Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κραυγή αγωνίας

Απλήρωτοι επί τρίμηνο, με απλήρωτες τις υπερωρίες και τα εξαιρέσιμα προηγούμενων - και ήδη φορολογημένων - ετών, οι εργαζόμενοι στο ΚΘΒΕ (ηθοποιοί, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό) βρίσκονται σε απεργία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Και οι τρεις σκηνές του Θεάτρου (Βασιλικό, Θέατρο ΕΜΣ και Μονή Λαζαριστών) είναι κλειστές, ενώ κινδυνεύουν να ματαιωθούν οι προγραμματισμένες παραστάσεις. Επίσης, «στον αέρα» είναι και οι πρόβες για τις καλοκαιρινές παραγωγές «Χοροθέατρο», «Ιφιγένεια εν Ταύροις» και «Του Κουτρούλη ο γάμος». Το ΚΘΒΕ θα παραμείνει κλειστό μέχρι και την Κυριακή 26/4, οπότε και θα αποφασίσουν για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους.

Προχθές ηθοποιοί και εργαζόμενοι, μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου Γιάννη Βούρο, πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου, διεκδικώντας την άμεση αποπληρωμή τους και τη δημιουργία βιώσιμου πλάνου για το ιστορικό θέατρο της Βόρειας Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι της αντιπροσωπευτικής επιτροπής των ηθοποιών, Νεφέλη Ανθοπούλου και Βασίλης Σπυρόπουλος, μίλησαν για τα συσσωρευμένα οικονομικά λάθη διαχείρισης των προηγουμένων διοικήσεων, για την κρατική επιχορήγηση των τελευταίων ετών που έχει μειωθεί κατά 40%, για την καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων της επιχορήγησης από το ΥΠΠΟ και ζήτησαν την οριστική ρύθμιση των συσσωρευμένων και από τις προηγούμενες διοικήσεις χρεών του Θεάτρου.

Οπως επισήμανε, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Βούρος, το μεγαλύτερο μέρος της ήδη μειωμένης επιχορήγησης, 3.350.000 ευρώ για το β' εξάμηνο του 2013 - από όταν ανέλαβε καθήκοντα - και 5.800.000 ευρώ για το 2014 απορροφήθηκαν σε αγωγές και πρόστιμα που αφορούσαν ατασθαλίες προηγούμενων διοικήσεων. Από την άλλη, είπε, «η πολιτεία αρνείται να επιστρέψει στο θέατρο αυτά που του χρωστάει. 1.200.000 από το χρέος της Οπερας - 1.150.000 από επιστροφές ΦΠΑ - 800.000 ο Δήμος Θεσσαλονίκης από τις εκδηλώσεις των Δημητρίων... Μας κόβουν το ένα χέρι. Μας περικόπτουν την επιχορήγηση κατά 40%, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες των κτιρίων και των υποχρεώσεων που έχει φορτώσει η πολιτεία στις πλάτες του Κρατικού παραμένουν οι ίδιες. Μας κόβουν και το άλλο χέρι. Και τώρα με τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση της τακτικής επιχορήγησης σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την επιβίωση των ανθρώπων, που αποτελούν τον πνεύμονα ζωής του Οργανισμού, σχεδιάζουν διά της εις άτοπον απαγωγής να μας αφανίσουν εντελώς, κόβοντας το κεφάλι μας... Χρειάζεται μια γενναία Υπουργική Απόφαση που θα κουρέψει ή θα μηδενίσει το χρέος του ΚΘΒΕ».

Τέλος, ο Γ. Βούρος είπε ότι θα δώσει αναλυτική παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης του Θεάτρου την ερχόμενη εβδομάδα και παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού για την ερχόμενη περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ