Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα στο ΚΘΒΕ

Παρέμβαση στη Βουλή έκανε το ΚΚΕ σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ). Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσαν Αναφορά με το κείμενο των ηθοποιών του ΚΘΒΕ, με το οποίο ζητούν να δοθεί οριστική λύση στα χρόνια προβλήματά του, να γίνει επαναφορά της επιχορήγησης στα προηγούμενα επίπεδα, καθώς και να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.

Στο κείμενο αυτό, μεταξύ άλλων, οι ηθοποιοί αναφέρουν:

«Εδώ και τέσσερα χρόνια ζούμε την ταπεινωτική πραγματικότητα του να μη γνωρίζουμε πότε και αν θα πληρωθούμε, ενώ εργαζόμαστε με συνέπεια - εργασία βάσει 5μηνης ή 8μηνης σύμβασης. Οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία είναι συχνό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και αυτό έχει τη ρίζα του στη συνεχόμενη απαξίωση του ιστορικού αυτού θεάτρου από την πολιτεία. Το θέατρο βαρύνεται από χρέη που δεν του αναλογούν, όπως αυτό της Οπερας Θεσσαλονίκης (1.200.000 ευρώ), καθώς και από τις οικονομικές υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντί του (επιστροφή ΦΠΑ 1.000.000 ευρώ, Δήμος Θεσσαλονίκης 700.000 ευρώ)».

«Επίσης, δεν έχουν καταλογιστεί ποτέ ευθύνες για κακοδιαχείριση προηγούμενων διορισμένων διευθύνσεων. Και όλα αυτά τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση προς το ΚΘΒΕ έχει περικοπεί κατά 40%, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων ετών το θέατρο έχει δεχτεί κατ' επανάληψη τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας για την επίλυση των χρόνιων αυτών προβλημάτων. Οπως γίνεται αντιληπτό, τα προβλήματα του θεάτρου δεν οφείλονται στους εργαζόμενους και στους μισθούς τους. Θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που τα δημιούργησαν και τα συντηρούν. Οι ηθοποιοί και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δεν έχουν να απολογηθούν για κανένα δίκαιο αίτημά τους».

«Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες της καλλιτεχνικής διεύθυνσης για την επίλυση των προβλημάτων του οργανισμού. Στην ίδια κατεύθυνση, το σύνολο των εργαζομένων, ηθοποιοί και Σωματείο Πάσης Φύσεως, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με τη στήριξη του ΣΕΗ και την συμπαράσταση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης. Αφορμή των κινητοποιήσεων ήταν η όχι ενός μήνα καθυστέρηση στη μισθοδοσία, αλλά τριών δεκαπενθημέρων και εξαιρεσίμων ενός ολόκληρου χρόνου, καθώς και η δηλωμένη αβεβαιότητα σε σχέση με την απουσία ορίζοντα ως προς τα οικονομικά του οργανισμού. Με τις συντονισμένες προσπάθειες της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και του σώματος των ηθοποιών επετεύχθη η εκταμίευση έκτακτης επιχορήγησης ύψους 650.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών, ποσό το οποίο καλύπτει μέρος των οφειλόμενων δεδουλευμένων, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα παρά το μετακυλίει στο άμεσο μέλλον. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, αδιαφορεί στις εκκλήσεις μας για συνάντηση με τον Υπουργό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ