσεις απαλλαγής θα διενεργείται μετά την υποβολή της αίτησης.

ΕΥΡΩ: Σε χαμηλό 9ετίας κυμαίνεται η ισοτιμία του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε χτες στα 1,1815 δολάρια. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου και οι ανησυχίες του κεφαλαίου σχετικά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, ώθησαν τους «επενδυτές» σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

ΕΚΤ: Στις 22 Γενάρη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με αντικείμενο την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης, μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων. «Είμαστε σε επαγρύπνηση όσον αφορά τις ευρύτερες επιπτώσεις των εξελίξεων στην τιμή του πετρελαίου στις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές τάσεις στην Ευρωζώνη», είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι. Στα παζάρια βρίσκεται και το ζήτημα του επιμερισμού τυχόν «κινδύνων» ανάμεσα στην ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ